Krokant en mild-pittig
Sommige gerechten hebben echt zo’n onweerstaanbare combinatie van smaken. Dendeng blado is er zo eentje. Het is krokant, mild-pittig, hartig en zelfs een tikkie zoet.
Dit Indische rundvleesgerecht begint met langzaam gestoofd vlees en eindigt als een heerlijk krokante, pittige smaaksensatie. Het is het soort gerecht waar je superblij van wordt en al helemaal met een portie witte rijst en een fris groentegerecht ernaast.
Wat is dendeng blado eigenlijk?
Dendeng is dun gesneden rundvlees dat eerst wordt gestoofd of gekookt en daarna gefrituurd tot het krokant is. ‘Blado’ verwijst naar de mild-pittige saus op basis van rode peper en tomaat. In West-Sumatra, waar dit gerecht vandaan komt, staat dendeng blado bekend als een echte publieksfavoriet. Niet gek ook, want het combineert het beste van twee werelden. Lekker mals vlees met een krokante buitenkant én een kruidige boemboe vol smaak.
De boemboe maakt het gerecht
Zoals zo vaak in de Indische keuken draait alles om de boemboe. In dit geval maken wij ‘m met sjalotten, knoflook, rode peper, gemalen laos en ketoembar (korianderzaad). Even aanfruiten in de pan en daarna mogen de blokjes tomaat erbij, samen met een royale eetlepel gula djawa. Die palmsuiker zorgt voor een zoetige basis die de pittigheid mooi in balans brengt. Je keuken begint hier al heerlijk te ruiken.
Geduld loont bij het stoven
Het stoofgedeelte vraagt wat geduld, maar moeilijk is het niet. We gebruiken runderlappen die we in stukken snijden en op laag vuur langzaam laten garen in een bouillon. Na zo’n twee uur heb je boterzacht vlees dat zich perfect leent voor de volgende stap, namelijk het frituren. In een klein laagje zonnebloemolie bakken we de stukjes vlees kort en heet. Zo worden ze knapperig van buiten, maar blijven ze zacht van binnen. Juist die textuur maakt dendeng blado zo lekker.
Zo eten wij het graag
Wij serveren dendeng blado met gestoomde witte rijst en iets fris erbij, zoals karedok, petjil of ketoprak. Die groenten brengen wat frisheid in het geheel en maken het bord compleet. Je kunt het vlees mengen met de boemboe of los serveren, afhankelijk van hoeveel pit of saus je wilt. Wat ons betreft hoe meer boemboe, hoe beter!
5 reacties
Hallo Tim en Erik,
Mijn vriend en ik willen dit recept al een tijdje maken, maar wij vragen ons af of je dit recept ook een dag van te voren kan maken, en dan op kan warmen in de oven?
Groetjes Cindy
Oei, dat zou ik eerlijk gezegd niet zo snel doen want dan wordt het vlees taai. Het lekkerst is op de dag zelf 🙂
Hoi Erik en Tim,
Is dit hetzelfde als empal? Dat kon een tante van mij zo lekker maken vroeger, maar nooit geweten hoe ze dat deed.
Groetjes,
Lea
Hoi Lea, nee het is niet helemaal hetzelfde. Maar het lijkt er wel veel op! Je zou dus eens kunnen proberen om dit recept te maken 🙂
Tuurlijk kan je het de dag van te voren maken. Dan smaakt het nog lekkerder.