Home Erik's Asia Ajam kerrie

Ajam kerrie

Indische kip kerrie

door SmaakMenutie
Ajam kerrie

Een bord vol lekkers

Ajam kerrie is zo’n gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Het is lekker kruidig maar toch fris en heeft precies genoeg pit.

Het is bovendien een hartstikke makkelijk receptje. En dat is precies waar dit gerecht om draait, lekker eenvoudig maar toch heel smaakvol. Deze versie doet denken je misschien denken aan zowel de Indische kare ajam als de Surinaamse kip kerrie.

Indische kip kerrie

Toch is het geen van beide. Waar kare ajam echt een curry is, met kokos en milde specerijen, heeft deze ajam kerrie juist een krachtige smaak, namelijk door het royale gebruik van kerriepoeder.

De kracht van kerriepoeder

Wist je dat kerriepoeder is geen specerij op zich is maar een mengsel van onder andere kurkuma, koriander, komijn en fenegriek? Die combinatie geeft het niet alleen kleur en geur maar heeft ook een aantal voordelen.

Kip kerrie ingrediënten

Kurkuma bijvoorbeeld, bevat curcumine – een stof die bekendstaat om de ontstekingsremmende eigenschappen. Komijn ondersteunt de spijsvertering en koriander zou zelfs bloedzuiverend werken. Kortom, kerriepoeder is dus niet alleen smaakvol, maar ook een verantwoorde aanvulling op je dagelijkse menu. Ideaal toch?

Zo maak je het

We beginnen met stukjes kipdijfilet die kort worden aangebakken tot ze goudbruin kleuren. Daarna gaan ze even uit de pan. In dezelfde pan fruiten we vervolgens de fijngesneden sjalotten en een tenen knoflook aan.

Ajam kerrie recept

Dan komen de smaakmakers: een theelepel sambal (voor pit), trassi, laos voor wat frisheid en natuurlijk een flinke lepel kerriepoeder. Water, limoensap en kokosmelk erbij, een half bouillonblokje, en de kip mag weer terug. Laat het dan rustig sudderen tot de saus indikt en de kip alle smaken goed heeft opgenomen.

Serveer met of zonder ananas

De ananas? Die is optioneel. Wij vinden het net dat tropische tintje dat het gerecht compleet maakt. Maar laat het gerust achterwege als je niet zo van de ananas bent. Serveer sowieso met witte rijst, gebakken uitjes en wat frisse atjar ketimoen.

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen

Hoe je het ook serveert, ajam kerrie is zo’n gerecht dat je vaker gaat maken. Misschien past het wel prima in de categorie comfortfood, maar dan met een kruidige knipoog. Precies zoals je het soms nodig hebt!

Ajam kerrie

Kip kerrie

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 104 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 3 el kerriepoeder
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl sambal oelek
  • Ananasblokjes (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 500 g kipdijfilet in hapklare stukjes. Snipper tevens alvast 2 sjalotten en 2-3 tenen knoflook.
  • Doe een scheut zonnebloemolie in een wok of (braad)pan en bak de kipdijfilet in 7-10 minuten rondom goudbruin op middelhoog vuur. Als de kip nog niet gaar is geeft dat niet. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Doe in dezelfde pan nu de knoflook en sjalotten en fruit even 2 minuten aan.
  • Zet het vuur nu op de laagste stand en voeg 1 (kleine) tl sambal toe, 1 tl trassi, 2 tl gemalen laos en 2-3 el kerriepoeder. Vermeng alles grondig met elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe, het sap van 1 limoen en (ongeveer) 100 ml dikke kokosmelk. Verkruimel tevens een 1/2 runderbouillonblokje.
  • Doe nu de kip weer terug in de pan en vermeng alles goed met elkaar. Laat het geheel circa 30 minuten pruttelen of tot een groot deel van het vocht is opgenomen. Roer af en toe wel even.
  • Optioneel: voeg stukjes ananas (uit blik of vers) naar smaak toe en laat deze 5 minuutjes mee sudderen.
  • Serveer met witte rijst, gebakken uitjes en frisse atjar ketimoen.

Ajam kerrie

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

57 reacties

William 2 augustus 2020 - 11:20

Vandaag de bami , nasi kuning en
Ajam kerrie en sambal goreng
Telor en tempeh op het menu.
De kids op visite

Reply
SmaakMenutie 3 augustus 2020 - 10:25

Zo je pakt uit William met een behoorlijke rijsttafel, leuk zeg! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂

Reply
William 3 augustus 2020 - 18:20

Het was heerlijk ??

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2020 - 08:46

Fijn dat het in de smaak viel!

Reply
Aukelien 20 mei 2020 - 17:04

Ondanks dat mijn man erg van kip kerrie houd aten we het zelden omdat ik het uit pakjes, potjes en zakjes niet lekker vind. Dit nu een aantal keren gemaakt en we vinden het echt heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 21 mei 2020 - 10:56

Nou dat is een heel groot compliment Aukelien, leuk om te horen dat je onze variant wél lekker vindt 🙂

Reply
Marco 2 mei 2020 - 12:42

Was heerlijk… Met sperziebonen en paprika
Ga ik vaker maken

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2020 - 12:57

Mmm lekker Marco met sperzieboontjes en paprika! 🙂

Reply
Brenda 9 mei 2020 - 21:28

Heerlijk , vandaag gemaakt en viel hier erg in de smaak blijverdje dus?

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:30

Leuk om te horen Brenda! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Anneke 3 februari 2020 - 17:56

Het was heerlijk!!Lekker met de zure komkommer!!

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2020 - 11:01

Fijn dat de ajam kerrie in de smaak viel Anneke! Atjar mag inderdaad niet ontbreken op een Indische rijsttafel 🙂

Reply
Corrie 21 januari 2020 - 15:35

Kan trassi vervangen worden, of weggelaten? Ik heb het niet…

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2020 - 15:49

Kan je achterwege laten hoor Corrie!

Reply
1 2 3 4 6