Home Erik's Asia Bami kuah

Bami kuah

in een half uurtje!

door SmaakMenutie
Bami Kuah

Indische maaltijdsoep

Bami kuah is een verrukkelijke en goedgevulde maaltijdsoep die qua smaak wel wat doet denken aan soto, maar wel met een hele eigen twist. In plaats van kip wordt bijvoorbeeld varkensvlees gebruikt en de rijst maakt plaats voor mie.

Dit alles zorgt voor een smakelijke en tegelijktertijd voedzame soep die perfect is op zowel warme als koude dagen. Het beste van alles? Je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan – binnen een half uur kun je slurpen!

Bami Kuah maken

De basis: rijke bouillon en mals vlees

De basis van bami kuah begint met het aanbraden van de hamlappen. Door het vlees kort aan te schroeien, krijgt het een heerlijke smaak. Vervolgens laten we het sudderen in een runderbouillon, verrijkt met blaadjes djeruk perut (limoenblaadjes) voor een frisse touch. Dit geheel laat je ongeveer 15 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen intrekken en het vlees lekker mals wordt.

Bami soep

Groenten en extra’s voor een compleet geheel

Terwijl het vlees pruttelt, bereiden we de overige ingrediënten. Klop twee eieren los en bak hier een dunne omelet van, die je vervolgens in reepjes snijdt. Kook ondertussen de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, zodat deze straks direct kan worden toegevoegd. In een wok verhitten we wat olie en fruiten we knoflook en ui kort aan samen met een theelepeltje trassi. Vervolgens voegen we hier fijngesneden prei en spitskool samen met de gare stukjes hamlappen aan toe en bakken dit nog even mee. De groenten zorgen voor een heerlijke knapperigheid en natuurlijk nóg meer smaak. Zodra de groenten licht geslonken zijn, voegen we ze samen met het vlees en twee eetlepels ketjap manis toe aan de soep.

Bami soep maken

Serveren: de perfecte afwerking

Om de bami kuah op zijn best te serveren schep je wat gekookte mie in een diepe kom en giet je er een ruime hoeveelheid van de warme soep overheen. Maak het geheel af met knapperige gebakken uitjes, verse lente-ui en – voor wie van pittig houdt – een lepeltje sambal of chilisaus. Het resultaat? Een hartverwarmend soepje die je vast en zeker nog eens wil maken!

Bami Kuah
Bami Kuah

Bami kuah (bami soep)

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 98 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g hamlappen
  • 150 g spitskool
  • 150 g (Chinese) mie
  • 3 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eieren
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 1 prei
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 ui
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl trassi

Zo maak je het

  • Bestrooi de hamlappen rondom met zout en schroei ze in enkele minuten dicht in een scheut olie op middelhoog vuur.
  • Schenk 1200 ml (warm) water over het vlees samen met 2 runderbouillonblokjes en 3 blaadjes djeruk perut. Kook de hamlappen in circa 12-15 minuten gaar met deksel op de pan.
  • Snipper ondertussen 1 ui (of sjalot) en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit op matig vuur aan in een wok (of andere braadpan). Voeg 1 tl trassi toe en meng grondig door het geheel. Zet het vuur op de laagste stand en wacht tot het vlees klaar is.
  • Maak ondertussen een omelet van 2 eieren en snijd in reepjes of stukjes. Maak ook alvast de mie volgens de verpakking klaar (veelal 10 minuten koken). En snijd 1 prei in halve ringen.
  • Haal het vlees uit de pan en snijd fijn. Doe het vlees bij de ui en knoflook in de wok en meng door het geheel. Laat de soep ondertussen op laag vuur pruttelen.
  • Voeg de fijngesneden prei en 150 g spitskool toe aan de wok en meng alles goed door elkaar. Bak op matig vuur een paar minuutjes mee terwijl je roert.
  • Doe de groenten en vlees bij de soep in de pan en voeg nu ook 2 el ketjap manis toe. Voeg tevens de gesneden omelet toe aan het geheel en verwarm alles nog even.
  • Doe wat mie in een kom en giet daar een ruime hoeveelheid van de soep overheen. Vergeet niet af te maken met gebakken uitjes, verse lente-ui en wat chilisaus of sambal. Eet smakelijk!

Bami kuah ingrediënten Bami Kuah

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Ilse 26 september 2021 - 08:56

Is deze soep een dag van te voren te maken?

Reply
SmaakMenutie 27 september 2021 - 10:42

Ja hoor, extra lekker waarschijnlijk! 🙂

Reply
Len 18 september 2021 - 15:34

Ik ga deze proberen met kip denk ik, die moet wat korten koken?

Reply
SmaakMenutie 20 september 2021 - 11:54

Lekker Len! Nee ik zou wel dezelfde kooktijd aanhouden voor kip. Deze zou ik overigens dan niet aanschroeien. Beetje met gevoel, zolang de kip niet meer rood is, dan is het goed 🙂

Reply
Anja 14 juni 2021 - 19:55

Vandaag gemaakt was heerlijk ,weer bedankt 🙏

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2021 - 09:41

Graag gedaan Anja, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Henny 13 juni 2021 - 16:22

Deze gaat het snel worden, staat in mijn recepten, mmmmmmmmmmm lekker.
Ben zo blij met jullie recepten, en mijn man ook.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 14 juni 2021 - 10:38

Haha leuk te horen Henny! Geniet er samen van 🙂

Reply
Raphaël 13 juni 2021 - 09:27

Het gerecht is helemaal af met petis udang als saus eroverheen!

Reply
SmaakMenutie 14 juni 2021 - 10:37

Klinkt heerlijk Raphaël! 🙂

Reply
1 2 3