Home Erik's Asia Ajam opor

Ajam opor

Indische kruidige kip

door SmaakMenutie
Ajam opor

Hoe langer hoe malser

Deze heerlijke Indische kruidige kip is bij het grote publiek een stuk minder bekend als bijvoorbeeld de ajam smoor en rendang. Daarom vandaag ajam opor! Je kan het zo lang stoven als je zelf wil. Hoe langer hoe malser het kippenvlees. Gebruik wel kip met een beetje een vetrandje. Wij gebruiken kipdijfilet, maar kippenbouten kan net zo goed. Serveer met witte rijst, atjar (ketimoen of tjampoer) en een groenten gerecht, bijvoorbeeld ketoprak of sajoer tumis. Aan de slag!

Ajam opor

Ajam opor (Indische kruidige kip)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 125 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 3 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos

Zo maak je het

  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 kemirinoten, 3 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl djintan, 1 tl trassi, 1 tl gemalen laos en 1 el olie tot een gladde massa.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan in een scheutje olie en voeg vervolgens 400 ml kokosmelk toe. Roer het geheel even goed door elkaar.
  • Voeg de kipdijfilet toe en schep alles even om. Voeg nu ook 1 stengel gekneusde sereh toe en 2-3 blaadjes salam.
  • Doe de deksel op de pan en laat het geheel in 45 minuten gaar sudderen. Wel af en toe even omscheppen.
  • Haal na 45 min de deksel van de pan en laat de saus nog even indikken. Dit duurt waarschijnlijk nog 20 à 30 minuten. Uiteraard af en toe even omscheppen. Serveer met witte rijst en een frisse groente. Selamat makan!

Ajam opor recept Ajam opor makenAjam opor Ajam opor

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

43 reacties

Marion 22 juni 2020 - 16:03

Verslavend lekker, dank jullie wel voor het heerlijke recept!

Reply
SmaakMenutie 23 juni 2020 - 12:20

Haha dat horen we graag! Bedankt voor het compliment 🙂

Reply
Riet 6 juni 2020 - 17:56

Heerlijk recept, wel met enige aanpassingen, omdat ik niet alles in huis heb. Ipv sereh, geraspte citroenschil gebruikt. En ipv salam, laurierblad gebruikt. Koriander heb ik weggelaten, niet mijn smaak. Ook trassi heb ik niet gebruikt. Wel een blokje kippenbouillon erbij gedaan en wat gemberpoeder. Ik ga het zeker opnieuw maken.

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:55

Fijn dat ons recept in de smaak viel Riet! En de ingredienten die je vervangen hebt kunnen ook prima 🙂

Reply
Carla 28 mei 2020 - 15:48

Als de smaak een beetje vlak is , doe er dan een lombok bij en zout en suiker vooral de suiker haalt de smaken op…Zo wordt er op Java gekookt ..????

Reply
SmaakMenutie 29 mei 2020 - 12:25

Thanks voor de tip Carla! 🙂

Reply
Rob 8 maart 2020 - 11:29

Gisteren gemaakt.. viel erg in de smaak, al vond ik zelf de smaak een beetje vlak. Vandaag een pittiger recept op het menu.. namelijk jullie beef stroganoff. Ben benieuwd.. dank voor de leuke recepten

Reply
SmaakMenutie 9 maart 2020 - 11:06

Fijn dat de opor in de smaak viel Rob! We zijn benieuwd hoe de beef Stroganoff was! 🙂

Reply
marc 26 januari 2020 - 11:40

waar haal je sereh en salam

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:18

Zowel sereh als salam haal je bij de toko! Maar sereh ligt vaak ook gewoon in de supermarkt 🙂

Reply
1 2 3 4 5