Home Erik's Asia Daging smoor

Daging smoor

Indisch stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Daging smoor

Helemaal niet moeilijk!

We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.

Daging smoor ingrediënten

Kwaliteit van de ingrediënten

Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.

Daging smoor recept

Geduld loont

Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.

Daging smoor

Daging smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 319 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runder- of sukadelappen
  • 75 ml ketjap manis
  • 4 kruidnagels
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 2 el tamarinde pasta
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Snijd het vlees in grove stukken en plaats in een (meng)kom. Maak een marinade van 2 el ketjap manis en 2 el tamarinde pasta. Meng de marinade door het vlees en laat even rusten (buiten de koeling).
  • Maak ondertussen een boemboe met de (staaf)mixer of keukenmachine. Mix hiervoor 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 4 gestampte kruidnagels, 2 tl nootmuskaat, 1 tl sambal oelek (of 1 rode peper), 1 el olie en een snuf zout tot een glad mengsel.
  • Braad het vlees rondom bruin in een scheutje olie en voeg vervolgens de boemboe toe. Bak op middelhoog vuur al omscheppend enige minuten mee.
  • Schenk circa 75 ml ketjap manis bij het vlees samen met 300 ml (warm) water en 2 salam blaadjes en breng tegen de kook.
  • Doe de deksel op de pan en laat op laag tot matig vuur rustig pruttelen. Schep het geheel geregeld even om en laat circa 3 uur stoven of tot het vlees uit elkaar valt.

Smoor daging

TIP

Wil je dat het vocht wat verdampt? Haal dan het deksel de laatste 30-45 minuten van de pan.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

97 reacties

Matthijs 5 juli 2023 - 21:16

Hoi! Als ik dit in de ochtend maak en helemaal klaar is. Hoe kan ik dit het beste opwarmen in de avond?

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2023 - 10:55

Hi Matthijs, langzaam opwarmen en eventueel nog wat vocht toevoegen. Geniet ervan!

Reply
1 7 8 9