Home Erik's Asia Babi ketjap

Babi ketjap

klaar in een half uurtje!

door SmaakMenutie
Babi ketjap

Indische variant

Babi pangang kent iedereen waarschijnlijk vooral uit de Chinese keuken. Maar wist je dat babi ketjap een heerlijke Indische variant is van dit gerecht? Hartstikke makkelijk om thuis zelf te maken en het is zo klaar. Dit gerecht hoeft namelijk geen uren te stoven. Sterker nog, vooral niet te lang stoven want anders wordt je vlees zelfs taai 😉 Heerlijk met witte rijst, sajoer boontjes en atjar ketimoen of atjar tjampoer.

Babi ketjap

Babi ketjap

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 132 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g hamlappen
  • 150 ml ketjap manis
  • 3 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 citroen (sap)
  • 2 tl djahé
  • 1 tl sambal oelek (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 750-800 g hamlappen in hapklare stukken en bestrooi rondom met peper en zout.
  • Neem een (braad)pan en bak het vlees op middelhoog vuur in een scheut olie rondom aan.
  • Snipper ondertussen 1-2 sjalotten en 3 tenen knoflook. Zet het vuur iets lager en bak de sjalot en knoflook even kort mee.
  • Bestrooi het vlees met 2-3 tl djahé en meng door het geheel. Voeg ook het sap van een 1/2 citroen toe samen met 150 ml ketjap manis, 1-2 tl sambal oelek en circa 75 ml (warm) water.
  • Laat het geheel nu circa 20 minuten op matig vuur pruttelen. Af en toe even omscheppen. Selemat makan!

Recept babi ketjap Babi ketjap maken Babi ketjap Babi ketjap recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

56 reacties

Geert van der Woude 19 januari 2018 - 14:38

Waarom geen kokosolie gebruikt, wordt het toch nog malser van??

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2018 - 17:25

Hoi Geert, je kan ook kokosolie gebruiken maar zover wij weten wordt het vlees daar niet per se malser van

Reply
Jane 28 september 2023 - 15:58

Ipv hamlappen, die zijn veel te droog, de helft procureur (karbonade zonder bot) en de helft speklapjes gebruiken. Het vlees wordt dan heerlijk zacht en mals. Je gebruikt een beetje zonnebloemolie om de uien en knoflook te fruiten, na t fruiten gelijk t vlees erbij doen en regelmatig omscheppen. Als t vlees goed aangebakken is dan doe je er ketjap manis bij en een kopje water, laten sudderen en af en toe roeren én proeven natuurlijk.

Reply
Elvira 29 januari 2018 - 19:16

Ik gebruik liever verse gember in plaats van poeder Of siroop Hoeveel verse gember moet je dan gebruiken

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2018 - 19:33

Hoi Elvira, dan zou ik een stukje van 2 a 3 cm nemen. Reken op ongeveer 1 cm per tl 😉 Succes!

Reply
heni 6 april 2019 - 16:52

Het recept op babiketjap.nl was lekker, maar dit is verrukelijk. Dank je!

Reply
SmaakMenutie 8 april 2019 - 11:33

Hoi Heni, nou dat is wel een heel groot compliment! Dankjewel 🙂

Reply
Brenda 17 mei 2020 - 11:44

ook erg lekker ?

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 11:39

Thanks Brenda!

Reply
Sanneke 9 augustus 2019 - 19:39

Yummie in my tummy??

Bedankt voor dit supermakkelijke maar heerlijke recept!

Reply
SmaakMenutie 10 augustus 2019 - 11:03

Haha leuk om te horen! Uiteraard heel graag gedaan 😀

Reply
Joke 15 juli 2020 - 23:04

Lijkt me heerlijk! Bij gebruik van meer vlees, ook de rest verdubbelen?

Reply
SmaakMenutie 16 juli 2020 - 11:14

Het is ook heerlijk Joke! Als je 2x zoveel vlees gebruikt, kan je voor de overige ingrediënten x 1,5 aanhouden. Succes!

Reply
Liesbeth 1 maart 2021 - 12:48

Heerlijk! Vandaag gemaakt. Het vlees even aangebakken en daarna met de overige ingrediënten in de slowcooker gedaan. Voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2021 - 13:08

Leuk om te horen Liesbeth, fijn dat het gelukt is in de slowcooker 🙂

Reply
Simone 8 november 2023 - 09:34

Hoelang doe je het in de slowcooker Liesbeth? En op high of low?

Reply
Moreen Wuite 27 maart 2021 - 08:12

Babi ketjap echt een favoriet hier in huis. Zoals ik hem maak volgens Moluks recept hoort er trassi, laos en verse tomaten nog in. En we gebruiken speklapjes die eerst worden uitgebakken en in dat vet wordt de ui, knoflook en de rest gebakken. Het spek gaat er dan als laatst weer bij. Echt de moeite waard om ook eens te proberen. Maar jullie versie ook heerlijk hoor!☺️

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 09:01

Klinkt ook heerlijk Moreen, gaan we een keer maken! 🙂

Reply
Sita van vugt 31 maart 2021 - 10:09

Kun je ook kipfilet gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2021 - 10:27

Hi Sita, het gerecht moet eigenlijk wel echt met varkensvlees (babi), maar kip zou ook moeten kunnen. Let wel op dat het goed gaar wordt. Geniet ervan!

Reply
Mark 27 maart 2021 - 09:32

Lijkt mij heerlijk, maar kan je dit ook met kip maken? Van varkensvlees krijg ik nl. puistjes.

