Indische maaltijdsoep
Bami kuah is een verrukkelijke en goedgevulde maaltijdsoep die qua smaak wel wat doet denken aan soto, maar wel met een hele eigen twist. In plaats van kip wordt bijvoorbeeld varkensvlees gebruikt en de rijst maakt plaats voor mie.
Dit alles zorgt voor een smakelijke en tegelijktertijd voedzame soep die perfect is op zowel warme als koude dagen. Het beste van alles? Je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan – binnen een half uur kun je slurpen!
De basis: rijke bouillon en mals vlees
De basis van bami kuah begint met het aanbraden van de hamlappen. Door het vlees kort aan te schroeien, krijgt het een heerlijke smaak. Vervolgens laten we het sudderen in een runderbouillon, verrijkt met blaadjes djeruk perut (limoenblaadjes) voor een frisse touch. Dit geheel laat je ongeveer 15 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen intrekken en het vlees lekker mals wordt.
Groenten en extra’s voor een compleet geheel
Terwijl het vlees pruttelt, bereiden we de overige ingrediënten. Klop twee eieren los en bak hier een dunne omelet van, die je vervolgens in reepjes snijdt. Kook ondertussen de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, zodat deze straks direct kan worden toegevoegd. In een wok verhitten we wat olie en fruiten we knoflook en ui kort aan samen met een theelepeltje trassi. Vervolgens voegen we hier fijngesneden prei en spitskool samen met de gare stukjes hamlappen aan toe en bakken dit nog even mee. De groenten zorgen voor een heerlijke knapperigheid en natuurlijk nóg meer smaak. Zodra de groenten licht geslonken zijn, voegen we ze samen met het vlees en twee eetlepels ketjap manis toe aan de soep.
Serveren: de perfecte afwerking
Om de bami kuah op zijn best te serveren schep je wat gekookte mie in een diepe kom en giet je er een ruime hoeveelheid van de warme soep overheen. Maak het geheel af met knapperige gebakken uitjes, verse lente-ui en – voor wie van pittig houdt – een lepeltje sambal of chilisaus. Het resultaat? Een hartverwarmend soepje die je vast en zeker nog eens wil maken!
27 reacties
Is deze soep een dag van te voren te maken?
Ja hoor, extra lekker waarschijnlijk! 🙂
Ik ga deze proberen met kip denk ik, die moet wat korten koken?
Lekker Len! Nee ik zou wel dezelfde kooktijd aanhouden voor kip. Deze zou ik overigens dan niet aanschroeien. Beetje met gevoel, zolang de kip niet meer rood is, dan is het goed 🙂
Vandaag gemaakt was heerlijk ,weer bedankt 🙏
Graag gedaan Anja, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Deze gaat het snel worden, staat in mijn recepten, mmmmmmmmmmm lekker.
Ben zo blij met jullie recepten, en mijn man ook.
Groet Henny
Haha leuk te horen Henny! Geniet er samen van 🙂
Het gerecht is helemaal af met petis udang als saus eroverheen!
Klinkt heerlijk Raphaël! 🙂