Zacht gestoofd
We hebben inmiddels al heel wat Indische stoofgerechten gemaakt, maar deze be celeng base manis is stiekem echt een van onze favorieten.
Het is eigenlijk een super simpel gerecht. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, hoeft weinig voor te bereiden en de smaak doet denken alsof het je uren heeft gekost. Maar niks is minder waar, binnen een kwartier staat de pan op het vuur en daarna heb je er amper omkijken naar.

Ketjap en sojasaus
Wat deze stoofpot extra lekker maakt is de saus. Een mix van ketjap manis en sojasaus zorgt voor die karakteristieke zoet-zoute smaak. Ketjap manis is een stroperige Indonesische saus op basis van gefermenteerde sojabonen, verrijkt met palmsuiker en kruiden. Sojasaus daarentegen is dunner, iets zouter, en zorgt voor balans. Samen geven ze het vlees veel smaak en een mooie glans.

Lekker pruttelen
Voor dit gerecht gebruiken wij hamlappen. Dat is lekker stevig vlees dat na een tijdje sudderen heerlijk zacht wordt. We fruiten eerst wat knoflook en sjalotjes en voegen dan djahé (gemberpoeder), ketjap en sojasaus toe. Met een scheut water en een half bouillonblokje mag het vlees dan lekker pruttelen, zo’n 45 minuten met de deksel op de pan. De smaken trekken dan goed in en het vlees wordt lekker zacht.

Afmaken en serveren maar
Na 45 minuten gaat de deksel van de pan en voegen we rode peper toe in dunne ringetjes. Dat geeft be celeng base manis net dat beetje pit. Laat de saus nog even zonder deksel inkoken tot ‘ie mooi stroperig is. Binnen een kwartier is het klaar. Wij serveren het graag met witte rijst en iets fris erbij, zoals atjar ketimoen en/of een groentegerecht. Denk aan bijvoorbeeld sambal goreng boontjes.

30 reacties
Wat een heerlijk gerecht!
Gemaakt zonder de lombok ivm een tweejarige maar die heeft ook heerlijk gegeten
Dankjewel Rox, leuk om te horen 🙂 Over het algemeen zijn de Nederlandse pepertjes niet zo spicy, maar je kan ‘m gerust achterwege laten inderdaad
Ik ga het vandaag maken.
Hai, ben benieuwd welk formaat braadpan je hiervoor gebruikt en ook bij de rendang?
Hi Tamara, in principe maakt het formaat niet heel veel uit hoor! Wij gebruiken een braadpan met een diameter van 24 cm (4L). Succes! 🙂
Hoi Tim en Erik, ik eet zelf niet zo graag varkensvlees, kan ik de hamlappen ook vervangen voor rundvlees en veranderd dat nog iets aan de stooftijd? En welk rundvlees raden jullie dan aan?
Ben heel blij met jullie site, ik maak regelmatig een gerecht van jullie?.
Hoi Tirza, leuk om te horen dat je fan bent van onze recepten! ? Als je rundvlees wil gebruiken, dan kan je beter daging smoor maken https://smaakmenutie.nl/daging-smoor (als we je mogen adviseren)
Nog een lekkere groente recept voor er bij?
Hi Jeanine, wij adviseren er wat atjar https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/ bij te maken of kies bijvoorbeeld voor dit Indische groentegerecht: https://smaakmenutie.nl/urap-urap/ Succes!
Er viel me iets op in vergelijking met jullie recept voor snelle babi ketjap: bij dat gerecht laten jullie het vlees 15-20 minuten sudderen en wordt er specifiek gewaarschuwd dat hamlappen snel taai kunnen worden.
In dit gerecht, ook met hamlappen, laten jullie ze 45+15 minuten sudderen. Waarom kan dat hier geen kwaad en bij de babi ketjap wel?
Bedankt voor je bericht. En scherp opgelet :). Het verschil is dat de ‘snelle babi ketjap’ kort (een minuut of 20) suddert zónder deksel op de pan en op die manier vrij snel gaart. In dit gerecht gaat de deksel op de pan en pruttelt het heel langzaam gaart zonder dat de eerste 45 minuten veel vocht verdampt. De laatste 15 min gaart het vlees (veel) sneller en moet je vanaf dan dus oppassen dat het niet taai wordt.