Duivels lekker
De naam zegt het eigenlijk al: ajam setan, oftewel āduivelse kipā. Dit pittige Indische kipgerecht doet zijn naam eer aan dankzij de hoeveelheid rode peper die in de saus verwerkt wordt.
Maar laat je niet afschrikken hoor, achter die vurige kant gaat een gebalanceerde smaak schuil die perfect samengaat met malse kip en een fris bijgerecht. Voor wie houdt van een beetje pit op het bord, is dit gerecht een absolute aanrader.
Spaanse rode peper
In dit recept gebruiken we Spaanse rode peper. Een bekende en super veelzijdige peper die in Nederland goed verkrijgbaar is. De Spaanse peper is gemiddeld pittig, met een Scovillewaarde tussen de 2.500 en 8.000. Dat maakt ām heet genoeg om impact te hebben, maar niet zo heftig dat het je smaakpapillen volledig overneemt. Behalve scherpte brengt deze peper ook een tikkie zoetheid en frisheid, wat perfect werkt in combinatie met de smaken van ketjap, laos en sereh.

Durf je wat meer aan? Voeg dan gerust een extra peper toe. Je kunt ook variƫren met andere pepersoorten, zoals rawit, afhankelijk van hoe pittig je het aandurft.
Een geurige boemboe
De boemboe maken we uiteraard zelf van verse ingrediĆ«nten. Rode peper, knoflook, sjalot, gemalen laos, ketoembar (korianderpoeder) en een scheut zonnebloemolie. Alles wordt fijngehakt in een hakmolen (of vijzel) tot een pasta gemalen. Deze pasta bak je rustig aan tot de aromaās vrijkomen. HĆØt moment waarop je keuken zich vult met geuren die direct doen denken aan een Indonesische warung!
Daarna voeg je ketjap manis toe voor zoetheid, een beetje limoensap voor frisheid en een gekneusde stengel sereh (citroengras) voor die typische beetje citrusachtige ondertoon. Een beetje water erbij om de saus te laten trekken en dan mag de kip erbij. Twintig minuten zachtjes laten pruttelen met de deksel op de pan en daarna nog een kwartier zonder deksel laten indikken.
Gelijkenis met ajam pedis en rica rica
Ajam setan vertoont duidelijke gelijkenissen met ajam pedis en ajam rica rica; beide gerechten die bekendstaan om hun pittige karakter. Ook hier vormt een mix van rode peper, knoflook en sjalot de basis. Toch heeft ajam setan een eigen signatuur: de toevoeging van limoensap, ketjap manis en sereh brengt namelijk een frisse, licht zoetige nuance in het gerecht, zonder dat het zijn vurige temperament verliest.
Voor het vlees kiezen we kipdijfilet. Dit deel van de kip blijft mals, zelfs na een langere bereiding, en neemt de smaken van de saus mooi op. Uiteraard kun je ook voor kipfilet gaan, maar dan is het slim om de kooktijd iets in te korten om het vlees mals te houden.
Serveren met balans
Ajam setan is een gerecht dat vraagt om wat tegenwicht. Serveer het daarom met witte rijst die de pittigheid een beetje opvang. En combineer het met een frisse Indische salade zoals tjarantjam of een klassieke atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Deze zuren zorgen ervoor dat het gerecht in balans blijft en niet te zwaar wordt.
19 reacties
Hai Erik en Tim,
Wij zijn echt fan van jullie recepten dus allereerst onze complimenten voor jullie leuke site! Wel even een vraagje, de sauzen dikken bij ons zelden vanzelf in. Omdat wij glutenvrij eten, onze dochter heeft coeliakie, gebruik ik wel altijd de glutenvrije ketjap manis. Zou daar het probleem kunnen zitten? Ik moet nu toch vaak bijv maizena of arrowroot toevoegen om het wat meer gebonden te krijgen.
Hebben jullie misschien nog een andere oplossing?
Hartelijke groet, Yvonne
Thanks Yvonne, leuk om te horen! Ketjap is geen bindmiddel dus dat zal de oorzaak niet zijn. Heb je het vuur wel hoog genoeg staan zodat het echt zachtjes borrelt? En het laatste kwartier de deksel van de pan halen zorgt er ook voor dat het indikt. Dan zou het moeten lukken als je verder het recept volgt. Maizena bindt het inderdaad, maar dat gebruiken we zelf nooit š
Hoi super koks,
Vraag:
Ik heb niet altijd stengels sereh in huis en wil graag weten of ik dat gemalen sereh kan gebruiken en hoeveel voor 1 stengel sereh.
Ja hoor, dat kan! Gebruik dan ongeveer 1 tl ipv 1 stengel.
Zooooo lekker!
Hoi Erik, moet ik met een kilo kipfilet de ingrediƫnten voor de boemboe verdubbelen of is dat teveel Gr. Neeltje
Hoi Neeltje, ik zou dan iets meer kruiden doen en iets meer vocht toevoegen (ketjap en water). En de rest hetzelfde laten. Doe het een beetje met gevoel š
Hoi,voor 2de kerstdag moet ik dit voor 10 personen maken. Ik ga drumsticks gebruiken, moet ik de hoeveelheid x3 doen?
Leuk idee! Kip zal ik gezien het bot dan wel iets meer doen en voor de rest x2 aanhouden. Pas op met de hoeveelheid rode peper. Wellicht wat meer vocht toevoegen. Geniet ervan!
Heerlijk! Een echte aanrader.
Erg smakelijk en makkelijk te maken!