Home Erik's Asia Ajam kerrie

Ajam kerrie

Indische kip kerrie

door SmaakMenutie
Ajam kerrie

Een bord vol lekkers

Ajam kerrie is zo’n gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Het is lekker kruidig maar toch fris en heeft precies genoeg pit.

Het is bovendien een hartstikke makkelijk receptje. En dat is precies waar dit gerecht om draait, lekker eenvoudig maar toch heel smaakvol. Deze versie doet denken je misschien denken aan zowel de Indische kare ajam als de Surinaamse kip kerrie.

Indische kip kerrie

Toch is het geen van beide. Waar kare ajam echt een curry is, met kokos en milde specerijen, heeft deze ajam kerrie juist een krachtige smaak, namelijk door het royale gebruik van kerriepoeder.

De kracht van kerriepoeder

Wist je dat kerriepoeder is geen specerij op zich is maar een mengsel van onder andere kurkuma, koriander, komijn en fenegriek? Die combinatie geeft het niet alleen kleur en geur maar heeft ook een aantal voordelen.

Kip kerrie ingrediënten

Kurkuma bijvoorbeeld, bevat curcumine – een stof die bekendstaat om de ontstekingsremmende eigenschappen. Komijn ondersteunt de spijsvertering en koriander zou zelfs bloedzuiverend werken. Kortom, kerriepoeder is dus niet alleen smaakvol, maar ook een verantwoorde aanvulling op je dagelijkse menu. Ideaal toch?

Zo maak je het

We beginnen met stukjes kipdijfilet die kort worden aangebakken tot ze goudbruin kleuren. Daarna gaan ze even uit de pan. In dezelfde pan fruiten we vervolgens de fijngesneden sjalotten en een tenen knoflook aan.

Ajam kerrie recept

Dan komen de smaakmakers: een theelepel sambal (voor pit), trassi, laos voor wat frisheid en natuurlijk een flinke lepel kerriepoeder. Water, limoensap en kokosmelk erbij, een half bouillonblokje, en de kip mag weer terug. Laat het dan rustig sudderen tot de saus indikt en de kip alle smaken goed heeft opgenomen.

Serveer met of zonder ananas

De ananas? Die is optioneel. Wij vinden het net dat tropische tintje dat het gerecht compleet maakt. Maar laat het gerust achterwege als je niet zo van de ananas bent. Serveer sowieso met witte rijst, gebakken uitjes en wat frisse atjar ketimoen.

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen

Hoe je het ook serveert, ajam kerrie is zo’n gerecht dat je vaker gaat maken. Misschien past het wel prima in de categorie comfortfood, maar dan met een kruidige knipoog. Precies zoals je het soms nodig hebt!

Ajam kerrie

Kip kerrie

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 104 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 3 el kerriepoeder
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl sambal oelek
  • Ananasblokjes (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 500 g kipdijfilet in hapklare stukjes. Snipper tevens alvast 2 sjalotten en 2-3 tenen knoflook.
  • Doe een scheut zonnebloemolie in een wok of (braad)pan en bak de kipdijfilet in 7-10 minuten rondom goudbruin op middelhoog vuur. Als de kip nog niet gaar is geeft dat niet. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Doe in dezelfde pan nu de knoflook en sjalotten en fruit even 2 minuten aan.
  • Zet het vuur nu op de laagste stand en voeg 1 (kleine) tl sambal toe, 1 tl trassi, 2 tl gemalen laos en 2-3 el kerriepoeder. Vermeng alles grondig met elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe, het sap van 1 limoen en (ongeveer) 100 ml dikke kokosmelk. Verkruimel tevens een 1/2 runderbouillonblokje.
  • Doe nu de kip weer terug in de pan en vermeng alles goed met elkaar. Laat het geheel circa 30 minuten pruttelen of tot een groot deel van het vocht is opgenomen. Roer af en toe wel even.
  • Optioneel: voeg stukjes ananas (uit blik of vers) naar smaak toe en laat deze 5 minuutjes mee sudderen.
  • Serveer met witte rijst, gebakken uitjes en frisse atjar ketimoen.

Ajam kerrie

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

57 reacties

Yvonne 18 mei 2022 - 15:49

Welke kerriepoeder gebruiken jullie? Welk merk?

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2022 - 10:58

Maakt niet zoveel uit hoor! Toevallig hebben wij vaak kruiden van Verstegen 🙂

Reply
Len 19 september 2021 - 08:05

Gebruiken jullie gewone kerriepoeder?

Reply
SmaakMenutie 20 september 2021 - 10:50

Yes!

Reply
Patricia 5 december 2022 - 19:20

Kun je dit soort gerechten met kokosmelk of kookroom ook invriezen als er over is?.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2022 - 12:02

Jahoor Patricia!

Reply
Monique 26 juli 2021 - 10:24

Echt heerlijk dit gerecht!

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:24

Leuk om te horen Monique, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Ingrid 28 juni 2021 - 18:00

Jullie zijn geweldig,

Gegeten met Pandan rijst
En gebakken puntpaprika en wat diepvries erwtjes….

Heerlijk

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2021 - 10:04

Klinkt heerlijk Ingrid! Thanks voor het leuke compliment 🙂

Reply
Barbara 15 juni 2021 - 16:49

Klinkt heerlijk maar welke groenten kan ik er aan toe voegen om de maaltijd compleet te maken. Komkommer zag ik maar hebben jullie nog meer ideeën?
Groet Barbara

Reply
SmaakMenutie 16 juni 2021 - 10:09

Kies vooral wat je lekker vindt Barbara! Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor sajoer boontjes, maar kijk ook eens in deze lijst https://smaakmenutie.nl/tag/indisch/ Daar staat vast wel iets tussen 🙂

Reply
1 2 3 4 5 6