Helemaal niet moeilijk!
We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.
Kwaliteit van de ingrediënten
Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.
Geduld loont
Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.
97 reacties
Hoi Tim en Erik,
wat een lekkere recepten hebben jullie, inmiddels al meer dan 40 van jullie site gemaakt en elk gerecht is genieten. Wel een vraagje waarom mislukt zilvervliesrijst meestal in de rijstkoker? Gebruik een maatbeker die erbij geleverd is en neem dan 1,5 keer zoveel water. De rijst is wel gaar, echter steeds een dun laagje dat aankoekt aan de bodem. Hebben jullie tips?
Best Frans, bedankt voor het compliment! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Waarschijnlijk heb je dan toch teveel water gebruikt. Ondanks dat zilvervliesrijst een wat langere garingstijd heeft zou ik gewoon een laagje van een (klein) vingerkootje boven de rijst aanhouden als je het kookt. Het kan ook helpen als de rijst bijna klaar is even het goed te vermengen. Succes!
Heb vergeten kruidnagel te kopen. Kan t ook zonder?
Of weer terug naar de supermarkt?
Is geen ramp hoor, zou het dan zonder doen 🙂
Laatst dit recept gemaakt en ik ben wel wat Indische eten gewent maar man man wat was dit lekker.
9/10
Nou, dat is het dan…Op een gloed nieuwe inductie kookplaat staat dit recept nu te garen. Ik heb me aan jullie hoeveelheden gehouden. Vandaag de eerste herfstachtige dag, veel regen. Ben benieuwd hoe de stoof straks zal smaken..Prima recept absoluut niet ingewikkeld..Dank voor deze mooie smaak combinatie.
Goedendag, Ik zag dit gerecht voorbij komen op instagram en ga deze definitief proberen, heerlijk! Ik zie alleen dat de ingredienten anders zijn op de site dan bij het instabericht. Sereh, laos, ketoember zijn wel echt ingredienten die er qua smaak bij horen toch? Ik ga gewoon lekker aan de slag en hoop dat het net zo watertandend eruit ziet (en zal smaken) als op jullie foto’s. Het resultaat zal te zien zijn op tiktok @dekkers.79. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Ik denk dat je dan de daging roedjak bedoeld! Dit stoofgerecht lijkt een beetje op de smoor, maar de roedjak is iets kruidiger en stooft in de kokosmelk. Minstens zo lekker 😉 Geniet ervan!