Home Hoofdgerechten Enchiladas met gehakt

Enchiladas met gehakt

Mexicaanse gevulde tortilla wraps

door SmaakMenutie
Enchiladas met gehakt

Tex-Mex

Naast de Indische en Italiaanse keuken zijn wij ook gek op de Mexicaanse keuken. Nou ja, Mexicaans…

Dit gerecht, enchiladas met gehakt, is eigenlijk een typisch Tex-Mex gerecht. Tex-Mex is een fusion van Texaanse en Mexicaanse gerechten die in het zuiden van de Verenigde Staten ontstaan is.

Mexicaanse enchiladas recept

De smaakvolle gerechten die we van de Mexicaanse keuken kennen, zoals tacos, nacho’s, fajita’s en burrito’s, hebben dan ook vaak een Tex-Mex twist. En zoals je van ons gewend bent, maken we het graag zelf. Waarom voorverpakte kruidenmixen kopen als je die zelf kunt maken met de kruiden die je al in je keuken hebt?

Enchiladas recept

Zelfgemaakt het lekkerst

In plaats van een kant-en-klare kruidenmix te kopen, kun je de smaken zelf samenstellen. Het voordeel is dat je precies weet wat erin zit en je kunt de mix helemaal naar eigen smaak aanpassen. Komijn, oregano, cayennepeper en een snufje zout zijn de basisingrediënten die je nodig hebt voor een perfecte Tex-Mex kruidenmix. Dit geeft de enchiladas de typische hartige en licht pittige smaak die zo kenmerkend is voor veel Mexicaanse gerechten. Het mooie van dit gerecht is dat je het helemaal kunt aanpassen aan jouw smaak: als je van een beetje extra kick houdt, voeg je wat extra cayennepeper toe. Of als je het liever mild houdt, dan laat je dit achterwege.

Enchiladas maken

De mogelijkheden zijn eindeloos

Een van de leukste dingen aan enchiladas is dat je ze eindeloos kunt variëren. Traditionele Mexicaanse enchiladas worden vaak gevuld met kip of rundvlees, maar je kunt ze ook met andere ingrediënten vullen, zoals (kidney)bonen, mais of groenten. Wij kiezen voor een eenvoudige versie met paprika’s en gehakt, maar de keuze is aan jou. Gebruik bijvoorbeeld vegetarisch gehakt om een plantaardige variant te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Enchiladas recept gehakt

Ideaal voor drukke doordeweekse avonden

Enchiladas zijn perfect voor drukke doordeweekse avonden. Ze zijn snel klaar, lekker vullend en je kunt ze van tevoren voorbereiden. Zet de ovenschaal op het moment suprême in de oven, maak wat guacamole of een frisse salade erbij, en je hebt een complete maaltijd waar iedereen van zal smullen. Top af met wat verse lente-ui voor een frisse smaak en een beetje extra kleur. Wij serveren er sweet chilisaus bij, maar dat is uiteraard optioneel. Eet smakelijk!

Mexicaanse enchiladas
Enchiladas met gehakt

Enchiladas met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 145 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g tomaten passata
  • 300 g rundergehakt
  • 50 g geraspte kaas (pittig)
  • 8 tortilla wraps medium
  • 3 paprika's (rood en geel)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 ui
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl cayennepeper
  • Sweet chilisaus (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Snipper 1 ui (of sjalot) en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast 3 paprika's in kleine blokjes.
  • Mix in een klein bakje 1 tl gedroogde oregano met 1 ruime tl gemalen komijnzaad, 2 tl cayennepeper en een snuf zout tot een mooie kruidenmix.
  • Fruit in een ruime pan of wok de ui en knoflook even een minuutje aan in een scheutje olijfolie. Voeg het gehakt toe en rul het in enkele minuten bruin.
  • Voeg nu de kruidenmix toe en vermeng goed met het gehakt.
  • Schenk de tomaten passata erbij samen met 1 el bruine basterdsuiker. Breng tegen de kook aan en voeg nu ook 1 verkruimeld runderbouillon blokje toe. Meng alles goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is.
  • Voeg nu ook de paprikablokjes toe en meng alles nog even grondig door elkaar.
  • Neen een tortilla wrap en vul met een deel van het gehaktmengsel. Rol op en plaats in een ovenschaal. Doe dit ook met de overige wraps.
  • Verdeel het overgebleven mengsel over de ovenschaal. Maak af met geraspte kaas en plaats 20-25 minuten in de oven. Serveer met frisse lente-ui en eventueel sweet chilisaus.

Enchiladas met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

32 reacties

Karin van Bos 8 februari 2019 - 11:08

Heerlijk recept,
Ik fruit de paprika ook even kort aan samen met de ui en knoflook,dat geeft meer smaakbeleving dan dat je de paprika rauw zo aan de passata toevoegt vind ik.
Verder geniet ik ontzettend van jullie recepten !!!

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2019 - 16:07

Hoi Karin, dat kan inderdaad ook heel goed. Lekker! Fijn dat je van onze recepten geniet, dat vinden wij heel erg leuk om te horen 🙂 Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Nostress 27 juni 2019 - 23:12

We hebben er zo lekker van gegeten, super recept!
Dank je wel.
Ik laat de paprika ook even meebakken met het gehakt.
Er staan heerlijke recepten op de site.

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2019 - 12:51

Uiteraard graag gedaan! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 En bedankt voor het compliment, leuk om te horen!

Reply
Tineke 14 februari 2020 - 17:46

Hebben jullie een idee om de paprika Ergens voor te vervangen. Ik kan er niet zo goed tegen

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2020 - 11:17

Hoi Tineke, je zou het kunnen vervangen door courgette maar paprika is hier wel het hoofdingrediënt 🙂

Reply
Michelle 23 februari 2020 - 18:33

Kan ik de suiker geheel weglaten uit het recept ?

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2020 - 09:18

Hoi Michelle, ik denk dat dit wel kan hoor!

Reply
Ron 20 september 2023 - 20:21

Je kunt ipv suiker erythritol gebruiken.

Reply
Estelle 21 maart 2020 - 15:42

Dit is het ultieme comfort food! Bij toeval op jullie site terecht gekomen toen ik zocht naar een recept van wraps met kip. Al veel gemaakt en altijd lekker! Er staat bijna wekelijks wel een recept van jullie op het menu 🙂

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2020 - 10:56

Ja inderdaad het ultieme comfort food deze enchiladas! Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen, bedankt voor het compliment! 🙂

Reply
Ans 5 juli 2020 - 09:08

Wat is de afmeting van de tortillas die jullie in dit gerecht gebruiken? Met andere woorden: hoe klein zijn ze?

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2020 - 13:29

Wij gebruiken het ‘originele’ formaat, zie de koopknop van AH onder de ingredienten welke je zou kunnen kopen. Succes Ans!

Reply
1 2 3 4