Home Erik's Asia Daging smoor

Daging smoor

Indisch stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Daging smoor

Helemaal niet moeilijk!

We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.

Daging smoor ingrediënten

Kwaliteit van de ingrediënten

Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.

Daging smoor recept

Geduld loont

Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.

Daging smoor

Daging smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 319 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runder- of sukadelappen
  • 75 ml ketjap manis
  • 4 kruidnagels
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 2 el tamarinde pasta
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Snijd het vlees in grove stukken en plaats in een (meng)kom. Maak een marinade van 2 el ketjap manis en 2 el tamarinde pasta. Meng de marinade door het vlees en laat even rusten (buiten de koeling).
  • Maak ondertussen een boemboe met de (staaf)mixer of keukenmachine. Mix hiervoor 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 4 gestampte kruidnagels, 2 tl nootmuskaat, 1 tl sambal oelek (of 1 rode peper), 1 el olie en een snuf zout tot een glad mengsel.
  • Braad het vlees rondom bruin in een scheutje olie en voeg vervolgens de boemboe toe. Bak op middelhoog vuur al omscheppend enige minuten mee.
  • Schenk circa 75 ml ketjap manis bij het vlees samen met 300 ml (warm) water en 2 salam blaadjes en breng tegen de kook.
  • Doe de deksel op de pan en laat op laag tot matig vuur rustig pruttelen. Schep het geheel geregeld even om en laat circa 3 uur stoven of tot het vlees uit elkaar valt.

Smoor daging

TIP

Wil je dat het vocht wat verdampt? Haal dan het deksel de laatste 30-45 minuten van de pan.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

97 reacties

Frans 7 mei 2023 - 19:33

Hoi Tim en Erik,
wat een lekkere recepten hebben jullie, inmiddels al meer dan 40 van jullie site gemaakt en elk gerecht is genieten. Wel een vraagje waarom mislukt zilvervliesrijst meestal in de rijstkoker? Gebruik een maatbeker die erbij geleverd is en neem dan 1,5 keer zoveel water. De rijst is wel gaar, echter steeds een dun laagje dat aankoekt aan de bodem. Hebben jullie tips?

Reply
SmaakMenutie 9 mei 2023 - 20:34

Best Frans, bedankt voor het compliment! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Waarschijnlijk heb je dan toch teveel water gebruikt. Ondanks dat zilvervliesrijst een wat langere garingstijd heeft zou ik gewoon een laagje van een (klein) vingerkootje boven de rijst aanhouden als je het kookt. Het kan ook helpen als de rijst bijna klaar is even het goed te vermengen. Succes!

Reply
Simone 23 maart 2023 - 11:26

Heb vergeten kruidnagel te kopen. Kan t ook zonder?
Of weer terug naar de supermarkt?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2023 - 12:26

Is geen ramp hoor, zou het dan zonder doen 🙂

Reply
Maikel 24 januari 2023 - 12:37

Laatst dit recept gemaakt en ik ben wel wat Indische eten gewent maar man man wat was dit lekker.
9/10

Reply
Paul 18 september 2022 - 16:35

Nou, dat is het dan…Op een gloed nieuwe inductie kookplaat staat dit recept nu te garen. Ik heb me aan jullie hoeveelheden gehouden. Vandaag de eerste herfstachtige dag, veel regen. Ben benieuwd hoe de stoof straks zal smaken..Prima recept absoluut niet ingewikkeld..Dank voor deze mooie smaak combinatie.

Reply
Dekkers 29 augustus 2022 - 12:32

Goedendag, Ik zag dit gerecht voorbij komen op instagram en ga deze definitief proberen, heerlijk! Ik zie alleen dat de ingredienten anders zijn op de site dan bij het instabericht. Sereh, laos, ketoember zijn wel echt ingredienten die er qua smaak bij horen toch? Ik ga gewoon lekker aan de slag en hoop dat het net zo watertandend eruit ziet (en zal smaken) als op jullie foto’s. Het resultaat zal te zien zijn op tiktok @dekkers.79. Bedankt voor dit heerlijke recept!

Reply
SmaakMenutie 29 augustus 2022 - 12:46

Ik denk dat je dan de daging roedjak bedoeld! Dit stoofgerecht lijkt een beetje op de smoor, maar de roedjak is iets kruidiger en stooft in de kokosmelk. Minstens zo lekker 😉 Geniet ervan!

Reply
1 6 7 8 9