Home Erik's Asia Ajam kuning

Ajam kuning

Indische kruidige kip

door SmaakMenutie
Ajam kuning

Gouden kip

Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn we in de Indische keuken gek op kunjit, beter bekend als kurkuma. Dit felgele specerij geeft niet alleen een prachtige kleur aan gerechten, maar heeft ook een subtiele kenmerkende smaak die de boemboe verrijkt.

Tegenwoordig wordt kurkuma wereldwijd geroemd als een ‘superfood’ vanwege de ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Mooi meegenomen, want zo eten we dus ongemerkt al generaties lang supergezond in onze familie zonder dat we het doorhadden! In onze ajam kuning speelt kurkuma een hoofdrol en zorgt het voor die kenmerkende gouden kleur van de kip.

Ayam kuning

De boemboe: niet alleen kurkuma

De basis van ajam kuning is natuurlijk de boemboe, oftewel de kruidenpasta. De boemboe vormt zoals jullie weten het hart van veel Indische gerechten. Deze maken we door sjalotten, een paar tenen knoflook, kemirinoten (als je zin huis hebt), gemalen laos, trassi, uiteraard kurkuma, ketoembar, gula djawa en een scheutje zonnebloemolie fijn te malen met een hakmolen tot een gladde pasta. Vervolgens fruiten we de boemboe kort aan in de wok zodat alle smaken goed vrijkomen en de aroma’s zich kunnen ontwikkelen.

Ajam kuning boemboe
Zelfgemaakte boemboe

De bereiding: zachtjes laten pruttelen

Zodra de boemboe aangefruit is voegen we kokosmelk toe samen met circa 300 ml heet water en een verkruimeld kippenbouillon blokje. Breng het geheel vervolgens tegen de kook aan en voeg de kip toe. Laat de kip zonder deksel op laag vuur ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe zodat de smaken goed in het vlees trekken en de saus kan indikken. Hoe langer de kip suddert, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt. Een ideaal gerecht om vooruit te koken, want de smaak wordt alleen maar beter als het even staat.

Kip in kokosmelk

Serveren: Een kruidig feestmaal

Ajam kuning doet je misschien wel denken aan andere gele Indische kipgerechten zoals ajam opor of ajam besengeh. Stuk voor stuk klassiekers uit de Indische keuken. Serveer dit kipgerecht simpel met witte rijst en frisse atjar en een lekker groentegerechtje. Ook lekker met sambal en kroepoek voor extra pit. Bovendien is dit gerecht ideaal voor een doordeweekse dag: weinig voorbereiding, een korte kooktijd en een super lekker resultaat op tafel. Selamat makan!

Ajam kuning recept
Ajam kuning

Ajam kuning

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 200 ml kokosmelk
  • 4 kemirinoten (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 3 tl kurkuma
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 600 g (tot 800 g)  kipdijfilet in hapklare stukken. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok of pan en bak de kipstukjes in enkele minuten rondom gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Maak ondertussen de boemboe door 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 4 kemirinoten (optioneel), 1 tl gemalen laos, 1 tl trassi, 3 tl kurkuma, 2 tl ketoembar, 1 el gula djawa en 1 el zonnebloemolie te mixen met de hakmolen tot een gladde pasta.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten aan in de wok waar de kip in zat.
  • Voeg 200 ml dikke kokos toe aan de boemboe samen met circa 300 ml heet water. Voeg tevens 1 verkruimeld kip bouillonblokje toe. Breng tegen de kook.
  • Doe de kip terug in de pan en laat zonder deksel circa 30-40 minuten pruttelen. Meng geregeld en laat het geheel goed indikken. Langer mag natuurlijk ook.

Indische kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Josee 1 maart 2019 - 11:09

Gister gemaakt en geserveerd met witte rijst en gado gado, heerlijk! Dit recept ga ik vaker maken, top!! Saus is ruim voldoende; volgende keer gebruik ik meer kip.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2019 - 13:49

Mmm lekker Josee! Kan goed in combinatie met de gado gado. En je kan met deze hoeveelheid saus inderdaad wat meer kip gebruiken als je wil. Groet, team SmaakMenutie

Reply
Barbera 15 maart 2023 - 17:49

Op de foto zit er een blaadje in het gerecht dat niet genoemd wordt in de ingrediëntenlijst.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2023 - 10:33

Is ter decoratie, niet noodzakelijk hoor voor het gerecht. Mág wel!

Reply
Sanneke 21 maart 2019 - 16:43

Klinkt goed! Ga ik proberen. Waar kan ik de dikke kokosmelk vinden?

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2019 - 09:28

Hoi Sanneke, leuk! Dikke kokosmelk is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Michel 12 juni 2019 - 15:06

Hoi, ziet er lekker uit en ga ik snel proberen. Adviesvraagje, hoe jullie daar tegenaan kijken. Ik heb nog wel kemirinoten liggen, maar heb ook een potje kemiripasta staan. Maakt het veel uit als ik de kemiripasta gebruik qua smaak?

