Gonzales
We zijn gek op eenpansgerechten. En dit is weer zo een succesnummer. Nauwelijks afwas en het staat zo op tafel. Ideaal! Wij maken de cajunkruiden zelf, maar koop gerust een potje bij de supermarkt. Nog makkelijker. Hoewel de naam anders doet vermoeden is jambalaya trouwens een echt Amerikaans gerecht. Uiteraard met invloeden van de Spaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. De oorspronkelijke jambalaya schijnt uit Gonzales te komen. Een stad in Louisiana. Wij maken de klassieke versie. Met kip, chorizo worst en paprika. Maar je kan volop variëren met de ingrediënten. Aan de slag!
64 reacties
Doe je ongekookte rijst bij, of gekookte rijst?
Hoi Elise, ongekookt! De rijst wordt gekookt in het vocht (vandaar eenpansgerecht). Lekker makkelijk! 🙂 Groet, team SmaakMenutie
Het ziet er fantastisch lekker uit zeg??‼️ Welke rijst is het lekkerst om in dit gerecht te gebruiken? Ik las al ergens witte rijst, maar daar heb je best veel soorten in☺️….. ik ga gauw het recept uit proberen!
Hoi Manon, thanks! Je kan inderdaad het beste witte rijst gebruiken. Wij nemen altijd snelkookrijst. Succes!
Kan je ook zilvervliesrijst gebruiken i.p.v. witte rijst?
Volgens Marjella (zie onder) wel! 🙂
Smaak is goed maar helaas mislukt… de rijst wordt maar niet gaar en zeker niet droog ? wat doe ik verkeerd? Het staat al 40 minuten te pruttelen in een gietijzeren braadpan.
Hoi Sanne, wat vervelend! We raden je aan om het vuur wat hoger te zetten en als de rijst gaar is de deksel van de pan te halen. Dan kan het wat droog koken. Succes! Groet, team SmaakMenutie
Het was weer heerlijk! Ook deze komt hier vaker op tafel te staan 🙂
Leuk om te horen Marleen! Fijn dat het in de smaak valt 🙂
Al verschillende malen gegeten echt heel makkelijk en lekker (toch maar eens de kruidenmix zelf maken ) ik had die van versteegenn gebruikt maar 2 el is echt veel te pittig terwijl we daar toch echt wel van houden. Maar het blijft een toprecept hoor!
Hoi Rina, klopt als je het zelf maakt heb je andere verhoudingen dan de voorverpakte kruiden. Reden te meer om het eens zelf te maken. Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Ik neem aan dat het gewone en geen snelkookrijst moet zijn?
Je kan in principe allebei gebruiken. Succes!
Super lekker en makkelijk recept ! Blijvertje
Leuk om te horen Heleen! Fijn dat-ie in de smaak valt 🙂
Net de kip jambalaya gemaakt, erg lekker al zal ik de volgende keer wel wat meer cajun kruiden gebruiken (nu 2 el gebruikt) want vond hem een beetje flauw qua smaak.
Fijn dat de jambalaya in de smaak viel Laura! Goed idee om een eetlepel extra toe te voegen de volgende keer (wij geven ook aan 2-3 el te gebruiken). Het is net wat je lekkerder vindt 🙂
Echt een lekker gerecht en makkelijk te maken. Deze gaan we vaker eten, bedankt voor het recept!
Bedankt voor het compliment William, leuk om te horen! En uiteraard graag gedaan 🙂
Heb het zo vaak gegeten was erg lekker
En ben dol op het gerecht geworden
Leuk om te horen Frans, fijn dat onze jambalaya in de smaak valt 🙂
Kan het ook in de slowcooker of wordt de rijst dan niet gaar?
Oei, wij hebben geen ervaring met de slowcooker Hélène! Je zou denken dat het wel zou moeten kunnen… 🙂
erg lekker
Fijn dat ons recept in de smaak viel Willem!
Hoe dicht komt deze versie qua smaak/structuur/verhouding bij die van Knorr in de buurt?
Ik kook namelijk al enkele jaren zonder pakjes en zakjes, maar was inmiddels van plan om wat klassiekers van Knorr opnieuw te maken gevolgd door een versie zonder pakje, om er nu achter te komen dat Knorr dit wereldgerecht in z’n geheel al een tijdje niet meer aanbiedt.
Geschreven, D. W. Flevoland
ohhohohohhoh! ik sta in de fik! wat scherp! maar wel lekker en hij komt behoorlijk in de buurt cq gaat overheen die van knorr. dit ga ik vaker zo maken, alleen volgende keer minder chili poeder en cayenne pepper er in doen.
Haha goed om te horen dat het de smaak had die je zocht! (Minus de chilipoeder en cayennepeper dan 😉 ) Leuk dat je alle klassiekers gaat maken! Wij hebben er zelf ook een aantal gemaakt: https://smaakmenutie.nl/tag/wereldgerechten
De kruidenmix is klaar.
Dus dit eten we vandaag .
Het lijkt me heerlijk.
Al veel recepten gemaakt van jullie TOPPPPP.
Heerlijk.De kruidenmix zelf gemaakt. Dus niet te ? pittig. Dit ga ik vaker maken.
Leuk dat je zelf de kruiden-mix hebt gemaakt Annie. Eenvoudig is het he? Fijn dat het in de smaak viel! 🙂
Is heerlijk. zelf genoeg kruiden in huis om de Cajun mix te maken. Makkelijk recept.
