Een cheesecake zonder ovenstress
Cheesecake: het klinkt als iets dat je alleen op zondagmiddag met veel geduld en een perfect afgestelde oven aandurft. Maar niets is minder waar.
Deze versie is een no-bake variant, wat betekent: geen oven, geen zorgen. Het kost je slechts een half uurtje om deze taart in elkaar te zetten. En daarna doet de koelkast het werk. Het resultaat? Een zijdezachte, romige cheesecake met een knipoog naar Tony’s iconische karamel-zeezout reep.
Heerlijke crunchy bodem
De basis is simpel, Oreo’s. De bekende koekjes worden fijn gemalen en gemengd met gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan op de bodem van je springvorm. Het geeft niet alleen een lekkere crunch, maar ook een subtiele chocoladesmaak die perfect samengaat met de karamel-zeezout-vulling. Even in de koelkast en klaar is je bodem.
Romige vulling met een twist
De vulling is wat deze taart écht bijzonder maakt. Slagroom wordt luchtig geklopt, waarna je er zachte roomkaas doorheen spatelt (denk aan MonChou). Ondertussen smelt je een reep Tony’s Chocolonely karamel-zeezout au bain-marie, die samen met wat gelatine door het roommengsel gaat.
Het resultaat is een rijke, romige vulling met een subtiele zoute touch. Giet dit over je koekjesbodem en laat de koelkast vervolgens z’n werk doen. Minstens een uur opstijven. Perfect om ondertussen iets anders te doen (of alvast een vork klaar te leggen om te proeven).
Salted caramel: makkelijker dan je denkt
Salted caramel maken klinkt misschien moeilijk, maar het is verrassend eenvoudig. Suiker laten smelten tot een goudkleurige karamel, afblussen met een klontje boter en een scheutje slagroom — en een snuf zeezout natuurlijk. Even goed roeren en je hebt een saus waar menig dessert jaloers op zou zijn. Je kunt ‘m ruimhartig over de opgesteven cheesecake schenken, of er lekker mee zigzaggen en wat moois maken.
De finale
Als finishing touch hak je een tweede reep Tony in grove stukken en strooi je die over de karamel. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar geeft bij elke hap een knapperige verrassing. En eerlijk: zelfs zonder de extra karamel is deze taart al onweerstaanbaar. Maar met? Dan is het een instant publieksfavoriet! Perfect voor een verjaardag of ander feestje!
72 reacties
Goddelijk lekker!!
Ik heb deze cheesecake gisteren gemaakt, erg lekker! Vooral de salted caramel maakte het af! Heerlijk! Ik heb overigens de karamelsaus na het opstijven eroverheen gesmeerd met daarover de stukjes Tony Chocolony, daarna heb ik de cheesecake opnieuw in de koeling gezet. De karamel op de cheesecake was uren later nog vloeibaar terwijl ik had verwacht dat deze zou stollen. Kan dit kloppen? De karamel die ik over had was wel gestold in de kan.
Leuk om te horen Nick! De salted caramel zou moeten indikken zodra deze afkoelt, dus vind het lastig om te zeggen waarom deze bij jou vloeibaar bleef. Zolang deze maar niet té vloeibaar was! 🙂
Hij was nog vrij vloeibaar maar dat gaf meteen wel een tof effect bij het aansnijden. De karamel liep langs de punten af. Volgende keer laat ik de karamel wat langer afkoelen voordat ik deze erop smeer. Dat scheelt waarschijnlijk.
Dat is dan wel weer leuk! 🙂
Hoi. Net gemaakt. Ben benieuwd. Ook wat klontje van de mon chou. Morgen eten. Dan pas de karamel saus erop voordat je hem serveert? Gewoon uit het flesje? Of eerst warm maken? Heb de Tova Caramel saus. Moet je daar ook nog wat zeezout aan toevoegen?
Hoi Marij, de karamelsaus inderdaad op het laatst toevoegen. Je kan kant-en-klare kopen, maar zelf maken mag ook! Wij hebben daar zeezout aan toegevoegd (salted-caramel). Hoeft niet warm te zijn, als het maar vloeibaar is! Tova lijkt me prima 🙂