Home Erik's Asia Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Indisch zuur van komkommer

door SmaakMenutie
Atjar ketimoen

Lekker bij kruidige gerechten

Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net als atjar tjampoer verkrijgbaar bij elke willekeurige supermarkt op de hoek. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Leuk om te doen en echt heel erg makkelijk. Gesneden stukjes komkommer (ketimoen) in zuur: heerlijk bij Indische vleesgerechten als ajam smoor en babi pangang. Maar bijvoorbeeld ook bij nasi goreng of wat dacht je van bami goreng.

Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 154 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml azijn
  • 2 komkommers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kemirinoten (optioneel)
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Gebruik de beker van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optioneel), 1 tl kurkuma en 1 tl gemalen laos tot een boemboe.
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkommers en snijd in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Bak de boemboe kort aan in een scheutje zonnebloemolie en voeg hier vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn aan toe. Breng even aan de kook en zet het vuur zodra het kookt laag.
  • Voeg de komkommer toe en verwarm nog even kort (2-3 minuutjes) mee. Voeg ook een snufje zout toe.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Atjar ketimoen ingrediënten Atjar ketimoen maken Atjar komkommer Ketimoen Indisch zuur

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

50 reacties

Henny 15 maart 2021 - 18:29

Mmmm het was weer overheerlijk. Ook Babi ketjap erbij gemaakt.
Dus een super maal, deze keer helaas voor de buurman boven niets meer over. De volgende keer beter.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 08:48

Lekker atjar bij babi ketjap Henny! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. En de buurman hopelijk de volgende keer weer 😉

Reply
Henny 13 maart 2021 - 18:35

mmmmmmmmmm lekker, vandaag komkommers gekocht. Dus morgen maken met jullie bami of nasi.
Verheugen ons er nu al op.
Een gezellig en mooi weekend.

Groet Gerard en Henny

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 10:17

Lekker met de bami of nasi inderdaad Henny! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂

Reply
Jane 13 maart 2021 - 07:37

Ben je de wortel (Julienne) en de bloemkoolroosjes vergeten? Die horen echt wel in de atjar..

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 08:56

Nee hoor Jane! Dat is atjar tjampoer (gemengd zuur) https://smaakmenutie.nl/atjar-tjampoer-maken/. Dit is atjar ketimoen (komkommer)

Reply
L.Hogervorst 13 maart 2021 - 07:24

Blijven de zaadjes van de peper erin ?

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 08:58

Yes! 🙂 Maar haal ze er vooral uit als je niet van spicy houdt.

Reply
Loes 12 maart 2021 - 20:08

Het is echt heerlijk, maar hoe lang kun je het bewaren? Het is namelijk fijn wat meer te maken en het de hele week bij de verschillende gerechten te eten.

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 08:57

Check de tip onderaan het recept Loes 🙂 Atjar kan je weken in de koelkast bewaren, mits het goed afgesloten is. Geniet ervan!

Reply
Loes 22 maart 2021 - 13:52

Top, niet goed gelezen 🙂

Reply
1 2 3 4 5