Van restjes tot klassieker
De frittata is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Italiaanse boerenkeuken. Geen luxe verfijnde maaltijd maar ontstaan uit pure zuinigheid.
Op het platteland werd niets verspild. Overgebleven groenten, stukjes pasta of een restje kaas… alles vond zijn weg naar de koekenpan. En zo ontstond de frittata: een stevige, gevulde maaltijd die je zowel warm als koud kunt eten.
Juist doordat je erin kwijt kunt wat je in huis hebt is de frittata nooit hetzelfde. Vandaag maken we er een met spaghetti, courgette, pancetta, tomaat en mozzarella. Een combinatie die eenvoudig is, maar verrassend rijk van smaak is.
Het eimengsel
De basis begint bij vijf eieren. Klop ze los in een ruime kom en voeg daar geraspte Parmezaanse kaas aan toe (ongeveer twee eetlepels), een gefruit teentje knoflook en roer dit door de eieren. Voor een frisse touch doen we er ook een handje fijngehakte peterselie bij. Houd je van een beetje pit? Voeg dan een snuf gedroogde chilipeper (of cayennepeper) toe.
Intussen kook je de spaghetti beetgaar, laat even uitlekken en meng die vervolgens door het eimengsel. Voeg er een klontje boter aan toe. Dat zorgt ervoor dat de spaghetti straks niet aan de vorm blijft kleven én geeft extra smeuïgheid.
Laagjes bouwen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik een quiche- of taartvorm (liefst met een antiaanbaklaag) en verdeel de helft van het spaghetti-eimengsel over de bodem. Vervolgens leg je de gebakken plakjes courgette samen met de pancetta op de eerste laag. Hieroverheen gaat de rest van het mengsel.
Bestrooi de bovenkant met nog een klein beetje Parmezaanse kaas. Maar niet teveel, het is bedoeld als lichte topping. Plaats de vorm vervolgens in de oven en bak de frittata met courgette en pancetta in ongeveer 30 minuten goudbruin en stevig.
Afwerking met tomaat en mozzarella
Zodra de frittata uit de oven komt, is het tijd voor de finishing touch. Snijd de mozzarella in dunne plakken en de cherrytomaatjes in plakjes. Beleg hiermee de bovenkant van de frittata. Als je wilt dat de kaas een beetje smelt, kun je de vorm nog even kort terug in de oven zetten. Maar het hoeft niet per se, de warmte van de frittata doet meestal al genoeg.
Het resultaat is een prachtig gerecht met gelaagde smaakjes. Het zout van de pancetta, zacht van de mozzarella, fris van de tomaat en een tikkie scherp als je chili hebt toegevoegd.
Serveerideeën en variaties
Een frittata als deze is ideaal voor een lunch, picknick of avondmaaltijd. Je kunt ‘m warm serveren, maar koud is hij misschien nog wel lekkerder. Doe er een groene salade bij of wat gegrilde groenten en je hebt een complete maaltijd.
En het fijne aan dit recept is dat je dus eindeloos kunt variëren. Geen courgette in huis? Gebruik spinazie, prei of zelfs geroosterde pompoen. Geen pancetta? Dan werkt gerookte zalm of zelfs restjes kip ook prima. Laat je vooral leiden door wat je in je koelkast vindt. Precies zoals de Italianen dat vroeger deden!
8 reacties
Even nog n vraagje van mij…. is het handig en misschien lekkerder om de pancetta van tevoren beetje krokant uit te bakken?? Of verandert dat de smaak te erg??
Ben benieuwd…
Zou wel moeten kunnen hoor! Echter hebben we het zelf niet eerder gedaan. Maar probeer het gewoon eens, we zijn benieuwd 🙂
Vraagje, mijn man houdt niet van courgette, kan je dat er uit laten of ebben jullie een tip voor vervanging?
Hi Natasja, je kan het achterwege laten maar dan mis je wel de groenten. Je zou de courgette denk ik wel kunnen vervangen door een andere harde groente als paprika of bijvoorbeeld aubergine. Geniet ervan!
Het water loopt nu al door me mond! Ik heb een vraagje over de boter. Ik ben een veilige en volgens het recept kokkin. Niet echt een durfal maar welke boter gebruik jullie eigenlijk in dit recept? Ongezouten /gezouten /roomboter? En dacht eerst dat het kaas was, maar is een soort van spek.. pancetta. Ben zelf vegatarisch, ik zal dit eruit halen maar ik weet ook dat dit een heerlijke smaakmaker is. Zonder pancetta word dit recept misschien flauw? Nog andere tips hier voor? Mischien zalm? Of is dat not done
Leuk te horen Denise! Qua boter maakt het niet heel veel uit, wij gebruiken altijd ongezouten roomboter. Pancetta is inderdaad wel een belangrijke smaakmaker in dit recept, maar probeer bijvoorbeeld eens vegetarische spekreepjes/kalkoenreepjes
Heerlijk en wat een perfect plan om het in een springvorm te doen. Het is echt heerlijk
Fijn dat het recept in de smaak viel Sylvia, leuk om te horen! 🙂