Home Brunch en lunch Club sandwich

Club sandwich

met avocado, bacon en kip!

door SmaakMenutie
Club sandwich

Amerikaanse klassieker

Vandaag duiken we de Amerikaanse keuken in om een waanzinnig lekkere sandwich te maken: de club sandwich! Dit iconische broodje staat wereldwijd op menukaarten en wordt geroemd om zijn rijke smaak en veelzijdigheid. Het is niet zomaar een sandwich; het is een ware klassieker!

Een broodje met status

De club sandwich wordt vaak gezien als de ultieme test voor de kwaliteit van een restaurant. De bekende culinair journalist Johannes van Dam gebruikte dit broodje als graadmeter: als een club sandwich goed werd bereid, wist je dat de rest van het menu waarschijnlijk ook in orde was. En dat is niet zonder reden! De perfecte club sandwich vereist de juiste balans tussen ingrediënten, versheid én presentatie.

Wat maakt de club sandwich zo speciaal?

De club sandwich is een luxere en smaakvollere variant van de traditionele sandwich. Waar een gewone sandwich soms wat simpel kan ogen, wordt bij de club sandwich alles uit de kast getrokken. Het brood – vaak getoast witbrood – wordt royaal belegd met knapperige sla, zoete tomaten, plakjes kipfilet, knapperig uitgebakken bacon en een romige mosterd-mayo dressing. De sandwich wordt vaak in driehoeken gesneden en met een prikker bij elkaar gehouden.

Wat eet je erbij?

De club sandwich wordt zelden alleen geserveerd. Een goed restaurant biedt altijd een passend bijgerecht om de maaltijd compleet te maken. Klassieke keuzes zijn krokante frietjes, een frisse salade of knapperige chips. Dit zorgt niet alleen voor extra textuur en smaak, maar maakt de lunch ook nog vullender.

Verse friet met Parmezaanse kaas
Serveer met verse friet met Parmezaanse kaas!

De oorsprong van de club sandwich

Hoewel de exacte herkomst niet helemaal zeker is, wordt vaak gezegd dat de club sandwich eind 19e eeuw voor het eerst werd geserveerd in een exclusieve herenclub in New York. Vandaar de naam ‘club sandwich’. Sindsdien heeft het broodje de wereld veroverd en is het een vaste favoriet geworden in cafés, restaurants en hotels over de hele wereld. Tijd om zelf aan de slag te gaan en deze heerlijke sandwich te maken!

Club sandwich

Club sandwich

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 6 boterhammen
  • 6 plakjes bacon
  • 4 plakjes kipfilet (broodbeleg)
  • 2 eieren
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • 1/4 citroen
  • 3 el mayonaise
  • 2 tl Dijon mosterd
  • Komkommer
  • Botersla

Zo maak je het

  • Kook 2 eieren in 6 á 7 minuten hard.
  • Doe het vruchtvlees van 1 avocado samen met het sap van 1/4 citroen en wat peper en zout in een kommetje en prak tot een smeerbare 'spread'.
  • Bak de bacon in een koekenpan zonder olie op matig vuur krokant.
  • Snijd ondertussen 1 tomaat en een stukje komkommer in plakjes. Meng in een kommetje 3 el mayonaise met 2 tl mosterd tot een mosterd-mayo dressing.
  • Het brood kan je roosteren in een broodrooster, in de oven of in de pan waar je de bacon in hebt gebakken.
  • Bouw het broodje als volgt op: besmeer de eerste boterham met mosterd-mayo, beleg vervolgens met 3 plakjes bacon, een paar blaadjes sla en wat schijfjes tomaat. Bestrijk de onderkant van de tweede boterham met mosterd-mayo en de bovenkant riant met avocadospread. Beleg vervolgens met 2 plakjes kipfilet, ei en plakjes komkommer. Bestrijk de onderkant van de derde boterham met mosterd-mayo en plaats op het geheel.

Club sandwich recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

15 reacties

Babette 30 september 2019 - 17:49

Vandaag gemaakt, héérlijk die avocado erbij!

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2019 - 08:46

Lekker he Babette! Leuk om te horen 🙂

Reply
Ronald 29 april 2020 - 20:23

Toppertje hoor! Ik had hem gemaakt met gerookte kifilet

Reply
SmaakMenutie 30 april 2020 - 12:02

Fijn dat de sandwich in de smaak viel Ronald!

Reply
Désirée 29 augustus 2020 - 10:22

Kan ik de avocado door iets anders vervangen? Ik hou er niet zo van..

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2020 - 15:36

Je zou pesto eens kunnen proberen!

Reply
Sander 25 augustus 2020 - 13:13

Erg lekker! Had sap van een halve citroen gedaan ipv 1/4e, maar is toch een tikje te zuur (maar was alsnog erg lekker!). Lekker recept.

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2020 - 11:44

Leuk om te horen Sander dat je de sandwich gemaakt hebt en dat je ‘m lekker vond! 🙂

Reply
Rianne 8 september 2020 - 13:03

Kunnen jullie me vertellen hoeveel kilocalorieën de sandwich bevat? Wil wel eens wat anders dan een bord sla!

Reply
SmaakMenutie 10 september 2020 - 10:05

Ik schat zo’n 500. Je zou de bacon achterwege kunnen laten en gebruik yoghurt ipv mayo!

Reply
Kiane 13 maart 2021 - 15:14

Echt een heel lekker recept ook handig dat je inplaats van mayo ook yoghurt kan gebruiken! Super lekker

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 10:14

Leuk te horen Kiane! Fijn dat je van de sandwich genoten hebt 🙂

Reply
Martin 5 maart 2022 - 07:35

Hahahaaa,
klinkt best lekker allemaal maar heb helaas niet de ‘’bek’’ van een krokodil om hier een hap van te kunnen nemen.

Vreemd dat mensen dit überhaupt kunnen eten.
Vraag mij af hoe?

Reply
Vivke67 5 maart 2022 - 10:47

@Martin je zou mes en vork kunnen proberen 🤣

Reply
Henny 5 maart 2022 - 21:26

Wilde ik ook schrijven. Normaal eet je ook met mes en vork.

Reply