Een bord vol lekkers
Ajam kerrie is zo’n gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Het is lekker kruidig maar toch fris en heeft precies genoeg pit.
Het is bovendien een hartstikke makkelijk receptje. En dat is precies waar dit gerecht om draait, lekker eenvoudig maar toch heel smaakvol. Deze versie doet denken je misschien denken aan zowel de Indische kare ajam als de Surinaamse kip kerrie.
Toch is het geen van beide. Waar kare ajam echt een curry is, met kokos en milde specerijen, heeft deze ajam kerrie juist een krachtige smaak, namelijk door het royale gebruik van kerriepoeder.
De kracht van kerriepoeder
Wist je dat kerriepoeder is geen specerij op zich is maar een mengsel van onder andere kurkuma, koriander, komijn en fenegriek? Die combinatie geeft het niet alleen kleur en geur maar heeft ook een aantal voordelen.
Kurkuma bijvoorbeeld, bevat curcumine – een stof die bekendstaat om de ontstekingsremmende eigenschappen. Komijn ondersteunt de spijsvertering en koriander zou zelfs bloedzuiverend werken. Kortom, kerriepoeder is dus niet alleen smaakvol, maar ook een verantwoorde aanvulling op je dagelijkse menu. Ideaal toch?
Zo maak je het
We beginnen met stukjes kipdijfilet die kort worden aangebakken tot ze goudbruin kleuren. Daarna gaan ze even uit de pan. In dezelfde pan fruiten we vervolgens de fijngesneden sjalotten en een tenen knoflook aan.
Dan komen de smaakmakers: een theelepel sambal (voor pit), trassi, laos voor wat frisheid en natuurlijk een flinke lepel kerriepoeder. Water, limoensap en kokosmelk erbij, een half bouillonblokje, en de kip mag weer terug. Laat het dan rustig sudderen tot de saus indikt en de kip alle smaken goed heeft opgenomen.
Serveer met of zonder ananas
De ananas? Die is optioneel. Wij vinden het net dat tropische tintje dat het gerecht compleet maakt. Maar laat het gerust achterwege als je niet zo van de ananas bent. Serveer sowieso met witte rijst, gebakken uitjes en wat frisse atjar ketimoen.
Hoe je het ook serveert, ajam kerrie is zo’n gerecht dat je vaker gaat maken. Misschien past het wel prima in de categorie comfortfood, maar dan met een kruidige knipoog. Precies zoals je het soms nodig hebt!
57 reacties
Gemaakt…..zalig wel wat verse gember mee gebakken en iets gebonden met maizena! Serveren met geroosterde geschaafde amandelen
Massala kerrie of gewone kerrie of kan beide?
Nee echt pure kerriepoeder!
Ik wil dit graag maken maar dan met 1 kg. kip. Hoe pas ik het gerecht dan het beste aan?
Ingrediënten ongeveer x 1,5, voorzichtig met de kruiden. Probeer het een beetje op gevoel te doen. En pas de kooktijd wel hier op aan 🙂
Kun je recept ook gebruiken voor een Surinaams broodje kip kerrie.? Of heb je dan teveel vocht? Dezelfde vraag geld ook voor de ajam smoor.
Ja hoor, dat kan! Desnoods wat langer in laten koken zodat het vocht wat minder wordt. Geniet ervan!
Top recept weer……….. blijvertje👍