Shanghahahai
Waarschijnlijk ken je ze wel, de bekende wereldgerechten uit de supermarkt. Ze staan meestal in de schappen als kant-en-klare maaltijden, die je in een handomdraai op tafel hebt staan.
Wij Nederlanders zijn er gek op. Je hoeft bijna niets te doen, behalve zo’n beetje alles nog toevoegen aan het zakje kruidenmix. Het klinkt allemaal erg makkelijk, maar eerlijk gezegd vinden wij die wereldgerechten nou niet bepaald ‘werelds’ qua smaak. Vaak missen ze die diepte en verfijning die je van echt Aziatisch eten zou verwachten.
Daarom delen we vandaag onze eigen variatie op de klassieke Beef Shanghai. Of laten we zeggen; Aziatische balletjes met groenten en mie. Want in China kijken ze je vreemd aan als je vraagt om een Beef Shanghai. In plaats van kant-en-klare kruidenmixen en voorverpakte sausjes, gaan we zelf aan de slag met verse ingrediënten en een paar simpele technieken die een wereld van verschil maken. Wat dacht je van sappige Aziatische balletjes met veel groenten en heerlijke mie? Laten we het eens stap voor stap doornemen.
Verse ingrediënten en eigen kruidenmix
In plaats van de kant-en-klare zakjes, gebruiken we rundergehakt dat we kruiden en op smaak maken met onder andere 5-spice poeder, knoflook en sojasaus. Deze smaakmakers brengen een intensere en authentiekere smaak, die veel meer diepte heeft dan wat je in een voorverpakte mix zou vinden. Je zult merken dat de geur van de 5-spice poeder en de sojasaus direct je keuken vult en je meteen in de Aziatische sferen brengt.
Een gezondere keuze
In plaats van de standaard rijst of noedels die je vaak in kant-en-klare maaltijden vindt, kiezen wij voor mie. Deze is snel te koken en ideaal om in de smaakvolle saus van de balletjes te trekken. Daarnaast voegen we een scala aan groenten toe, zoals prei en wortel, die niet alleen extra smaak en kleur geven, maar ook het gerecht een gezondere twist geven. De combinatie van de mie, groenten en de sappige balletjes maakt het gerecht lekker vullend zonder dat het zwaar aanvoelt.
16 reacties
Vanavond dit gerecht gemaakt. Hij viel goed in de smaak bij de eters, wat wel grappig is dat ik altijd vraag is dit een blijvertje of niet en negen van de tien gerechten die ik van jullie maak is altijd een blijvertje.
Ga vooral zo door. Gr wendy
Haha zo mogen we het horen Wendy, leuk! Fijn dat onze recepten bij ieder van jullie in de smaak vallen 😀
Wanneer moet de bosui erbij?
Zeker een blijvertje. Lekker recept.
Leuk om te horen Linda! 🙂
Oh ik zie het nu staan.
Heel erg lekker en is een blijvertje
Leuk te horen! 🙂
Mogguh weer een heerlijk recept van jullie, maar ik weet nooit wat voor soya saus ik moet gebruiken wat gebruiken jullie mvg john
Thanks John! Wij gebruiken altijd sojausaus van Kikkoman (met de rode dop). Maar in principe maakt het niet veel uit, zolang je maar niet kiest voor ‘lichte sojasaus’.
Heel erg lekker, ga ik vaker maken!
Een vraagje, waarom gebruiken jullie sjalotten ipv ui ?
Een ui kan ook hoor! Maar wij vinden een sjalot lekkerder 🙂
Was trouwens een heerlijke maaltijd dus deze houden we erin en die pakjes hoef ik niet meer .
Ik vindt de Chinese 5 kruidenpoeder echt niet lekker. Is dat echt nodig in dit recept?
Ja dat is toch echt wel een belangrijke smaakmaker in dit recept Jeanet!