Home Vlees en kip Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

gesudderd in bruin bier

door SmaakMenutie
Belgisch stoofvlees

Tijd van het jaar

Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!

Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runder riblappen
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 witte uien
  • 2 casino wit boterhammen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 flesje bruin bier
  • 3 el Dijon mosterd
  • 2 el bloem
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
  • Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
  • Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
  • Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
  • Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook. 
  • Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
  • Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.

Belgisch stoofvlees receptBelgisch stoofvlees met bierBelgisch stoofvleesBelgisch stoofpotjeBelgisch stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

92 reacties

Miranda 14 januari 2024 - 08:24

Oh, fijne tip over de glutenvrije ontbijtkoek. En dan heb je ook glutenvrij bier gebuikt denk ik? Welk merk heb je gebruikt? 🙂

Reply
Miranda 14 januari 2024 - 08:26

Mijn reactie was een reply op (en vraag aan) MIKE. Maar als iemand tips heeft voor een glutenvrij variant (wit beoodvervanger) en welk GF bruin bier, graag!

Reply
Armin 1 januari 2024 - 12:19

Gemaakt! Gegeten met frietjes: heerlijk heerlijk. Ik had er wel ook een scheut witte wijn azijn bij gedaan en het laatste half uur zag het er wat fletsjes en dun uit. Smaak was ik ook niet helemaal tevreden over. Ik heb nog twee volle eetlepels appelstroop toegevoegd en drie plakken ontbijtkoek erin verkruimeld . Toen was ie helemaal naar wens: bruiner, zoeter en dikker. Heerlijk gegeten.

Reply
Jet 19 oktober 2023 - 13:51

Ik heb alles in de slowcooker gedaan…..hoop dat dat goed gaat. We gaan t over 4 uur zien 😬

Reply
Mike 30 juli 2023 - 21:06

Vandaag vanwege de GP Formule 1 in België maar dit recept gemaakt. Omdat de vrouw gluten intolerant is het witte casinobrood vervangen door glutenvrij ontbijtkoek, de bloem achterwege gelaten en naar aanleiding van de diverse reacties op dit recept 2 flinke eetlepels appelstroop toegevoegd. Wat was dat smullen zeg!! Vlees heeft bijna 6 uur opgestaan en was boterzacht. Lekker met verse Belgische friet. Een feestmaal!! Dank voor dit heerlijke recept.

Reply
Mar 23 juli 2023 - 19:33

TRAUMA 40 jaar geleden uit mekaar trekvlees (Haarlems) elke dag. Maar sinds ik jullie ondekt heb, met de rendang, daging recepten. Wordt het een verslaving met het Belgische stoof erbij. Heerlijk. Top.

Reply
1 6 7 8 9