Home Vlees en kip Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

gesudderd in bruin bier

door SmaakMenutie
Belgisch stoofvlees

Tijd van het jaar

Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!

Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runder riblappen
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 witte uien
  • 2 casino wit boterhammen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 flesje bruin bier
  • 3 el Dijon mosterd
  • 2 el bloem
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
  • Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
  • Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
  • Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
  • Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook. 
  • Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
  • Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.

Belgisch stoofvlees receptBelgisch stoofvlees met bierBelgisch stoofvleesBelgisch stoofpotjeBelgisch stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

92 reacties

Carla 10 juli 2019 - 15:53

Hey Silke, kan het bier ook vervangen worden door iets anders?

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2019 - 10:12

Hoi Carla je kan alcoholvrij bier gebruiken of anders runderbouillon. Succes!

Reply
Silke 24 februari 2019 - 09:40

Wat zou er een goede vervanger voor het casino brood kunnen zijn?

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2019 - 10:51

Hoi Silke, je kan ook een ander (wit) brood gebruiken hoor. Succes!

Reply
Thir 4 februari 2019 - 13:49

Ik ben heel erg benieuwd! De pan staat in in de oven om het vlees te stoven. Eerst keer dat ik een stoofgerecht maak dus extra spannend!

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2019 - 14:08

Spannend zeg! Maar dat gaat helemaal goed komen 😀 Het zal vast heerlijk ruiken daar in de keuken. Eet smakelijk alvast! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Patty 31 januari 2019 - 19:29

Jeetje, weer zo’n lekker recept! Maak eigenlijks wekelijk iets van jullie. En altijd een leuke reactie op mijn feedback. Love you guys…..en ook van jullie hondje…♡ Blijf zo doorgaan, ik ben fan en raadt jullie site regelmatig aan….
Groetjes, Patty

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2019 - 11:36

Nou wat leuk om te horen Patty dat je zo enthousiast bent over SmaakMenutie 😀 Daar doen we het voor! Groetjes van ons en een poot van James 🙂

Reply
Roxanne 7 januari 2023 - 00:33

Voeg er nog een paar plakken ontbijtkoek, een paar lepels stroop aan toe en als het helemaal klaar is… 2 kleine blokjes pure chocolade! Je weet niet wat je proeft…. 😁

Reply
Margriet 2 december 2018 - 17:43

Een zalig recept, dank u voor het plaatsen. wij hebben er 2 dagen van gesmuld!!!

Reply
SmaakMenutie 3 december 2018 - 08:29

Hoi Margriet, heel graag gedaan! Fijn dat jullie er zo van hebben gesmuld 🙂 Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Coco 18 oktober 2020 - 22:24

Hey mannen, we hebben heerlijk gegeten van de Belgische stoofschotel, dankjulliewel voor dit heerlijke recept❣️Karolien en Coco uit Zwolle ??

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2020 - 10:43

Leuk om te horen Coco en Karolien uit Zwolle! Fijn dat het stoofvlees in de smaak viel 🙂

Reply
Claudia 29 oktober 2023 - 15:26

Zo lekker!
Eindelijk stoofvlees waar ik zelf ook van geniet. Dit recept is een blijvertje.
Lekker met stoofperen (in port gekookt) en frietjes erbij

Reply
Tamara 29 oktober 2023 - 13:12

Mss een hele gekke vraag, maar welk formaat pan gebruiken jullie voor dit recept?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2023 - 11:13

Geen gekke vraag hoor, 24 cm 🙂

Reply
1 2 3 9