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 11:05

Hi Mark, het gerecht moet eigenlijk wel echt met varkensvlees (babi), maar kip zou ook moeten kunnen. Let wel op dat het goed gaar wordt. Geniet ervan!

Reply
Alic 27 maart 2021 - 11:02

Als je speklappen erbij doet dan wordt het lekker smeuig. Hamlappen zijn meestal droog. Ik doe het altijd met schouderkarbonade en wat speklappen. Mmm echt lekker😉

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 11:06

Dat is een hele goede combinatie, dat doen wij ook wel eens 🙂

Reply
Rosie 28 maart 2021 - 10:39

Als ik die reacties lees, dan moet ik dit recept een keer gaan maken!! Klinkt heerlijk!😋

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 11:37

Absoluut! Lekker een keer maken 😉

Reply
Gert 30 maart 2021 - 19:57

Top recept. Smaakte voortreffelijk. Volgende keer ietsjes minder ketjap en dan perfect !

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2021 - 08:55

Leuk te horen Gert, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Barbera 1 april 2021 - 15:43

Ik mis nog een beetje kentjur en kaffirlimoenblaadjes in dit gerecht, mespunt laos, veel uien. En een beetje laten doorstoven, niet tekort; dan wordt het varkensvlees heerlijk zacht….

Reply
SmaakMenutie 1 april 2021 - 16:07

Voeg vooral toe wat je lekker vindt Barbera! 🙂

Reply
Carry konings 13 april 2021 - 11:27

IK ga. Het morgen met haasje maken.
Ben benieuwd

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 12:02

Lekker Carry, geniet ervan! 🙂

Reply
Gerard 20 april 2021 - 11:41

Wij eten dit met mie en bamigroenten,ook heerlijk en eenvoudig,mijn dank

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 11:54

Klinkt heerlijk Gerard! Fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂

Reply
Angelique De vriend 30 april 2021 - 11:41

Ik gebruik in plaats van hamlappen, karbonade of speklap, omdat ik het anders te droog vind met hamlap.

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 11:53

Ook lekker!

Reply
Rianne 15 mei 2021 - 19:27

Het heeft heerlijk gesmaakt. Vanaf de ketjap en de rest er bij ingaat, toen na 10 minuten en 15 minuten het vlees gecontroleerd op de zachtheid. Na 15 minuten al oke
Was heerlijk. Voor herhaling vatbaar👍

Reply
SmaakMenutie 17 mei 2021 - 10:54

Leuk om te horen Rianne, fijn dat je van ons recept genoten hebt 🙂

Reply
Judy 18 mei 2021 - 12:00

Net gemaakt! Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2021 - 15:41

Fijn Judy! 🙂

Reply
Astrid Van ijsseldijk 27 februari 2022 - 14:50

Bij mij is hij helaas erg zout geworden, maar ik heb geen zout toegevoegd. Kan dit door de ketjap komen?

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2022 - 11:00

Als je verder geen zout hebt gebruikt, zou dat kunnen Astrid! Overigens is varkensvlees soms wat zouter van zichzelf.

Reply
Koen 9 juni 2022 - 10:48

Als ik hier witte rijst bij toe zou willen voegen, hoeveel gram zou dat ongeveer zijn per 4 personen?

Reply
Nikki 30 juni 2022 - 15:00

Wij gebruiken inderdaad ook altijd speklap, heerlijk!
Volgens mijn schoonmoeder is bouillonpoeder ook onmisbaar, dus dat doen wij in (bijna) alle gerechten ipv zout. Wordt de smaak nog dieper van.
Hier in huis echt een succesgerecht, onze zoon die al uit huis woont vraagt vaak of ik het voor hem wil maken 🙂

Reply
Hans van Thiel 19 februari 2023 - 12:42

Waar haal je zoveel jus vandaan? Mag maar 75ml water bij? Grts Hans

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2023 - 15:05

Vergeet de ketjap niet Hans! 🙂

Reply
Irene 17 maart 2023 - 19:55

Heel lekker recept! Wij maken het met speklapjes, en eten het met gekookte aardappelen. Dan krijg je een soort ketjap-stamppot ;-). Echt een aanrader!

Reply
Chantalle 21 april 2023 - 15:21

Hoi, kan ik voor dit gerecht ook ketjab medja gebruiken? Of toch liever ketjab manis.

Reply
SmaakMenutie 21 april 2023 - 16:18

Is nog wel iets zoeter misschien, liever dus manis. Maar kan wel hoor ik denk ik! 🙂

Reply
Joan 5 augustus 2023 - 15:20

Iets teveel ketjap erbij gedaan. Hoe compenseer ik dat? Net als bij Moluks, tomaat toevoegen?

Reply
SmaakMenutie 7 augustus 2023 - 12:10

Over het algemeen is het niet heel erg als er wat te veel ketjap erbij is gedaan. Desnoods een beetje water toevoegen 🙂

Reply
Peter 26 september 2023 - 11:28

Kun je ook vakenshaas gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 28 september 2023 - 10:56

Zeker! Als het maar varkensvlees is.

Reply
Jan 5 november 2023 - 10:45

Heerlijk recept, ik voeg op het einde nog wat in repen gesneden groene paprika en in halve maantjes gesneden rode ui toe zodat ze nog net knapperig zijn bij het opdienen.

Reply
Margie 17 maart 2024 - 14:41

Babi ketjap speklapjes wordt hier graag gegeten met stamppot andijvie of hutspot 😁

Reply
Henk 3 juni 2024 - 13:43

Wij eten het op broodjes, 1 ui extra en de saus iets binden met maizena.
Heerlijk !

Reply