De klassieker die nooit verveelt
Het broodje hamburger is misschien wel een van de meest populaire gerechten ter wereld. En inmiddels zijn er ontelbare variaties te bedenken met allerlei vullingen.
Een lekker krokant broodje van buiten dat zacht is van binnen met een perfect gegaarde burger en natuurlijk een super lekkere saus. Het is comfortfood pur sang! En je kunt er dus alle kanten mee op. Van de klassieker met cheddar en bacon tot allerlei creatieve varianten met avocado of bijvoorbeeld pittige jalapeño.
Onze echte liefde voor hamburgers gaat terug naar een reis naar New York, inmiddels alweer heel wat jaren geleden. In de wijk Hell’s Kitchen aten wij bij 5 Napkin Burger toen een super lekkere klassieker. De naam van het restaurant zegt genoeg: je hebt namelijk minstens vijf servetten nodig om de burger fatsoenlijk te eten. En geloof ons, die heb je ook echt nodig. Inmiddels hebben we al tal van (nog betere) broodjes hamburger gegeten en sindsdien maken we hem ook geregeld gewoon thuis.
Zelfgemaakt smaakt altijd beter
Een goede hamburger begint bij het vlees. Wij kiezen het liefst voor puur rundergehakt, dat we mengen met een heel fijn gesnipperde halve rode ui, een eitje, paneermeel en licht kruiden met peper en zout. Zo proef je de volle smaak van het vlees. Uiteraard goed aanbakken en enigszins rood houden van binnen. Het broodje even kort toasten en dan begint het bouwen van de burger. Denk aan gesmolten cheddar, knapperige bacon en natuurlijk een royale schep coleslaw. Dat zorgt niet alleen voor frisheid, maar ook voor een lekkere crunch.
En ja, dit lukt allemaal gewoon in een half uurtje. Terwijl de burgers in de pan liggen (of op de barbecue), maken wij snel zelf de coleslaw. Het kost echt nauwelijks moeite en geeft je broodje net dat beetje extra. Serveer er een portie verse friet bij, met een flinke klodder mayonaise, en je hebt een maaltijd waar geen afhaalburger tegenop kan.
Een wereld op een broodje
Wat hamburgers zo leuk maakt, is dat ze werkelijk overal ter wereld worden gegeten en steeds een eigen draai krijgen. In Amerika gaan ze vaak helemaal los met sauzen en toppings, terwijl wij in Europa vaak wat minder saus lekkerder vinden. Onlangs nog maakten we trouwens zelf deze Indische burger. Een super lekkere variant op de klassieker maar dan met een Indisch tintje.
Wij vinden het leuk om thuis wat te experimenteren met de burgers. Maar toch blijft de combinatie van cheddar, bacon en coleslaw een van onze favorieten. Simpel, stevig en onweerstaanbaar lekker. En één ding is zeker, met dit broodje hamburger zet je altijd iets op tafel waar iedereen blij van wordt.
13 reacties
Vandaag gaan we de burger proberen.
Morgen eten we lauw warme geitenkaas salade. Hoe lekker kan het weekend zijn!
Vanavond deze lekkere burger gemaakt. Hij viel goed in de smaak! Ik heb er ingelegde (zoet/zure) rode ui als topping op gedaan. Ook erg lekker!
Heren, bedankt voor dit recept!
Echt een héérlijke hamburger én super leuk om te maken!
Bedankt voor de tip van Timo, ik heb een paar chilivlokken toegevoegd aan het gehakt.
Selleriesalade in plaats van coleslaw! Ook lekker!