Amerikaanse klassieker
Vandaag duiken we de Amerikaanse keuken in om een waanzinnig lekkere sandwich te maken: de club sandwich! Dit iconische broodje staat wereldwijd op menukaarten en wordt geroemd om zijn rijke smaak en veelzijdigheid. Het is niet zomaar een sandwich; het is een ware klassieker!
Een broodje met status
De club sandwich wordt vaak gezien als de ultieme test voor de kwaliteit van een restaurant. De bekende culinair journalist Johannes van Dam gebruikte dit broodje als graadmeter: als een club sandwich goed werd bereid, wist je dat de rest van het menu waarschijnlijk ook in orde was. En dat is niet zonder reden! De perfecte club sandwich vereist de juiste balans tussen ingrediënten, versheid én presentatie.
Wat maakt de club sandwich zo speciaal?
De club sandwich is een luxere en smaakvollere variant van de traditionele sandwich. Waar een gewone sandwich soms wat simpel kan ogen, wordt bij de club sandwich alles uit de kast getrokken. Het brood – vaak getoast witbrood – wordt royaal belegd met knapperige sla, zoete tomaten, plakjes kipfilet, knapperig uitgebakken bacon en een romige mosterd-mayo dressing. De sandwich wordt vaak in driehoeken gesneden en met een prikker bij elkaar gehouden.
Wat eet je erbij?
De club sandwich wordt zelden alleen geserveerd. Een goed restaurant biedt altijd een passend bijgerecht om de maaltijd compleet te maken. Klassieke keuzes zijn krokante frietjes, een frisse salade of knapperige chips. Dit zorgt niet alleen voor extra textuur en smaak, maar maakt de lunch ook nog vullender.
De oorsprong van de club sandwich
Hoewel de exacte herkomst niet helemaal zeker is, wordt vaak gezegd dat de club sandwich eind 19e eeuw voor het eerst werd geserveerd in een exclusieve herenclub in New York. Vandaar de naam ‘club sandwich’. Sindsdien heeft het broodje de wereld veroverd en is het een vaste favoriet geworden in cafés, restaurants en hotels over de hele wereld. Tijd om zelf aan de slag te gaan en deze heerlijke sandwich te maken!
15 reacties
Vandaag gemaakt, héérlijk die avocado erbij!
Lekker he Babette! Leuk om te horen 🙂
Toppertje hoor! Ik had hem gemaakt met gerookte kifilet
Fijn dat de sandwich in de smaak viel Ronald!
Kan ik de avocado door iets anders vervangen? Ik hou er niet zo van..
Je zou pesto eens kunnen proberen!
Erg lekker! Had sap van een halve citroen gedaan ipv 1/4e, maar is toch een tikje te zuur (maar was alsnog erg lekker!). Lekker recept.
Leuk om te horen Sander dat je de sandwich gemaakt hebt en dat je ‘m lekker vond! 🙂
Kunnen jullie me vertellen hoeveel kilocalorieën de sandwich bevat? Wil wel eens wat anders dan een bord sla!
Ik schat zo’n 500. Je zou de bacon achterwege kunnen laten en gebruik yoghurt ipv mayo!
Echt een heel lekker recept ook handig dat je inplaats van mayo ook yoghurt kan gebruiken! Super lekker
Leuk te horen Kiane! Fijn dat je van de sandwich genoten hebt 🙂
Hahahaaa,
klinkt best lekker allemaal maar heb helaas niet de ‘’bek’’ van een krokodil om hier een hap van te kunnen nemen.
Vreemd dat mensen dit überhaupt kunnen eten.
Vraag mij af hoe?
@Martin je zou mes en vork kunnen proberen 🤣
Wilde ik ook schrijven. Normaal eet je ook met mes en vork.