Crema de Sant Josep
Traditioneel wordt crema catalana (ook wel crema de Sant Josep) op 19 maart, de dag van Sint-Jozef, gegeten. Dit heerlijke nagerecht uit de Catalaanse keuken lijkt erg op de Franse variant crème brûlée en heeft ook wel wat weg van zijn Italiaanse broertje: panna cotta. De Spanjaarden beweren dat crema catalana de voorloper is van crème brùlée. En de Fransen beweren uiteraard het omgekeerde. Het verschil tussen beiden is dat we nu volle melk gebruiken in plaats van (slag)room. Ook laten we het vanille stokje achterwege en voegen we daarvoor in de plaats een kaneelstokje toe en citroen- en sinaasappelschil. Daarna schenken we de room in de kenmerkende Spaanse platte aardeschaaltjes en vervolgens karameliseren we de suiker met een brander. Veel werk? Nee hoor, hartstikke makkelijk (en vooraf) te maken, dus ideaal voor de feestdagen!
1 reactie
Crema catalana was makkelijk om te maken en heel erg lekker!