Home Desserts en taarten Crema catalana

Crema catalana

traditioneel Catalaans nagerecht

door SmaakMenutie
Crema catalana

Crema de Sant Josep

Traditioneel wordt crema catalana (ook wel crema de Sant Josep) op 19 maart, de dag van Sint-Jozef, gegeten. Dit heerlijke nagerecht uit de Catalaanse keuken lijkt erg op de Franse variant crème brûlée en heeft ook wel wat weg van zijn Italiaanse broertje: panna cotta. De Spanjaarden beweren dat crema catalana de voorloper is van crème brùlée. En de Fransen beweren uiteraard het omgekeerde. Het verschil tussen beiden is dat we nu volle melk gebruiken in plaats van (slag)room. Ook laten we het vanille stokje achterwege en voegen we daarvoor in de plaats een kaneelstokje toe en citroen- en sinaasappelschil. Daarna schenken we de room in de kenmerkende Spaanse platte aardeschaaltjes en vervolgens karameliseren we de suiker met een brander. Veel werk? Nee hoor, hartstikke makkelijk (en vooraf) te maken, dus ideaal voor de feestdagen!

Crema catalana

Crema catalana

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.5/5
( 13 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g kristalsuiker
  • 25 g maizena
  • 500 ml volle melk
  • 4 eieren
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje

Zo maak je het

  • Schenk 450 ml volle melk in een ruime pan en voeg de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel toe. Voeg ook 1 kaneelstokje en 75 g kristalsuiker toe. Verwarm op middelhoog vuur en zet uit zodra het geheel kookt.
  • Maak ondertussen een papje van 25 g maizena en 50 ml melk.
  • Neem een ruime kom en voeg 4 eierdooiers toe. Voeg 75 g kristalsuiker toe en meng grondig met een garde. Schenk het maizenapapje bij het geheel en mix goed door elkaar.
  • Giet de melk door een zeef in een ruime mengkom en voeg het eimengsel toe. Mix met een garde tot een glad geheel.
  • Schenk het geheel terug in de pan en verwarm al kloppend met een garde tot je een stevig mengsel hebt. Ongeveer ter dikte van vla. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
  • Verdeel de crème over 4 bakjes en dek af met vershoudfolie. Laat 15 minuten buiten de koelkast afkoelen. Plaats in de koelkast en laat minimaal 2 uur opstijven en afkoelen.
  • Bestrooi de bakjes ruim met (riet)suiker en karameliseer met een gasbrander. 

Crema catalana ingrediëntenCrema catalana makenCrema catalana receptCrema catalana karameliserenCrema catalanaCrème catalana

TIP

Afgedekt kan je crema catalana ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!