Home Erik's Asia Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Indisch gemengd zuur

door SmaakMenutie
Atjar tjampoer

Fris, knapperig en vol smaak

We kennen ze allemaal wel, de felgele potjes atjar tjampoer in het schap bij de supermarkt. Makkelijk natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk, zelfgemaakt smaakt echt heel veel beter.

En het is verrassend eenvoudig. In nog geen half uur toveren we een kleurrijk, friszuur bijgerecht op tafel dat niet alleen heerlijk is, maar ook letterlijk boordevol groenten zit.

Atjar

Atjar tjampoer is, net als zijn broertje atjar ketimoen, een klassieker uit de Indische keuken. ‘Atjar’ betekent zuur en ‘tjampoer’ staat voor gemengd. Het is dus letterlijk: gemengd zuur. Een perfecte omschrijving van dit frisse gerecht waarin verschillende knapperige groenten samenkomen in een kruidige boemboe met azijn.

Boordevol groenten (en dus vitaminen)

Wat atjar tjampoer zo aantrekkelijk maakt, is niet alleen de smaak, maar ook de voedingswaarde. We gebruiken stevige, rauwe groenten die hun bite behouden en rijk zijn aan vezels en vitaminen. Wortel en paprika leveren flink wat vitamine C, terwijl spitskool en komkommer zorgen voor een frisse balans.

Atjar tjampoer ingrediënten

De lichte zuurheid helpt bovendien bij de vertering, wat dit bijgerecht extra fijn maakt als aanvulling op een kruidige maaltijd zoals nasi goreng of saté. En het mooie? We kunnen eindeloos variëren. Denk aan bloemkoolroosjes, sperziebonen of gele paprika. Zolang de groenten stevig zijn, blijven ze heerlijk knapperig in de zuur-kruidenmix.

De boemboe: geur en kleur

De smaakmaker in atjar tjampoer is natuurlijk de boemboe. Die maken we uiteraard zelf, met een combinatie van Indische kruiden en specerijen. In de hakmolen gaan een sjalot, knoflook, een rode peper, kemirinoten, kurkuma, djahé (gemberpoeder) en wat zonnebloemolie. Liever geen pitje in je atjar? Laat dan het pepertje achterwege.

Atjar tjampoer maken
Zelfgemaakte boemboe

De kurkuma zorgt voor de karakteristieke gele kleur. Deze boemboe fruiten we kort aan, tot het lekker begint te geuren. Daarna voegen we azijn toe en een lepel palmsuiker (gula djawa) voor een subtiele zoetigheid. Deze ‘saus’ vormt de basis waarin de groenten kort garen, maar hun knapperigheid behouden. We verwarmen alles kort – niet koken – zodat de smaken zich goed kunnen mengen zonder dat de groenten hun structuur verliezen.

Bewaren in een potje

Wanneer de atjar klaar is, verdelen we alles over goed schoongemaakte (weck)potten. We zorgen dat de groenten zoveel mogelijk onder het zuur staan. Dat voorkomt namelijk dat ze bederven. Dan zetten we de pot even ondersteboven, zo trekken de smaken goed in en sluiten we meteen de pot af. Na afkoeling bewaren we de atjar in de koelkast. Daar blijft hij zeker enkele weken goed.

Onmisbaar bij Indische gerechten

Atjar tjampoer hoort wat ons betreft standaard thuis naast een bord mihoen goreng, bami goreng of saté. De frisse zuren en knapperige groenten zorgen voor balans bij kruidige, hartige gerechten. Het is het soort bijgerecht waar je steeds weer naar teruggrijpt en dat in een handomdraai zelf te maken is.

Atjar tjampoer recept

Zelfgemaakt betekent niet alleen lekkerder, maar ook verser en gezonder. Eén keer proberen en je wil echt nooit meer anders.

Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 108 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml natuurazijn
  • 100 g spitskool
  • 100 g wortels
  • 2 kemirinoten (optioneel)
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl djahé

Zo maak je het

  • Maak de boemboe door 1 sjalot, 1 teen knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten, 2 tl kurkuma, 1 tl djahé en 1 el zonnebloemolie fijn te mixen.
  • Snijd 1 komkommer in halve maantjes en snijd 1 rode paprika in smalle reepjes. Rasp daarnaast 100 g wortel grof (of een 1/2 kleine winterpeen). 
  • Fruit de boemboe op middelhoog vuur 2-3 minuutjes en voeg vervolgens 1 el gulu djawa toe. Meng door het geheel en schenk 150 ml azijn erbij. Laat op matig vuur pruttelen.
  • Voeg eerst de komkommer en paprika toe en verwarm 2-3 minuten al omscheppend mee. Voeg nu ook de wortel en spitskool toe. Verwarm al omscheppend een minuutje mee. Doe het vuur uit en laat (met deksel) nog enkele minuten staan.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de groenten zover mogelijk onder staan. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Indisch zuur

TIP

Geef de atjar even de tijd om af te koelen voordat je hem serveert. Dan komen de smaken beter tot hun recht.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Sara 28 september 2024 - 21:12

Heel erg bedankt voor dit recept en alle andere Indonesische recepten! Ik heb veel Indonesische kookboeken in huis maar vind op jullie site altijd weer iets nieuws!
Even een praktisch vraagje: hoeveel ml zijn de 2 weckpotten die jullie gebruiken voor dit recept? Ik ga zulke potten nml aanschaffen, koop ik gelijk de goede maat ;)). Super bedankt alvast!

Reply
SmaakMenutie 30 september 2024 - 10:44

Leuk om te horen Sara! Dit zijn 2 verschillende maten, 0,3 en 0,5 liter.

Reply
Angel 10 maart 2024 - 18:59

Wat is het doel van de potjes 15 min op zn kop zetten?
Hoe lang zijn de gevulde potjes houdbaar?
Zijn de potjes ook buiten de koeling houdbaar?

Reply
SmaakMenutie 12 maart 2024 - 10:53

Voor het vacuüm trekken! Je moet de potjes in de koeling bewaren en zijn dan weken houdbaar (zie omschrijving 🙂 )

Reply
Jolanda 5 februari 2025 - 18:58

De potjes niet op zn kop zetten hoor,dat is achterhaald
Vacuum trekken gebeurd doordat de inhoud afkoelt en inkrimpt.

Reply
Jessica 1 februari 2023 - 17:50

Vandaag gemaakt. Alleen het vocht ziet troebel door de pasta. En de pasta zie je aan de pot zitten. Heb ik iets niet goed gegaan? Vorige keer had ik dat niet. Verder geniet ik van jullie recepten!

Reply
SmaakMenutie 2 februari 2023 - 10:53

Hi Jessica, ik heb eigenlijk geen flauw idee hoe dat komt! Als je het recept gevolgd hebt moet het goed gaan. Als de smaak maar goed is 🙂

Reply
René 1 april 2024 - 01:20

Ik denk iets te veel kurkuma.

Reply
Pleun 27 juli 2021 - 10:26

Heb jullie rendang gemaakt, wel 7 uur in de oven! Was supergeslaagd! Maak voor vrijdag de quiche en de pindasaus. Dankjewel toppers.😀

Reply
SmaakMenutie 27 juli 2021 - 11:30

Zo lekker zeg Pleun! Fijn dat ons recept in de smaak viel. Geniet van de quiche en pindasaus! 🙂

Reply
John Coertjens 24 juli 2021 - 10:11

Hebben jullie ook een recept van atjar taugé? Is ook zo lekker en bijna nergens te koop! Als jullie het hebben zou dat dan ook een keer geplaatst kunnen worden. Zou fijn zijn. Gebruik heel vaak jullie recepten. Altijd heel smaakvol en goed te maken.

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:28

Nee die hebben we nog niet John, maar wel een goed idee! Zet ‘m direct op onze to-do. En leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen, thanks voor het compliment 🙂

Reply
1 2 3