Leuk dat je de mix zelf maakt Peter! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Super fijn recept weer, compliment we zijn hier echt fan van jullie site .?
Wat leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen Anja! Bedankt voor het compliment 🙂
Welke soort rijst hebben jullie hiervoor gebruikt? en hebben jullie de rijst eerst schoon gemaakt?
Witte rijst! En nee niet schoongemaakt Najomi.
Hier was ik dus naar op zoek! Heb wel als eerste de chorizo gebakken voor de smaak en nog peultjes erdoor gedaan voor extra groente (want daar hou ik van)
Bedankt voor het recept! Heb ervan genoten 🙂
Fijn dat je van ons recept hebt genoten Kimm! Lekker die peultjes, goed idee 🙂
Ik vond t niet zo lekker, sorry ☺️. Smaak te rokerig voor mij en schotel bleef nat ook nadat vroegtijdig en best lang de deksel er af had gedaan.
Jammer Ingrid! Smaken verschillen zullen we maar zeggen. Gelukkig staan er nog een hoop andere lekkere dingen op de site die je wellicht wel lekker vindt 🙂
Dit is een fijn recept, die blijft erin.
In plaats van chorizo had ik chipolata worstjes gedaan. En ik had nog flink wat sushi rijst over en dat heb ik erdoor gedaan omdat weggooien zonde is.
Voor mij is een recept de basis en ben ik eigenwijs met een eigen twist 😉
Leuk Bianca! Lekker ook die chipolata worstjes. Zo staan wij er overigens ook in hoor, wij geven de basis en geef er vooral je eigen draai aan! 🙂
Vanavond voor de derde keer gemaakt. Nu nog lekkerder dan vorige keren door een ander merk chorizo. Ik gebruik zilvervliesrijst en dat gaat super!
Leuk te horen Marjella! Fijn dat het nu nóg lekkerder was 🙂
Kan je ook zilvervliesrijst gebruiken i.p.v. witte rijst?
Volgens Marjella (zie boven) wel! 🙂
Vandaag Jambalaya gemaakt in de Slowcooker, iets voorzichtiger met de cajunkruiden, want de smaken worden in de Slowcooker veel intenser. Het was heerlijk!
Leuk om te horen Fabian en fijn dat het in de slowcooker gelukt is!
Hoe lang moet dit in de slowcooker?
Moet er dan ook minder vocht bij
Kunnen we je helaas geen advies in geven Dian, die gebruiken wij namelijk niet!
Ik wil er graag sperziebonen doorheen doen ipv paprika (vanwege allergie). Hebben jullie tips hoe ik dat het beste kan doen? Eerst koken bijvoorbeeld? Of kunnen de sperziebonen tegelijk met de kip in de pan?
Ik zou ze inderdaad eerst heel even voorkoken Ellen! Geniet ervan 🙂
Is dit de volgende dag nog op te warmen?
Ja hoor tuurlijk! 🙂
Echt een heerlijk gerecht. Om de smaken nog beter tot hun recht te laten komen adviseer ik Spaanse paella-rijst te gebruiken. Deze rijst neemt de smaken beter op dan gewone rijst.
Ik adviseer Spaanse paella-rijst te gebruiken. Deze rijst neemt de smaken beter op dan gewone rijst.
Vandaag gemaakt voor het eerst. Het was heerlijk zeker voor herhaling vatbaar
Wij waren altijd dol op de kip Jambalaya van de wereldgerechten. Vandaag deze versie even zelf gemaakt, wel met cajun kruiden van verstegen dan. Smaakte heerlijk en gaat zeker in de herhaling. Nog even zoeken naar de juiste hoeveelheid kruiden, en misschien volgende keer wat erwten erdoorheen
Jammie, vanavond gegeten. Had alle kruiden behalve de cayenne peper, maar een beetje chilipoeder was een lekker vervanging. Ik had er wat meer groente in zitten oké, maar yaaaay, deze is voor herhaling vatbaar, *opgeslagen!! *
Heerlijk gerecht vanavond gegeten. Ik had volkoren rijst van AH gebruikt( de 8 minuten koken versie) Prima gaar.
Dit is bij ons een blijvertje.
Deze vandaag gemaakt echt heel lekker
Jambalay al heel vaak gegeten. 20 jaar geleden in New Orleans geweest en ik was verrast door de restaurantjes die daar Jambalaya , Crawfish Pie en Filet Gumbo op het menu hebben staan (denk aan het liedje “Jambalaya on the Bayou” van Creedance Clearwater Rivival. Jambalaya zou (volgens genoemde restaurants) zij ontstaan in New Orleans. Het was een voormalige strafkolonie waar zware criminelen met verschillende culturele en etnische achtergronden hun straf moesten uitzitten. Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse kookwijzen en ingrediënten werden vermengd en Paella zou de basis zijn geweest met daarin de producten die ter plaatse voorhanden waren.
Enfin, Jambalaya smaakt echt heel erg lekker en de variant die ik hier tegen kom ga ik zeker uitproberen.
Nu nog een recept voor crawfisch Pie (kreeft taart) en Filet Gumbo (een stoofpot van vlees en/of vis, okra, roux, sassafras (kruiden) en de “Cajun holy trinity”, een speciaal kruidenmengsel)