Home Erik's Asia Ajam setan

Ajam setan

Indische kip in pikante saus

door SmaakMenutie
Ajam setan

Duivels lekker

De naam zegt het eigenlijk al: ajam setan, oftewel ā€œduivelse kipā€. Dit pittige Indische kipgerecht doet zijn naam eer aan dankzij de hoeveelheid rode peper die in de saus verwerkt wordt.

Maar laat je niet afschrikken hoor, achter die vurige kant gaat een gebalanceerde smaak schuil die perfect samengaat met malse kip en een fris bijgerecht. Voor wie houdt van een beetje pit op het bord, is dit gerecht een absolute aanrader.

Spaanse rode peper

In dit recept gebruiken we Spaanse rode peper. Een bekende en super veelzijdige peper die in Nederland goed verkrijgbaar is. De Spaanse peper is gemiddeld pittig, met een Scovillewaarde tussen de 2.500 en 8.000. Dat maakt ā€˜m heet genoeg om impact te hebben, maar niet zo heftig dat het je smaakpapillen volledig overneemt. Behalve scherpte brengt deze peper ook een tikkie zoetheid en frisheid, wat perfect werkt in combinatie met de smaken van ketjap, laos en sereh.

Ajam setan recept

Durf je wat meer aan? Voeg dan gerust een extra peper toe. Je kunt ook variƫren met andere pepersoorten, zoals rawit, afhankelijk van hoe pittig je het aandurft.

Een geurige boemboe

De boemboe maken we uiteraard zelf van verse ingrediĆ«nten. Rode peper, knoflook, sjalot, gemalen laos, ketoembar (korianderpoeder) en een scheut zonnebloemolie. Alles wordt fijngehakt in een hakmolen (of vijzel) tot een pasta gemalen. Deze pasta bak je rustig aan tot de aroma’s vrijkomen. HĆØt moment waarop je keuken zich vult met geuren die direct doen denken aan een Indonesische warung!

Ajam setan boemboe
De zelfgemaakte boemboe

Daarna voeg je ketjap manis toe voor zoetheid, een beetje limoensap voor frisheid en een gekneusde stengel sereh (citroengras) voor die typische beetje citrusachtige ondertoon. Een beetje water erbij om de saus te laten trekken en dan mag de kip erbij. Twintig minuten zachtjes laten pruttelen met de deksel op de pan en daarna nog een kwartier zonder deksel laten indikken.

Gelijkenis met ajam pedis en rica rica

Ajam setan vertoont duidelijke gelijkenissen met ajam pedis en ajam rica rica; beide gerechten die bekendstaan om hun pittige karakter. Ook hier vormt een mix van rode peper, knoflook en sjalot de basis. Toch heeft ajam setan een eigen signatuur: de toevoeging van limoensap, ketjap manis en sereh brengt namelijk een frisse, licht zoetige nuance in het gerecht, zonder dat het zijn vurige temperament verliest.

Hete kip maken

Voor het vlees kiezen we kipdijfilet. Dit deel van de kip blijft mals, zelfs na een langere bereiding, en neemt de smaken van de saus mooi op. Uiteraard kun je ook voor kipfilet gaan, maar dan is het slim om de kooktijd iets in te korten om het vlees mals te houden.

Serveren met balans

Ajam setan is een gerecht dat vraagt om wat tegenwicht. Serveer het daarom met witte rijst die de pittigheid een beetje opvang. En combineer het met een frisse Indische salade zoals tjarantjam of een klassieke atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Deze zuren zorgen ervoor dat het gerecht in balans blijft en niet te zwaar wordt.

Duivelse kip
Ajam setan

Ajam setan

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 110 keer gestemd )

Ingrediƫnten

  • 450 g kipdijfilet
  • 2 rode pepers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 limoen
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Bak 450 g grof gesneden kipdijfilet in een scheutje zonnebloem (of arachide)olie rondom halfgaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 rode pepers, 2 tenen knoflook, 2 sjalotten, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar en een scheut zonnebloemolie te mixen tot een gladde pasta met behulp van de (kom van) de staafmixer.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan in de pan waar de kip in zat. Voeg vervolgens 2-3 el ketjap manis toe, het sap van een 1/2 limoen en 1 gekneusde stengel sereh. Schenk ook 100 ml water erbij.
  • Breng het geheel al roerend tegen de kook en voeg de kip weer toe.
  • Laat met deksel op de pan circa 20 minuten pruttelen. Haal de deksel van de pan en laat nog 10-15 minuten iets indikken.

Ajam setan

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Yvonne 16 april 2023 - 18:56

Hai Erik en Tim,

Wij zijn echt fan van jullie recepten dus allereerst onze complimenten voor jullie leuke site! Wel even een vraagje, de sauzen dikken bij ons zelden vanzelf in. Omdat wij glutenvrij eten, onze dochter heeft coeliakie, gebruik ik wel altijd de glutenvrije ketjap manis. Zou daar het probleem kunnen zitten? Ik moet nu toch vaak bijv maizena of arrowroot toevoegen om het wat meer gebonden te krijgen.

Hebben jullie misschien nog een andere oplossing?

Hartelijke groet, Yvonne

Reply
SmaakMenutie 17 april 2023 - 10:49

Thanks Yvonne, leuk om te horen! Ketjap is geen bindmiddel dus dat zal de oorzaak niet zijn. Heb je het vuur wel hoog genoeg staan zodat het echt zachtjes borrelt? En het laatste kwartier de deksel van de pan halen zorgt er ook voor dat het indikt. Dan zou het moeten lukken als je verder het recept volgt. Maizena bindt het inderdaad, maar dat gebruiken we zelf nooit šŸ™‚

Reply
Getda 19 oktober 2024 - 12:39

Hoi super koks,

Vraag:
Ik heb niet altijd stengels sereh in huis en wil graag weten of ik dat gemalen sereh kan gebruiken en hoeveel voor 1 stengel sereh.

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2024 - 13:05

Ja hoor, dat kan! Gebruik dan ongeveer 1 tl ipv 1 stengel.

Reply
Bertina 25 november 2022 - 18:27

Zooooo lekker!

Reply
Neeltje 3 november 2022 - 13:31

Hoi Erik, moet ik met een kilo kipfilet de ingrediƫnten voor de boemboe verdubbelen of is dat teveel Gr. Neeltje

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:56

Hoi Neeltje, ik zou dan iets meer kruiden doen en iets meer vocht toevoegen (ketjap en water). En de rest hetzelfde laten. Doe het een beetje met gevoel šŸ™‚

Reply
Karin 18 december 2024 - 14:33

Hoi,voor 2de kerstdag moet ik dit voor 10 personen maken. Ik ga drumsticks gebruiken, moet ik de hoeveelheid x3 doen?

Reply
SmaakMenutie 19 december 2024 - 11:28

Leuk idee! Kip zal ik gezien het bot dan wel iets meer doen en voor de rest x2 aanhouden. Pas op met de hoeveelheid rode peper. Wellicht wat meer vocht toevoegen. Geniet ervan!

Reply
Simone Snoey Kiewit 14 oktober 2022 - 18:10

Heerlijk! Een echte aanrader.

Reply
Daniƫlle 10 oktober 2022 - 13:51

Erg smakelijk en makkelijk te maken!

Reply
1 2