Home Vlees en kip Coq à la bière

Coq à la bière

kip gestoofd in bier

door SmaakMenutie
Coq à la bière

Tripel bier

Deze heerlijke coq à la bière is natuurlijk gebaseerd op de klassieker coq au vin. Echter is deze variant gestoofd in tripel bier en zijn Franse broertje in de rode wijn. Bovendien hoeft deze kipstoof niet eerst te marineren maar stooft het direct in het bier. Extra smaak krijgt het, evenals de coq au vin, dankzij de spekreepjes, champignons en wortel. Serveer net als wij met Franse frietjes!

Coq à la bière

Coq à la bière

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 29 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1,5 kg kippenbouten
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g spekreepjes
  • 5 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 flesjes tripel bier
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 winterpeen
  • 1 kippenbouillon blokje
  • Verse tijm
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Bestrooi 1,5 kg kippenbouten rondom met zout en peper. Verhit een klont roomboter en bak de stukken kip in etappes rondom bruin op middelhoog vuur. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Verwijder overtollig vet en bak 125 g spekreepjes enkele minuten aan. Snijd ondertussen 250 g kastanjechampignons in plakken, 1 winterpeen in smalle ringen, halveer 5-6 sjalotten en 2-3 tenen knoflook fijn.
  • Doe de champignons en winterpeen bij de spekreepjes. Voeg als de champignons bruin zijn en vocht afgeven de sjalot en knoflook toe. Bak al omscheppend nog even mee.
  • Schenk 2 flesjes tripel bier bij het geheel samen met 1 verkruimeld kippenbouillon blokje, 2-3 blaadjes laurier en een paar takjes tijm. Breng tegen de kook en voeg de kippenbouten toe. Laat met deksel circa 90 minuten (of langer) zachtjes stoven.
  • Haal de kip uit de pan en verwijder de takjes tijm en blaadjes laurier. Laat het vocht op hoog vuur in circa 10 minuten ietwat indikken. Doe de kip terug in de pan en verwarm nog even mee.

Coq à la bière receptKipstoofCoq à la bièreKip in bierBier kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Michel 20 januari 2024 - 19:03

Hoi,
Ik zag donker triple bier staan, welke adviseren jullie.
Bij ons, België, zijn de meeste triples namelijk blond.

Gr
Michel

Reply
SmaakMenutie 22 januari 2024 - 10:59

Maakt eigenlijk niet zoveel uit Michel, zolang het maar tripel is!

Reply
Marjelle 22 januari 2024 - 09:31

Dit ziet er weer heerlijk uit! Zou je dit ook in de slowcooker kunnen maken?

Reply
SmaakMenutie 22 januari 2024 - 10:58

Ja denk het wel hoor!

Reply
Alice 23 januari 2024 - 12:57

Ik mag geen alcohol. Heeft U een andere uitweg voor me aub?

Reply
SmaakMenutie 23 januari 2024 - 17:08

Oei, dat wordt lastig gezien het een redelijk essentieel onderdeel is. Wellicht een alcohol vrije versie? Overigens staat het zo lang te sudderen dat het grootste gedeelte (~ 99%) verdampt!

Reply
Peter Maes 23 januari 2024 - 20:17

Even naar het bericht van Michel en jullie antwoord daarop: Hier in Nederland is tripel.. blond bier en donker.. double! Omdat jullie antwoordden dat het niet uitmaakt, als het maar donker is?, heb ik gekozen voor donker (en dus niet tripel!). Momenteel staat het te sudderen en ben ik benieuwd naar hoe het smaakt. Morgen vertel ik meer.

Reply
SmaakMenutie 25 januari 2024 - 11:17

Het merk maar niet zoveel uit Peter, zolang het maar tripel is. Ik snap je verwarring, maar tripel is complexer qua smaak en daarom gebruiken we deze 🙂

Reply
Rob 2 maart 2024 - 19:41

Top gerecht! Met birra moretti gemaakt 😉

Reply
Erica 24 maart 2024 - 16:30

Erg lekker ook wat in de vriezer gedaan.
Jammer dat jullie geen kook functie hebben de site. Ik vind dat makkelijker.
Verder al veel gemaakt van jullie recepten.

Reply