Oud-Hollands
Hebben jullie dat ook? Zodra het weer donkerder en kouder wordt hebben wij weer zin in stoofvlees. Ditmaal maken we Oud-Hollands draadjesvlees; ook wel sudderlapjes of suddervlees genoemd. Een echte klassieker die menigeen vast wel eens gegeten heeft bij (groot)moeder. Erg lekker met frietjes en bijvoorbeeld rode kool of stoofpeertjes. En dit recept is zo simpel en smaakvol dat echt iedereen het kan maken. Het enige wat je nodig hebt is een klein beetje geduld. Want je moet het wel echt lekker lang laten sudderen, totdat het helemaal uit elkaar valt op je bord en smelt in je mond. Aan de slag!
43 reacties
Ik heb bij de kringloop speciaal voor dit soort gerechten een oliestel gehaald. Dan wordt het nog zachter.
Leuk om te weten Karen! 🙂
Zo ontzettend lekker. Aanrader😋
Draadjesvlees,
Mijn Oma maakten ook draadjes vlees en mijn moeder ook.
Maar daar ging geen wijn in maar oud bruin bier.
Dat stond op het petrolie stel te pruttelen.
En ik spreek van ervaring ben zelf 87 jaar.
Met donker bier kan het inderdaad ook!
Lekker in de crockpot,4 uur of 8 uur .kun je de hele dag wat anders doen.
Doe je er minder bouillon en/of wijn in als je het in de slowcooker maakt?
Daar hebben wij geen ervaring mee Judith, maar wellicht weet Trudy dat 🙂
Kan ook prima in de crockpot Trudy, lekker!
Ik bewaar het af giet water van de aardappelen. Geen maïzena nodig. Even laten koken en je hebt een prachtige gebonden jus.
Hoi Lia, dat is een heel goed idee als je er toch aardappeltjes bij eet 🙂
Oh ziet er heerlijk uit. Ga ik zeker binnenkort maken.
Dankjewel Mirjam, leuk om te horen! Geniet ervan!
HET BESTE BIER VOOR STOOFVLEES
Als je ipv.wijn de voorkeur geeft aan bier(en) wil ik hier wel het voorlopige eindresultaat van veel experimenteren delen.
Men combinere:
– Kasteelbier Bruin (erg zoet, dus beetje zuiniger dan met de stroop), én
– Rodenbach (lekker zurig)
Je krijgt dan een heerlijk rijk evenwicht tussen pittige aciditeit en snoepzoet – èch lekker!
(Ik reageer uit Vlaanderen en weet eigenlijk niet of onze Rodenbach in Nederland makkelijk te vinden is. Maar dat is omgekeerd ook zo met heel wat heerlijke toko-dinges uit jullie recepten.)
Bedankt voor de tip! Leuk om daar eens mee te experimenteren 🙂
DIT WAS ZOOOOO LEKKER???
1 dag met verse rode kool en een gekookt aardappeltje gegeten en de volgende dag met friet. Gelukkig hoeven de kinderen het niet, zo konden wij er 2 dagen smullen.
Erg leuk om te horen Chantal, bedankt voor het compliment! Fijn dat jullie ervan gesmuld hebben 🙂
Moet het droge wijn zijn?
Ja, geen zoet!
Hoe kan het dat mijn vlees toch vaak taai is .Ik doe meestal het vlees al in stukjes .beter heel laten ?
Ik denk dat het vuur dan te zacht staat Ans en geduld hebben! Wij laten sowieso het vlees heel, want dat is voor ons echt draadjesvlees 🙂
Dan gaat het toch te snel. Koop een elektrische cooker (Lidl) dit kun je vergelijken met een petroleum stel.
Beste Ans, in principe maakt het niet zo veel uit of je het vlees in zijn geheel in in stukken bakt. Het allerbelangrijkste is het dichtschroeien van het vlees. Dat kan met reuzel, ganzenvet of geklaarde boter. Aan alle kanten het vlees goed aan bakken. Anders verliest het vocht en wordt het taai. Het makkelijkste is een elektrische bakplaat (ca. € 300,-) die is vlak en maakt het eenvoudiger om het vlees te bakken, maar een goede pan doet het ook.
In de oven voor plus minus 3 uur op 150 graden, 1 keer keren, lekker warm in de keuken en ruikt heerlijk!
hoi hoi
Cruciale vraag : wel of niet de deksel dicht of half open bij het sudderen ?
Deksel dicht Netty! Geniet ervan 🙂
Kan je dit recept ook in de tajin laten sudderen?
Ja hoor, ik denk het wel!
Als ik dit in de oven zou maken, hoeveel graden en hoe lang ongeveer?
Zie reactie van iemand anders hierboven 🙂
Heerlijk recept! Hoe kort is kort? Tot de jus warm is, of een x aantal minuten? (“Doe het vlees terug in de pan met de jus en laat nog even kort met deksel sudderen en opwarmen. Eet smakelijk!”) Dank!
Tot het vlees warm is, een minuut of 5. Proef vooral! 🙂
Een vraagje, is rode balsamico azijn bij het vlees of is dat te zuur?
Wij zouden wel echt gewoon rode wijnazijn gebruiken, heb je dat niet dan is witte ook goed 🙂
Ik zie weleens staan bij vlees recepten wit brood met mosterd dat is toch om de saus dikker te maken (sorry ben niet zo’n keukenprinses) kan dat hier ook en hoeveel? Want ik zie staan maïzena erbij om het te verdikken.
Klopt, maar dat moet bij andere stoofrecepten als ons Belgisch stoofvlees. Hier gebruik je een andere methodiek, dus gewoon maïzena gebruiken is mijn advies 🙂
Ontbijtkoek gebruik ik om het in te dikken
Hallo allen,
Wat een lekkere variaties allemaal😋
Heb een Surinaamse tint bijgevoegd
Piment korrels Jeneverbesjes en op het laatst madam Jeanette mee stoven.
Kan dit ook in de slowcooker?
Zeker!
Gemaakt. Prima recept. Heb na het uitjes bakken nog een eetlepel tomatenpuree van Mutti en wat Calabrese chilivlokken bij gedaan en geblust met Chianti rode wijnazijn. Paar druppels Worcester. Uiteraard de appelstroop en scheut rode wijn. Heerlijk!2. 👍🏼
Gemaakt! Precies aan recept gehouden,was heel lekker
Ik heb het in de slowcooker gemaakt. De dubbele hoeveelheid. De hoeveelheid wijn en bouillon hoef je niet te verdubbelen maar gewoon aanvullen tot het vlees net onder staat.
De uien zijn iets langer aangebraden met een grooooote lepel appelstroop. Bij het zeven van de jus niet vergeten het residu in de zeef goed uit te drukken. Dit is namelijk erg smaakvol.
Eet smakelijk. Wij hebben genoten.