Rund op z’n Bourgondisch
Vandaag bereiden we een authentiek Frans stoofgerecht: boeuf bourguignon (ook wel boeuf à la bourguignonne), oftewel ‘rundvlees op z’n Bourgondisch’. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een heerlijke fles Bourgogne rode wijn. Daarbij voegen we onder andere champignons, sjalotten en spekjes toe. Qua ingrediënten lijkt bœuf bourguignon wel wat op coq au vin, waarbij kip in rode wijn wordt gestoofd. Het resultaat is simpelweg verrukkelijk en verrassend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt, is tijd – je moet het gerecht minstens 3 uur laten stoven – en hoe langer het kookt, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Dus ideaal om te maken wanneer je toch thuis bent en wat geduld hebt.
55 reacties
Hoi Rick, wat lekker! Wij hebben (Ierse) runderlappen gebruikt. Gewoon van de supermarkt is prima hoor! Kies in elk geval niet voor de magere variant. Succes!
Zou varkensvlees ook lukken… (Couchon Bourguignon dan 😁)?
Het zou vast kunnen Björn, met bijvoorbeeld varkenshaasjes, maar dan heb je wel andere bereidingstijden. Probeer maar eens! 🙂
Wij zouden er aardappeltjes of frietjes bij serveren Marianne. Geniet ervan!
Hallo, lijkt me erg lekker! Moet je de zilveruitjes eerst nog even afspoelen, voordat je ze erbij doet?
Nee hoor Joke!
Ik gooi er op een gegeven moment krieltjes bij. Moet ik nu gaan biechten?
Hoi Monica, je kan de spek weglaten maar het is in principe wel een ingrediënt dat er in thuis hoort
Hoi Noud, dat klopt! Je moet de zilveruitjes uit een potje hebben. Succes!
Maar als je aan verse zilveruitjes kunt komen is dat wel zo lekker!
Te koop bij de wat betere groentenboer. Niet in de supermarkt. Daar haal ik ze zelf ook altijd.
Met wat eet je dit?
Hoi Sandra. Eigenlijk hoort er echt wel wijn in dit gerecht. Misschien zou je het kunnen proberen met extra bouillon (700 ml water + 1 extra bouillonblokje extra erbij ipv de wijn), 2 el appelstroop en een flinke scheut azijn. De wijn maakt het vlees namelijk ook heel mals. En azijn en appelstroop doet dat ook. Overigens verdampt (vrijwel) alle alcohol uit de wijn.
Dag, ik zie dat het recept aangepast is met de hele sjalotten en zonder zilveruitjes? Moet ie zo lekkerder worden? Heb je het oude recept ook nog?
Scherp! Hij is nu nog lekkerder 😉