Tiramisu

klassiek Italiaans nagerecht

door SmaakMenutie
Tiramisu

Beur mij op

Dit heerlijke Italiaans dessert, dat letterlijk ’trek mij omhoog’ oftewel ‘beur mij op’ betekent is ongetwijfeld de meest bekende Italiaanse dolci. De traditionele tiramisu maak je met lange vingers (savoiardi), mascarpone, koffie, marsala (Italiaanse versterkte wijn) en cacaopoeder. En uiteraard gebruiken we rauwe eieren en geen slagroom in deze klassieke versie. We maakten overigens al eens eerder een tiramisu taart met limoncello (en zelfs een mini variant hiervan). Tiramisu maak je in nog geen 20 minuten klaar. Je moet alleen wat geduld hebben voor het opstijven. Wij raden aan minimaal vier uur in de koelkast maar hoe langer hoe beter. Dus er een nachtje overheen laten gaan is nóg beter. Let wel op met rauwe eieren, deze tiramisu bewaar je maximaal 2 dagen in de koelkast.

Tiramisu

Tiramisu

Print dit recept
Personen: 6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 32 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 3 eieren
  • 1 kop sterke koffie
  • 1 pak lange vingers
  • 5 el kristalsuiker
  • 2 el cacaopoeder
  • 3 el marsala wijn

Zo maak je het

  • Maak een sterke kop koffie (of dubbele espresso) en schenk in een diep bord. Voeg 2 el marsala wijn (of een koffielikeur) toe samen met 1 el suiker. Mix goed door elkaar en laat afkoelen.
  • Splits van 3 verse eieren het eigeel (eierdooier) en het eiwit. Klop met behulp van de keukenmachine de 3 eierdooiers met 4 flinke el suiker tot een luchtig geheel.
  • Klop ondertussen de mascarpone in een andere kom los met 1 el marsala wijn. Meng de mascarpone door het opgeklopte eigeel. Dit kan in etappes mee in de mixer of handmatig.
  • Klop het eiwit stijf tot het een helder en luchtig mengsel is. Spatel vervolgens beetje bij beetje door het mascarponemengsel.
  • Neem een kleine ovenschaal (circa 15x25 cm) en bestrijk de bodem met een hele dunne laag van circa 1-2 el van het mascarponemengsel.
  • Dip de lange vingers kort in het koffiemengsel zodat ze stevig blijven en verdeel, met de gesuikerde kant onder, in de ovenschaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de schaal en herhaal eenmaal.
  • Dek de schaal (eventueel) af met folie en plaats minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Een hele nacht is nog beter. Bestrooi voor serveren riant met cacaopoeder door dit in een zeefje te verdelen over de tiramisu.

Tiramisu ingrediëntenTiramisu receptZelf tiramisu makenTiramisu makenItaliaanse tiramisuTiramisuKlassieke tiramisu

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

SmaakMenutie 29 juli 2023 - 17:46

Een beetje van het mascarpone-mengsel 🙂

Reply
Ria de Oude 10 december 2023 - 11:14

Hele fijne recepten , goede uitleg en smaken heerlijk.
Zeer blij mee.

Reply
Kevin 21 december 2023 - 10:37

Zodra ik het mascapone mengsel bij het opgeklopte eiwit voeg wordt het geheel weer een vloeistof?
Zoals in de beschrijving langzaam toegevoegd en meegeklopt

Reply
SmaakMenutie 21 december 2023 - 10:48

Er komt luchtigheid in het mascarpone mengsel, het wordt zeker geen vloeistof. Je moet het voorzichtig mengen

Reply