Home Erik's Asia Babi ketjap

Babi ketjap

klaar in een half uurtje!

door SmaakMenutie
Babi ketjap

Indische variant van babi pangang

Babi pangang kent waarschijnlijk iedereen wel uit de Chinese keuken. Dit zoet-pittige varkensvlees wordt vaak geserveerd met een krokant laagje en een lekker dikke saus.

Maar wist je dat er ook een heerlijke Indische variant bestaat, genaamd babi ketjap? Het is een smakelijke twist op het traditionele gerecht en zeker de moeite waard om uit te proberen. De Indische versie heeft een rijkere, meer uitgesproken smaak door de toevoeging van ketjap manis, een zoete sojasaus die het gerecht een dieper umami-karakter geeft.

Babi ketjap recept

Simpel en snel

Het mooie van babi ketjap is dat het helemaal niet ingewikkeld is om te maken. Je hebt geen urenlange bereidingstijd nodig, wat het ideaal maakt voor een doordeweekse maaltijd. Het vlees hoeft namelijk niet zo lang te stoven zoals bij sommige andere gerechten. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar simpele ingrediënten: varkensvlees (meestal schouder of hamlappen), ketjap manis, knoflook, sjalotten en een beetje sambal voor de pittigheid. Dit alles meng je in de pan en laat je op middelhoog vuur in een korte tijd garen. Het resultaat is een smakelijk gerecht dat niet alleen snel klaar is, maar ook fantastisch ruikt!

Recept babi ketjap

Niet te lang stoven

Hoewel het de bedoeling is dat babi ketjap snel klaargemaakt wordt, is het dus belangrijk om niet te lang te stoven. Het vlees moet gaar zijn, maar als je het te lang laat koken, kan het taai worden. De sleutel is om het vlees in een goede balans van hitte en kooktijd te bereiden, zodat het lekker mals blijft zonder dat het uit elkaar valt. Kort stoven zorgt ervoor dat de saus goed intrekt in het vlees, wat bijdraagt aan de diepe, rijke smaak van het gerecht.

Babi ketjap maken

Serveer met klassieke bijgerechten

Babi ketjap wordt vaak geserveerd met witte rijst en een frisse sajoer boontjes, die wat pit en crunch toevoegen. Een andere populaire bijgerecht is atjar, een ‘pickled’ groente zoals atjar ketimoen of atjar tjampoer. Deze zurige en frisse smaken vormen een heerlijk contrast met de zoete en hartige babi ketjap, waardoor je een heerlijke maaltijd krijgt.

Atjar
Serveer er lekker wat frisse atjar tjampoer bij
Babi ketjap

Babi ketjap

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 149 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g hamlappen
  • 150 ml ketjap manis
  • 3 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 citroen
  • 2 tl djahé
  • 1 tl sambal oelek (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 750-800 g hamlappen (of ander varkensvlees) in hapklare stukken en bestrooi rondom met peper en zout.
  • Neem een (braad)pan en bak het vlees op middelhoog vuur in een scheut olie rondom aan.
  • Snipper ondertussen 1-2 sjalotten en 3 tenen knoflook. Zet het vuur iets lager en bak de sjalot en knoflook even kort mee.
  • Bestrooi het vlees met 2-3 tl djahé en meng door het geheel. Voeg ook het sap van een 1/2 citroen toe samen met 150 ml ketjap manis, 1-2 tl sambal oelek en circa 75 ml (warm) water.
  • Laat het geheel nu circa 20 minuten op matig vuur pruttelen. Af en toe even omscheppen. Selemat makan!

Babi ketjap

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

58 reacties

Angelique De vriend 30 april 2021 - 11:41

Ik gebruik in plaats van hamlappen, karbonade of speklap, omdat ik het anders te droog vind met hamlap.

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 11:53

Ook lekker!

Reply
Gerard 20 april 2021 - 11:41

Wij eten dit met mie en bamigroenten,ook heerlijk en eenvoudig,mijn dank

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 11:54

Klinkt heerlijk Gerard! Fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂

Reply
Carry konings 13 april 2021 - 11:27

IK ga. Het morgen met haasje maken.
Ben benieuwd

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 12:02

Lekker Carry, geniet ervan! 🙂

Reply
Barbera 1 april 2021 - 15:43

Ik mis nog een beetje kentjur en kaffirlimoenblaadjes in dit gerecht, mespunt laos, veel uien. En een beetje laten doorstoven, niet tekort; dan wordt het varkensvlees heerlijk zacht….

Reply
SmaakMenutie 1 april 2021 - 16:07

Voeg vooral toe wat je lekker vindt Barbera! 🙂

Reply
Gert 30 maart 2021 - 19:57

Top recept. Smaakte voortreffelijk. Volgende keer ietsjes minder ketjap en dan perfect !

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2021 - 08:55

Leuk te horen Gert, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
1 2 3 4 5 6