Home Erik's Asia Broodje Indische pulled chicken

Broodje Indische pulled chicken

door SmaakMenutie
Broodje Indische pulled chicken

Een heerlijke twist op ajam ketjap

Eerder maakten we al een heerlijk broodje pulled chicken, maar vandaag geven we hier een Indische draai aan. Deze variant doet je waarschijnlijk wel denken aan ajam ketjap, het bekende kipgerecht uit de Indische keuken.

Door de kip langzaam gaar te koken en vervolgens te vermengen met een heerlijke kruidige (ketjap)saus, ontstaat een smaakexplosie die perfect samengaat met een zacht Surinaams puntje. Een broodje Indische pulled chicken is eenvoudig te maken en ideaal voor de lekkere trek!

Pulled chicken

Smaakvolle boemboe

De basis van de saus is natuurlijk een zelfgemaakte boemboe die mede zorgt voor diepe en volle smaken. We maken deze van fijngehakte sjalotten, knoflook en rode peper die we aanfruiten tot ze heerlijk geurig zijn. Deze boemboe is eigenlijk de basis van veel Indische boemboes.

Boemboe pulled chicken
Zelfgemaakte boemboe

Perfecte pulled chicken

Om de kip de juiste structuur te geven, garen we deze langzaam tot hij boterzacht is en gemakkelijk uit elkaar valt. Met twee vorken plukken we de kip tot fijne stukjes, waardoor hij optimaal de smaken van de saus opneemt. De saus bestaat uit een combinatie van ketjap manis, ketchup en gula djawa (palmsuiker), wat zorgt voor een perfecte balans tussen zoet, hartig en umami. Het resultaat? Een heerlijk smeuïge pulled chicken met een authentieke Indische touch.

Pulled chicken saus
Pulled chicken maken

Serveren zoals bij de toko

Een broodje Indische pulled chicken is pas écht compleet met de juiste toppings en het juiste brood. Serveer het op een zacht en luchtig Surinaams broodje, zoals je dat kent van de toko. Dit broodje neemt de saus goed op en maakt elke hap een feestje. Voor extra frisheid en een knapperige bite voeg je atjar ketimoen toe- Indisch zuur van komkommer dat perfect contrasteert met de kip. Eventueel kun je nog wat gebakken uitjes of sambal toevoegen voor extra crunch en pit.

Indisch zuur
Atjar ketimoen

Moeilijk? Helemaal niet! Dit gerecht is eenvoudig te maken en een gegarandeerd succes. Probeer het zelf en geniet van deze Indische variant op pulled chicken!

Broodje Indische pulled chicken

Broodje Indische pulled chicken

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 121 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 4 (Surinaamse) broodjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1/2 citroen
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el ketchup
  • 1 el gula djawa
  • 1 el gembersiroop
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Atjar ketimoen (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook circa 450 g kipdijfilet (of kipfilet) in een ruime hoeveelheid water in 15-20 minuten gaar. Voeg ook 1 kippenbouillon blokje toe.
  • Mix in de kom van een hakmolen 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1/2 tl nootmuskaat en een flinke scheut zonnebloemolie fijn. Je kan eventueel alles ook ragfijn snijden.
  • Fruit de boemboe 2 minuten aan en voeg vervolgens 5 el ketjap manis, 3 el ketchup, 5 el water, het sap van een 1/2 citroen, 1 el gula djawa en 1 el gembersiroop toe. 
  • Verwarm op laag vuur en laat zo een beetje indikken. Als de saus te dik wordt voeg je wat extra ketjap en/of water toe.
  • Haal de kip uit de pan en pluk met 2 vorken tot je 'pulled chicken' hebt. Voeg de kip toe aan de saus en meng grondig. Verwarm nog even en voeg naar smaak extra ketjap of ketchup toe.
  • Verdeel de kip over de (geroosterde) Surinaamse broodjes en voeg eventueel nog wat frisse atjar toe.

Pulled chicken receptBroodje Indische pulled chicken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

48 reacties

Sanneke 23 januari 2019 - 18:11

Het was heerlijk. Wij hebben het samen met jullie sajoer boontjes en rijst gegeten. Voor herhaling vatbaar!
Dank jullie wel ?

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2019 - 11:41

Fijn Sanneke! Inderdaad heerlijk om het te combineren met de sajoer boontjes. Mmm!

Reply
Jolanda 9 februari 2019 - 20:44

Gooi vooral de boullion niet weg. Vries in voor een zalige soto of kippensoep

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2019 - 16:02

Goede tip Jolanda!

Reply
Marleen 9 november 2019 - 13:12

Zalig recept toch beetje eigen draai aan gegeven………. vers geraspte gember mee bakken en schepje pindakaas bij saus op het laatst! Super lekker!

Reply
SmaakMenutie 11 november 2019 - 14:03

Bedankt voor het compliment Marleen, fijn dat de pulled chicken in de smaak viel 🙂 Goede tip trouwens, thanks!

Reply
mia 17 juni 2020 - 19:01

erg lekker ik ga dit recept ook eens proberen met vegetarische kipstukjes.

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2020 - 10:27

Ook lekker Mia!

Reply
Mark Hofman 23 september 2020 - 17:03

We zijn weer lekker pulled chicken aan het maken!!

Reply
SmaakMenutie 24 september 2020 - 09:50

Mmm lekker Mark! Vielen ze weer in de smaak? 🙂

Reply
1 2 3 4 5