Home Vlees en kip Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

authentiek Frans stoofgerecht

door SmaakMenutie
Boeuf bourguignon

Rund op z’n Bourgondisch

Vandaag bereiden we een authentiek Frans stoofgerecht: boeuf bourguignon (ook wel boeuf à la bourguignonne), oftewel ‘rundvlees op z’n Bourgondisch’. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een heerlijke fles Bourgogne rode wijn. Daarbij voegen we onder andere champignons, sjalotten en spekjes toe. Qua ingrediënten lijkt bœuf bourguignon wel wat op coq au vin, waarbij kip in rode wijn wordt gestoofd. Het resultaat is simpelweg verrukkelijk en verrassend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt, is tijd – je moet het gerecht minstens 3 uur laten stoven – en hoe langer het kookt, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Dus ideaal om te maken wanneer je toch thuis bent en wat geduld hebt.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 169 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblappen
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 500 ml rode wijn (Bourgogne) 
  • 8 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 2 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • Verse tijm
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Bak 125 g spekreepjes in een ruime stoofpan licht krokant. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 750 g runder riblappen (of sukadelappen) in grove stukken en bestrooi riant met peper en zout. Voeg een klont roomboter toe aan de pan en bak het vlees in enkele minuten rondom bruin. Haal uit de pan.
  • Snijd 2 sjalotten grof, 1 winterpeen in halve maantjes en 2-3 stengels bleekselderij in stukjes. Fruit de groenten al omscheppend 5 minuten. Voeg 3 fijn gesneden tenen knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg 1 flinke el tomatenpuree toe en bak al omscheppend kort mee.
  • Doe de spekjes en het vlees terug in de pan en meng grondig. Zet het vuur laag en bestrooi met 2 ruime el bloem. Bak al omscheppend 1-2 minuten tot de bloem gaar is.
  • Schenk 500 ml rode wijn bij het geheel, samen met 300 ml heet water en 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Voeg tevens 3 laurierblaadjes en een paar takjes verse tijm toe. Breng tegen de kook.
  • Maak ondertussen circa 6 (kleine) sjalotten schoon. Houd ze heel en voeg toe aan het geheel. Laat nu minimaal 3-4 uur pruttelen.
  • Snijd 250 g kastanjechampignons in plakjes en bak in een klont roomboter op middelhoog vuur bruin. Voeg toe aan het geheel en laat nog even mee pruttelen zonder deksel zodat het geheel wat verder indikt. Serveer net als wij met (Franse) frietjes of aardappelpuree.

Boeuf bourguignon receptBoeuf bourguignonBeuf bourgnon

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

55 reacties

SmaakMenutie 22 december 2020 - 13:10

Hoi Rick, wat lekker! Wij hebben (Ierse) runderlappen gebruikt. Gewoon van de supermarkt is prima hoor! Kies in elk geval niet voor de magere variant. Succes!

Reply
Björn V. 6 november 2022 - 16:28

Zou varkensvlees ook lukken… (Couchon Bourguignon dan 😁)?

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:05

Het zou vast kunnen Björn, met bijvoorbeeld varkenshaasjes, maar dan heb je wel andere bereidingstijden. Probeer maar eens! 🙂

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 10:15

Wij zouden er aardappeltjes of frietjes bij serveren Marianne. Geniet ervan!

Reply
Joke 1 november 2021 - 19:17

Hallo, lijkt me erg lekker! Moet je de zilveruitjes eerst nog even afspoelen, voordat je ze erbij doet?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 09:55

Nee hoor Joke!

Reply
Hans 22 januari 2024 - 20:41

Ik gooi er op een gegeven moment krieltjes bij. Moet ik nu gaan biechten?

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2020 - 10:49

Hoi Monica, je kan de spek weglaten maar het is in principe wel een ingrediënt dat er in thuis hoort

Reply
SmaakMenutie 3 december 2019 - 10:19

Hoi Noud, dat klopt! Je moet de zilveruitjes uit een potje hebben. Succes!

Reply
John Coertjens 14 november 2021 - 13:56

Maar als je aan verse zilveruitjes kunt komen is dat wel zo lekker!

Reply
John Coertjens 14 november 2021 - 13:58

Te koop bij de wat betere groentenboer. Niet in de supermarkt. Daar haal ik ze zelf ook altijd.

Reply
Daniëlle 8 november 2022 - 12:00

Met wat eet je dit?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 17:16

Hoi Sandra. Eigenlijk hoort er echt wel wijn in dit gerecht. Misschien zou je het kunnen proberen met extra bouillon (700 ml water + 1 extra bouillonblokje extra erbij ipv de wijn), 2 el appelstroop en een flinke scheut azijn. De wijn maakt het vlees namelijk ook heel mals. En azijn en appelstroop doet dat ook. Overigens verdampt (vrijwel) alle alcohol uit de wijn.

Reply
Els 19 januari 2025 - 21:55

Dag, ik zie dat het recept aangepast is met de hele sjalotten en zonder zilveruitjes? Moet ie zo lekkerder worden? Heb je het oude recept ook nog?

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2025 - 11:23

Scherp! Hij is nu nog lekkerder 😉

Reply
1 2 3 6