Home Desserts en taarten Crème brûlée

Crème brûlée

klassiek Frans nagerecht

door SmaakMenutie
Crème brûlée

Gebrande room

Dit klassiek Franse dessert betekent letterlijk gebrande room. Crème brûlée is een heerlijk nagerecht dat bestaat uit slechts vijf ingrediënten. De crème anglaise, ofwel custard crème, wordt gemaakt van slagroom, suiker, eidooiers en vanille. Daarna wordt het gelijkmatig au-bain-marie gegaard in de oven. Dit klinkt allemaal ingewikkeld maar het is werkelijk een van de meest eenvoudige desserts om te maken. Na het garen laat je de crème brûlée nog minimaal twee uur opstijven in de koelkast. Maar een dag kan natuurlijk ook; dat maakt het dus een ideaal nagerecht om al van te voren te bereiden. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog maar de knapperige bovenkant te maken door een laagje rietsuiker te karameliseren. Misschien doet het je trouwens denken aan Italiaanse panna cotta, gemaakt van vrijwel dezelfde ingrediënten, alleen net iets anders bereidt. Crème brûlée is dus niet alleen een heerlijk toetje. Het is ook makkelijk te maken en dus ideaal voor de feestdagen. En wil je eens de Spaanse versie van dit heerlijke dessert proberen? Maak dan eens crema catalana!

Crème brûlée

Crème brûlée

Print dit recept
Personen: 6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.7/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 75 g kristalsuiker
  • 25 g rietsuiker
  • 5 eieren
  • 1 vanillestokje

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Gebruik niet de heteluchtstand maar de reguliere boven- en onderwarmte.
  • Doe 5 eierdooiers (het eigeel) in een ruime kom. Voeg 75 g kristalsuiker toe en klop met een garde tot een egaal mengsel.
  • Neem een steelpan en verwarm 500 ml slagroom samen met 1 door de lengte gehalveerd vanillestokje en voeg het merg toe. Breng tegen de kook en verwarm al roerend enkele minuten zachtjes.
  • Schenk het slagroommengsel al roerend bij de eierdooiers. Blijf goed kloppen zodat het niet stolt.
  • Neem een ruime ovenschaal en plaats 6 kleine ovenbestendige bakjes in de schaal. Schenk heet water in de ovenschaal tot de bakjes voor de helft onder het water staan.
  • Verdeel het mengsel vervolgens over de 6 bakjes en plaats 50-60 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Controleer of het mengsel stevig is. Het midden mag nog wat wiebelig zijn. Laat de schaaltjes afkoelen tot kamertemperatuur en laat vervolgens minimaal 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Strooi na het afkoelen een dun laagje rietsuiker over de schaaltjes en ‘brûlée’ de suiker met een brander.

Crème brûlée receptCrème brûlée makenCrème brûlée brandenCreme bruleeCrème brûlée

TIP

Afgedekt kan je crème brûlée ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Regina 12 november 2023 - 11:58

Wat zijn de verhoudingen voor 8 pers? 1/3 meer van alles?

Reply
SmaakMenutie 13 november 2023 - 10:38

Je zou met deze hoeveelheid ook 8 (kleinere) bakjes kunnen halen, als je iets minder doet per bakje kom je prima uit. Wij hielden namelijk zelfs nog iets over 🙂

Reply
Olim 12 november 2023 - 15:32

Kan je ipv een vanillestokje ook vloeibare vanille gebruiken? En zo ja, hoe veel?

Reply
Olim 12 november 2023 - 15:34

Ik bedoel vanille extract 😉

Reply
SmaakMenutie 13 november 2023 - 10:39

Jazeker! Gebruik dan 1 à 2 tl vanille extract.

Reply