Home Erik's Asia Dendeng blado

Dendeng blado

krokant Indisch rundvlees

door SmaakMenutie
Dendeng blado

Krokant en mild-pittig

Sommige gerechten hebben echt zo’n onweerstaanbare combinatie van smaken. Dendeng blado is er zo eentje. Het is krokant, mild-pittig, hartig en zelfs een tikkie zoet.

Dit Indische rundvleesgerecht begint met langzaam gestoofd vlees en eindigt als een heerlijk krokante, pittige smaaksensatie. Het is het soort gerecht waar je superblij van wordt en al helemaal met een portie witte rijst en een fris groentegerecht ernaast.

Dendeng blado ingrediënten

Wat is dendeng blado eigenlijk?

Dendeng is dun gesneden rundvlees dat eerst wordt gestoofd of gekookt en daarna gefrituurd tot het krokant is. ‘Blado’ verwijst naar de mild-pittige saus op basis van rode peper en tomaat. In West-Sumatra, waar dit gerecht vandaan komt, staat dendeng blado bekend als een echte publieksfavoriet. Niet gek ook, want het combineert het beste van twee werelden. Lekker mals vlees met een krokante buitenkant én een kruidige boemboe vol smaak.

Dendeng blado boemboe

De boemboe maakt het gerecht

Zoals zo vaak in de Indische keuken draait alles om de boemboe. In dit geval maken wij ‘m met sjalotten, knoflook, rode peper, gemalen laos en ketoembar (korianderzaad). Even aanfruiten in de pan en daarna mogen de blokjes tomaat erbij, samen met een royale eetlepel gula djawa. Die palmsuiker zorgt voor een zoetige basis die de pittigheid mooi in balans brengt. Je keuken begint hier al heerlijk te ruiken.

Dendeng blado rundvlees koken

Geduld loont bij het stoven

Het stoofgedeelte vraagt wat geduld, maar moeilijk is het niet. We gebruiken runderlappen die we in stukken snijden en op laag vuur langzaam laten garen in een bouillon. Na zo’n twee uur heb je boterzacht vlees dat zich perfect leent voor de volgende stap, namelijk het frituren. In een klein laagje zonnebloemolie bakken we de stukjes vlees kort en heet. Zo worden ze knapperig van buiten, maar blijven ze zacht van binnen. Juist die textuur maakt dendeng blado zo lekker.

Dendeng blado maken

Zo eten wij het graag

Wij serveren dendeng blado met gestoomde witte rijst en iets fris erbij, zoals karedok, petjil of ketoprak. Die groenten brengen wat frisheid in het geheel en maken het bord compleet. Je kunt het vlees mengen met de boemboe of los serveren, afhankelijk van hoeveel pit of saus je wilt. Wat ons betreft hoe meer boemboe, hoe beter!

Indisch rundvlees
Dendeng blado

Dendeng blado (krokant Indisch rundvlees)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 44 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g magere runderlappen
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 rode peper
  • 2 el azijn
  • 2 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd (600 tot) 800 gram magere runderlappen in schuine reepjes van ongeveer 1 cm dik en 2-3 cm breed. Verwijder de vette stukjes.
  • Neem een ruime pan en verhit hierin (300 tot) 500 ml water met 1 runderbouillon blokje. Voeg tevens 2-3 el azijn toe. Doe het vlees in de pan en laat ongeveer 2 uur met deksel op de pan sudderen (stoven).
  • Haal het vlees uit de pan en laat even 10 minuutjes afkoelen.
  • Maak ondertussen de boemboe door 3 sjalotten te mixen met 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar en 1 flinke el zonnebloemolie. Zet even weg.
  • Ontvel 2 tomaten door ze 30-60 seconden te koken en vervolgens te laten schrikken in ijskoud water. Snijd vervolgens in kleine blokjes.
  • Fruit de boemboe enkele minuutjes aan en voeg vervolgens de blokjes tomaat toe en 1-2 el gula djawa. Laat op het laagste vuurtje staan terwijl je verder gaat met het vlees.
  • Maak het vlees wat platter door het ietwat te pletten met je handen. Verhit een laagje zonnebloemolie in een wok of pan en frituur de stukjes vlees in etappes steeds 30 seconden tot het mooi krokant is van buiten maar nog zacht van binnen.
  • Meng het vlees door de boemboe en laat het geheel nog even opwarmen. Of serveer los van elkaar.

Dendeng balado

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Cindy 30 september 2023 - 07:11

Hallo Tim en Erik,

Mijn vriend en ik willen dit recept al een tijdje maken, maar wij vragen ons af of je dit recept ook een dag van te voren kan maken, en dan op kan warmen in de oven?

Groetjes Cindy

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2023 - 10:06

Oei, dat zou ik eerlijk gezegd niet zo snel doen want dan wordt het vlees taai. Het lekkerst is op de dag zelf 🙂

Reply
Lea Vledder 1 maart 2024 - 12:39

Hoi Erik en Tim,
Is dit hetzelfde als empal? Dat kon een tante van mij zo lekker maken vroeger, maar nooit geweten hoe ze dat deed.
Groetjes,
Lea

Reply
SmaakMenutie 5 maart 2024 - 16:59

Hoi Lea, nee het is niet helemaal hetzelfde. Maar het lijkt er wel veel op! Je zou dus eens kunnen proberen om dit recept te maken 🙂

Reply
Boy Barre 6 juli 2025 - 12:17

Tuurlijk kan je het de dag van te voren maken. Dan smaakt het nog lekkerder.

Reply