Home Erik's Asia Beef Shanghai

Beef Shanghai

Aziatische balletjes met groenten en mie

door SmaakMenutie
Beef Shanghai

Shanghahahai

Waarschijnlijk ken je ze wel, de bekende wereldgerechten uit de supermarkt. Ze staan meestal in de schappen als kant-en-klare maaltijden, die je in een handomdraai op tafel hebt staan.

Wij Nederlanders zijn er gek op. Je hoeft bijna niets te doen, behalve zo’n beetje alles nog toevoegen aan het zakje kruidenmix. Het klinkt allemaal erg makkelijk, maar eerlijk gezegd vinden wij die wereldgerechten nou niet bepaald ‘werelds’ qua smaak. Vaak missen ze die diepte en verfijning die je van echt Aziatisch eten zou verwachten.

Beef Shanghai

Daarom delen we vandaag onze eigen variatie op de klassieke Beef Shanghai. Of laten we zeggen; Aziatische balletjes met groenten en mie. Want in China kijken ze je vreemd aan als je vraagt om een Beef Shanghai. In plaats van kant-en-klare kruidenmixen en voorverpakte sausjes, gaan we zelf aan de slag met verse ingrediënten en een paar simpele technieken die een wereld van verschil maken. Wat dacht je van sappige Aziatische balletjes met veel groenten en heerlijke mie? Laten we het eens stap voor stap doornemen.

Beef Shanghai maken

Verse ingrediënten en eigen kruidenmix

In plaats van de kant-en-klare zakjes, gebruiken we rundergehakt dat we kruiden en op smaak maken met onder andere 5-spice poeder, knoflook en sojasaus. Deze smaakmakers brengen een intensere en authentiekere smaak, die veel meer diepte heeft dan wat je in een voorverpakte mix zou vinden. Je zult merken dat de geur van de 5-spice poeder en de sojasaus direct je keuken vult en je meteen in de Aziatische sferen brengt.

Beef Shanghai recept

Een gezondere keuze

In plaats van de standaard rijst of noedels die je vaak in kant-en-klare maaltijden vindt, kiezen wij voor mie. Deze is snel te koken en ideaal om in de smaakvolle saus van de balletjes te trekken. Daarnaast voegen we een scala aan groenten toe, zoals prei en wortel, die niet alleen extra smaak en kleur geven, maar ook het gerecht een gezondere twist geven. De combinatie van de mie, groenten en de sappige balletjes maakt het gerecht lekker vullend zonder dat het zwaar aanvoelt.

Chinese beef Shanghai
Beef Shanghai

Beef Shanghai

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 50 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 150 g eiermie
  • 100 g taugé
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 rode peper
  • 1 ei
  • 1 prei
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 winterpeen
  • 4 el paneermeel
  • 3 el sojasaus
  • 2 el maizena
  • 1 el vloeibare honing
  • 2 tl Chinese 5-spice poeder (vijfkruidenpoeder)

Zo maak je het

  • Meng 300 g gehakt met 1 el sojasaus, 1 ei, 4 el paneermeel, 1 ragfijn gesnipperd sjalotje, 1 geperste teen knoflook, 1 ragfijn gesneden rode peper, 2 tl Chinese 5-spices poeder en een flinke snuf zout.
  • Draai gehaktballen ongeveer ter grootte van een bitterbal en bak de balletjes in een scheutje olie in de wok op matig vuur tot ze mooi bruin zijn.
  • Snijd ondertussen 1 prei in halve ringen en een halve winterpeen in smalle dunne plakjes (raspen kan ook). Maak de taugé schoon.
  • Doe de groenten bij de gehaktballen zodra deze mooi bruin gekleurd zijn en wok de groenten op middelhoog of matig vuur enkele minuten mee. Af en toe even omscheppen.
  • Maak ondertussen de saus door 1 fijngesneden sjalot en 1 fijn gesneden knoflook even kort aan te fruiten in een beetje olie. Voeg vervolgens 2 el sojasaus en 1 el honing toe en zet het vuur wat lager.
  • Voeg nu 250 ml water toe en 1 verkruimeld runder- (of groente)bouillonblokje. Breng tegen de kook aan. Los 1-2 el maizena op in een beetje water en voeg dit stapsgewijs toe aan de saus tot deze de gewenste dikte heeft.
  • Maak ondertussen de mie (of noedels) door deze even 4 minuten te weken in kokend water.
  • Voeg de saus toe aan de balletjes en groenten en meng goed door het geheel. Serveer met de mie, lente-ui en eventueel chilisaus en kroepoek. Wereldgerecht beef Shanghai
Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Wendy 8 juni 2020 - 21:56

Vanavond dit gerecht gemaakt. Hij viel goed in de smaak bij de eters, wat wel grappig is dat ik altijd vraag is dit een blijvertje of niet en negen van de tien gerechten die ik van jullie maak is altijd een blijvertje.

Ga vooral zo door. Gr wendy

Reply
SmaakMenutie 9 juni 2020 - 10:35

Haha zo mogen we het horen Wendy, leuk! Fijn dat onze recepten bij ieder van jullie in de smaak vallen 😀

Reply
Margrietha 24 november 2020 - 17:23

Wanneer moet de bosui erbij?

Reply
Linda 12 februari 2021 - 19:23

Zeker een blijvertje. Lekker recept.

Reply
SmaakMenutie 14 februari 2021 - 11:43

Leuk om te horen Linda! 🙂

Reply
Margrietha 24 november 2020 - 17:23

Oh ik zie het nu staan.

Reply
B.Snijckers 8 juni 2021 - 12:53

Heel erg lekker en is een blijvertje

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 16:58

Leuk te horen! 🙂

Reply
John meeuws 6 februari 2022 - 09:59

Mogguh weer een heerlijk recept van jullie, maar ik weet nooit wat voor soya saus ik moet gebruiken wat gebruiken jullie mvg john

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2022 - 10:14

Thanks John! Wij gebruiken altijd sojausaus van Kikkoman (met de rode dop). Maar in principe maakt het niet veel uit, zolang je maar niet kiest voor ‘lichte sojasaus’.

Reply
Pien 6 februari 2022 - 20:50

Heel erg lekker, ga ik vaker maken!

Reply
Lenny 4 augustus 2022 - 13:14

Een vraagje, waarom gebruiken jullie sjalotten ipv ui ?

Reply
SmaakMenutie 5 augustus 2022 - 10:06

Een ui kan ook hoor! Maar wij vinden een sjalot lekkerder 🙂

Reply
Lenny 4 augustus 2022 - 20:52

Was trouwens een heerlijke maaltijd dus deze houden we erin en die pakjes hoef ik niet meer .

Reply
Jeanet 14 februari 2023 - 16:02

Ik vindt de Chinese 5 kruidenpoeder echt niet lekker. Is dat echt nodig in dit recept?

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2023 - 11:21

Ja dat is toch echt wel een belangrijke smaakmaker in dit recept Jeanet!

Reply