Home Vlees en kip Draadjesvlees

Draadjesvlees

botermalse sudderlapjes

door SmaakMenutie
Draadjesvlees

Oud-Hollands

Hebben jullie dat ook? Zodra het weer donkerder en kouder wordt hebben wij weer zin in stoofvlees. Ditmaal maken we Oud-Hollands draadjesvlees; ook wel sudderlapjes of suddervlees genoemd. Een echte klassieker die menigeen vast wel eens gegeten heeft bij (groot)moeder. Erg lekker met frietjes en bijvoorbeeld rode kool of stoofpeertjes. En dit recept is zo simpel en smaakvol dat echt iedereen het kan maken. Het enige wat je nodig hebt is een klein beetje geduld. Want je moet het wel echt lekker lang laten sudderen, totdat het helemaal uit elkaar valt op je bord en smelt in je mond. Aan de slag!

Draadjesvlees

Draadjesvlees

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 155 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g sukadelappen
  • 100 ml rode wijn
  • 3 kruidnagels
  • 3 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • 1 runderbouillon blokje
  • 3 el rode wijnazijn
  • 2 el maizena
  • 1 el appel- of schenkstroop
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Dep de sukadelappen (of runderlappen) met keukenpapier droog en bestrooi rondom riant met peper en zout.
  • Verwarm een flinke klont (room)boter in een braadpan en schroei het vlees op hoog vuur in enkele minuten rondom dicht. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snipper 1 ui (of 2 sjalotten) en fruit deze even aan in het braadvet.
  • Maak ondertussen 400 ml runderbouillon van 1 bouillonblokje.
  • Blus af met 1 glas rode wijn (100 ml) en 3-4 el rode wijnazijn. Voeg ook 1 ruime el appelstroop toe, 3-4 kruidnagels, 2 laurierblaadjes en een paar takjes tijm.
  • Doe het vlees terug in de pan en schenk de runderbouillon over het vlees tot het net onder staat. Laat het geheel nu minstens 2,5 tot 3 uur sudderen op laag vuur.
  • Haal het vlees uit de braadpan en schenk het overgebleven vocht door een zeef zodat er een (redelijk) heldere bouillon (jus) overblijft. Schenk terug in de braadpan
  • Maak het geheel wat dikker door een papje te maken van 2-3 el maizena met 2-3 el water en dit stapsgewijs toe te voegen tot de jus de gewenste dikte heeft.
  • Doe het vlees terug in de pan met de jus en laat nog even kort met deksel sudderen en opwarmen. Eet smakelijk!

Draadjesvlees recept Draadjesvlees maken DraadjesvleesOuderwets draadjesvlees

TIP

Liever geen alcohol? Vervang de rode wijn door extra bouillon (100 ml) toe te voegen.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

44 reacties

Alex 5 februari 2022 - 22:20

Beste Ans, in principe maakt het niet zo veel uit of je het vlees in zijn geheel in in stukken bakt. Het allerbelangrijkste is het dichtschroeien van het vlees. Dat kan met reuzel, ganzenvet of geklaarde boter. Aan alle kanten het vlees goed aan bakken. Anders verliest het vocht en wordt het taai. Het makkelijkste is een elektrische bakplaat (ca. € 300,-) die is vlak en maakt het eenvoudiger om het vlees te bakken, maar een goede pan doet het ook.

Reply
Ans 26 oktober 2021 - 19:43

Hoe kan het dat mijn vlees toch vaak taai is .Ik doe meestal het vlees al in stukjes .beter heel laten ?

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2021 - 11:36

Ik denk dat het vuur dan te zacht staat Ans en geduld hebben! Wij laten sowieso het vlees heel, want dat is voor ons echt draadjesvlees 🙂

Reply
C. 3 november 2022 - 21:36

Dan gaat het toch te snel. Koop een elektrische cooker (Lidl) dit kun je vergelijken met een petroleum stel.

Reply
Jane 26 oktober 2021 - 15:44

Moet het droge wijn zijn?

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2021 - 16:01

Ja, geen zoet!

Reply
Chantal 9 januari 2021 - 09:45

DIT WAS ZOOOOO LEKKER???
1 dag met verse rode kool en een gekookt aardappeltje gegeten en de volgende dag met friet. Gelukkig hoeven de kinderen het niet, zo konden wij er 2 dagen smullen.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:30

Erg leuk om te horen Chantal, bedankt voor het compliment! Fijn dat jullie ervan gesmuld hebben 🙂

Reply
WJJ 4 december 2020 - 23:45

HET BESTE BIER VOOR STOOFVLEES
Als je ipv.wijn de voorkeur geeft aan bier(en) wil ik hier wel het voorlopige eindresultaat van veel experimenteren delen.
Men combinere:
– Kasteelbier Bruin (erg zoet, dus beetje zuiniger dan met de stroop), én
– Rodenbach (lekker zurig)
Je krijgt dan een heerlijk rijk evenwicht tussen pittige aciditeit en snoepzoet – èch lekker!
(Ik reageer uit Vlaanderen en weet eigenlijk niet of onze Rodenbach in Nederland makkelijk te vinden is. Maar dat is omgekeerd ook zo met heel wat heerlijke toko-dinges uit jullie recepten.)

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:37

Bedankt voor de tip! Leuk om daar eens mee te experimenteren 🙂

Reply
1 2 3 4 5