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2019 - 09:49

Hoi Michel, leuk! Nee hoor, kemiripasta kan je ook heel goed gebruiken 🙂

Reply
Mieke 8 april 2020 - 06:21

Dat klinkt lekker zeg. Ik heb wel een vraagje. Bak je de boemboe in de rest van de olie waar de kip in gebakken is?
Groetjes Mieke

Reply
SmaakMenutie 8 april 2020 - 15:06

Hoi Mieke, klopt! Maar voeg gerust wat extra olie toe als het te weinig is

Reply
Roos 5 mei 2020 - 20:57

Ziet er heerlijk uit!
Kan ik dit ook een dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 09:03

Dankjewel Roos! Ja hoor, juist! Dan kunnen de kruiden er nog beter intrekken 🙂

Reply
Bea van kampen 25 augustus 2021 - 18:37

Heerlijk morgen maken mmmm gr bea

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2021 - 10:35

Geniet ervan Bea!

Reply
Jacqueline 25 augustus 2021 - 18:49

Net gemaakt met wat sperziebonen erbij en witte rijst. Wilde een foto maken, maar was op voordat ik het doorhad 😂 Heerlijk recept!

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2021 - 10:36

Haha dat horen we graag Jacqueline! 🙂

Reply
Laurentia 27 augustus 2021 - 07:36

Goedemorgen ik kan geen trassi (geen enkele fruit de coque) eten kan/moet ik dat vervangen ? En zo door wat ?
Alvast dank
Laurentia

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2021 - 10:41

Hi Laurentia, ik zou het dan achterwege laten hoor! Overigens heb ik wel eens gehoord dat je het zou kunnen vervangen door taotjo. Maar dat is alleen bij de toko verkrijgbaar denk ik

Reply
Irene 25 januari 2023 - 21:22

Dit vonden wij ook weer érg lekker, ik ben zo blij met jullie. Makkelijk ook. Volgende keer maak ik het iets kruidiger, ik ben vaak wat te voorzichtig. Ik heb er wat broccoliroosjes door gedaan. Hmmm

Reply
Diana Hoeksema 26 januari 2023 - 21:46

Ik heb het vandaag gemaakt. Super lekker. Ik heb alleen nog sereh en daun djeruk purut bijgedaan.

Reply
Katja 31 januari 2023 - 14:19

Ik zie op de foto een laurier blaadje, hoort die er ook nog bij of die alleen maar voor de foto?

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2023 - 15:05

Dat is Indisch laurier, maar hebben we alleen gebruikt om de foto wat op te leuken 🙂 Voor het gerecht heb je het dus niet nodig!

Reply
Walter en Dick. 17 maart 2023 - 13:12

Goh jongens, wat lekker was de kip gisteren . We eten hier in zuid spanje steeds meer kippendijen en dit was weer een topper. Ik heb al veel kipgerechten gemaakt van jullie, maar dit snelle recept was top. Kerimi noten kan ik hier niet kopen ,maar seroendeng deed het ook prima. Dank je wel. Groeten Walter en Dick.

Reply
Simone 28 mei 2023 - 18:30

Deze vanavond gegeten, heerlijk! Jullie hebben lekkere recepten die goed te maken zijn. Ook de pubers eten graag jullie Aziatische recepten 😉👍

Reply
Raisa 24 augustus 2023 - 11:14

Voegen jullie hier djeroek perut blaadjes erbij? Op de foto zie ik het wel, maar niet in het receptuur.

Reply
SmaakMenutie 24 augustus 2023 - 13:16

Nee dat is salam blad (Indisch laurier), maar dat is puur decoratief. Maar je kan het gerust toevoegen 🙂

Reply
Els 25 oktober 2023 - 15:41

Dag heren,
Dit recept aan het maken en per ongeluk 600 ml kokosmelk erbij gedaan… wel had ik al een kilo kip. is dit een probleem? En welke groenten kan ik hier het beste bij eten en welk ander gerecht kan hier goed bij? iets met ei?

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2023 - 15:49

Je moet het dan rustig laten inkoken en wel geregeld roeren (deksel van de pan). Dan moet het wel goed komen. Qua groente kan alles wel, we hebben er genoeg op de website staan 🙂

Reply
Els 25 oktober 2023 - 15:51

dank voor jullie snelle reactie!

Reply
Marlies Peijnenburg 21 november 2023 - 19:26

Super lekker!! Dit is een blijvertje 🫠

Reply
Peter 2 oktober 2024 - 10:22

Mag ik vragen welke trassi/garnalenpasta jullie gebruiken? Bij de amazing oriëntal hebben ze redelijk wat keuze en ik heb geen idee welke ik het beste kan kiezen.

Reply
SmaakMenutie 2 oktober 2024 - 15:07

Wij gebruiken de garnalenpasta van faja lobi, maar een andere volstaat ook 🙂

Reply
Sonja 4 november 2024 - 18:56

Heerlijk recept!

Reply
X 20 november 2024 - 22:53

Hallo,

kan dit ook in bijv een slowcooker en zo ja, wat voor tijden adviseer je dan?

Reply
SmaakMenutie 21 november 2024 - 11:10

Jazeker! Zelf gebruiken we geen crockpot dus lastig te adviseren. Gezien het kip is niet te lang stoven. Wellicht heeft iemand anders een tip?

Reply