Home Pasta Frittata met courgette en pancetta

Frittata met courgette en pancetta

door SmaakMenutie
Frittata met courgette en pancetta

Van restjes tot klassieker

De frittata is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Italiaanse boerenkeuken. Geen luxe verfijnde maaltijd maar ontstaan uit pure zuinigheid.

Op het platteland werd niets verspild. Overgebleven groenten, stukjes pasta of een restje kaas… alles vond zijn weg naar de koekenpan. En zo ontstond de frittata: een stevige, gevulde maaltijd die je zowel warm als koud kunt eten.

Frittata recept

Juist doordat je erin kwijt kunt wat je in huis hebt is de frittata nooit hetzelfde. Vandaag maken we er een met spaghetti, courgette, pancetta, tomaat en mozzarella. Een combinatie die eenvoudig is, maar verrassend rijk van smaak is.

Het eimengsel

De basis begint bij vijf eieren. Klop ze los in een ruime kom en voeg daar geraspte Parmezaanse kaas aan toe (ongeveer twee eetlepels), een gefruit teentje knoflook en roer dit door de eieren. Voor een frisse touch doen we er ook een handje fijngehakte peterselie bij. Houd je van een beetje pit? Voeg dan een snuf gedroogde chilipeper (of cayennepeper) toe.

Ingrediënten frittata

Intussen kook je de spaghetti beetgaar, laat even uitlekken en meng die vervolgens door het eimengsel. Voeg er een klontje boter aan toe. Dat zorgt ervoor dat de spaghetti straks niet aan de vorm blijft kleven én geeft extra smeuïgheid.

Laagjes bouwen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik een quiche- of taartvorm (liefst met een antiaanbaklaag) en verdeel de helft van het spaghetti-eimengsel over de bodem. Vervolgens leg je de gebakken plakjes courgette samen met de pancetta op de eerste laag. Hieroverheen gaat de rest van het mengsel.

Vulling frittata

Bestrooi de bovenkant met nog een klein beetje Parmezaanse kaas. Maar niet teveel, het is bedoeld als lichte topping. Plaats de vorm vervolgens in de oven en bak de frittata met courgette en pancetta in ongeveer 30 minuten goudbruin en stevig.

Afwerking met tomaat en mozzarella

Zodra de frittata uit de oven komt, is het tijd voor de finishing touch. Snijd de mozzarella in dunne plakken en de cherrytomaatjes in plakjes. Beleg hiermee de bovenkant van de frittata. Als je wilt dat de kaas een beetje smelt, kun je de vorm nog even kort terug in de oven zetten. Maar het hoeft niet per se, de warmte van de frittata doet meestal al genoeg.

Frittata courgette

Het resultaat is een prachtig gerecht met gelaagde smaakjes. Het zout van de pancetta, zacht van de mozzarella, fris van de tomaat en een tikkie scherp als je chili hebt toegevoegd.

Serveerideeën en variaties

Een frittata als deze is ideaal voor een lunch, picknick of avondmaaltijd. Je kunt ‘m warm serveren, maar koud is hij misschien nog wel lekkerder. Doe er een groene salade bij of wat gegrilde groenten en je hebt een complete maaltijd.

En het fijne aan dit recept is dat je dus eindeloos kunt variëren. Geen courgette in huis? Gebruik spinazie, prei of zelfs geroosterde pompoen. Geen pancetta? Dan werkt gerookte zalm of zelfs restjes kip ook prima. Laat je vooral leiden door wat je in je koelkast vindt. Precies zoals de Italianen dat vroeger deden!

Frittata met courgette en pancetta

Frittata met courgette en pancetta

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 27 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g spaghetti
  • 150 g pancetta (plakjes)
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 5 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 1 bol mozzarella
  • Paar cherrytomaten
  • Verse peterselie
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Kook de spaghetti in 10-11 minuten al dente. Verwarm ook alvast de oven voor op 180 graden.
  • Snijd ondertussen 1 courgette in halve maantjes en snijd 2 tenen knoflook fijn. Rasp tevens alvast 40 g Parmezaanse kaas (of gebruik geraspte kaas uit een zakje).
  • Neem een koekenpan en fruit de knoflook even 1 minuut aan in een beetje olijfolie. Haal de knoflook uit de pan en zet apart.
  • Bak in dezelfde pan de plakjes courgette in een beetje olijfolie op niet te hoog vuur een minuut of 5. Bestrooi tijdens het bakken met peper en zout. Haal uit de pan en zet eveneens even weg.
  • Neem een grote (meng)kom en klop 5 eieren los. Voeg de Parmezaanse kaas toe en de gefruite knoflook. Voeg tevens een handje fijngehakte peterselie toe en zout en peper.
  • Giet de spaghetti af en voeg toe aan het eimengsel. Meng nog een klontje boter door het geheel zodat het niet gaat plakken. Voeg ook wat chilipeper toe als je van een beetje spicy houdt. Een paar draaien aan de molen is genoeg.
  • Neem een quichevorm (of taartvorm) en verdeel de helft van de spaghetti over de bodem van de vorm en beleg met de plakjes gebakken courgette en de pancetta. Vul vervolgens met de andere helft van de spaghetti.
  • Bestrooi het geheel met een beetje extra Parmezaanse kaas (niet te veel) en plaats zo'n 30 minuten in de oven.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakken en de cherry tomaten in plakjes. Beleg hiermee de frittata. Eventueel kan je het nog een paar minuten in de oven zetten, maar dat hoeft niet!

Frittata met courgette en pancetta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

8 reacties

Ineke 18 januari 2024 - 14:49

Even nog n vraagje van mij…. is het handig en misschien lekkerder om de pancetta van tevoren beetje krokant uit te bakken?? Of verandert dat de smaak te erg??
Ben benieuwd…

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2024 - 12:06

Zou wel moeten kunnen hoor! Echter hebben we het zelf niet eerder gedaan. Maar probeer het gewoon eens, we zijn benieuwd 🙂

Reply
Natasja 16 augustus 2021 - 10:22

Vraagje, mijn man houdt niet van courgette, kan je dat er uit laten of ebben jullie een tip voor vervanging?

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:36

Hi Natasja, je kan het achterwege laten maar dan mis je wel de groenten. Je zou de courgette denk ik wel kunnen vervangen door een andere harde groente als paprika of bijvoorbeeld aubergine. Geniet ervan!

Reply
Denise 15 maart 2021 - 16:46

Het water loopt nu al door me mond! Ik heb een vraagje over de boter. Ik ben een veilige en volgens het recept kokkin. Niet echt een durfal maar welke boter gebruik jullie eigenlijk in dit recept? Ongezouten /gezouten /roomboter? En dacht eerst dat het kaas was, maar is een soort van spek.. pancetta. Ben zelf vegatarisch, ik zal dit eruit halen maar ik weet ook dat dit een heerlijke smaakmaker is. Zonder pancetta word dit recept misschien flauw? Nog andere tips hier voor? Mischien zalm? Of is dat not done

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 09:04

Leuk te horen Denise! Qua boter maakt het niet heel veel uit, wij gebruiken altijd ongezouten roomboter. Pancetta is inderdaad wel een belangrijke smaakmaker in dit recept, maar probeer bijvoorbeeld eens vegetarische spekreepjes/kalkoenreepjes

Reply
Sylvia Klein 15 november 2020 - 18:11

Heerlijk en wat een perfect plan om het in een springvorm te doen. Het is echt heerlijk

Reply
SmaakMenutie 16 november 2020 - 10:22

Fijn dat het recept in de smaak viel Sylvia, leuk om te horen! 🙂

Reply