Klaar in een half uurtje
Binnen een half uur een geurige Indische klassieker serveren? Ajam Betawi is zo’n gerecht dat dit allemaal heeft!
Licht krokante kip, een rijke saus met zoet en pit, en een geur die je meteen naar de Indische keuken brengt. ‘Ajam’ betekent kip in het Indonesisch, en ‘Betawi’ verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Jakarta, die bekendstaan om hun smaakvolle en kruidige keuken. Onze versie is een moderne variant die eenvoudig te maken is, zonder in te leveren op smaak.

Goudbruin en licht krokant
De basis van dit gerecht is malse kipdijfilet. Snijd deze in niet te grote stukjes (hapklaar). Bestrooi de kip met een beetje bloem, zodat ze straks een licht krokant laagje krijgt tijdens het bakken.
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en bak de kip goudbruin. Roer af en toe, zodat elk stukje evenveel kleur krijgt. Zodra ze knapperig zijn, laat je de kip uitlekken op wat keukenpapier.
De boemboe
Ondertussen maken we de boemboe. Zoals vaak de smaakmaker van Indische gerechten. Deze is lekker simpel. Mix 2 à 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 theelepels ketoembar (korianderpoeder) en 1 theelepel sambal tot een grove pasta.

Fruit dit mengsel zachtjes aan in een beetje zonnebloemolie, zodat de smaken en geuren loskomen. Voeg daarna een eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water toe. Laat het even borrelen en doe dan de kip weer in de pan.
Serveren met rijst en iets erbij
Laat alles nog een paar minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip de saus goed opneemt. De geur alleen al is onweerstaanbaar. Serveer de ajam Betawi met gestoomde witte rijst en een bijgerecht zoals sajoer boontjes of urap urap. Dit zijn groentegerechten die heerlijk combineren met de zoet-pittige saus. Wil je een extraatje? Een pittig Indisch eitje maakt het helemaal af.

64 reacties
Jeetje wat was dit lekker heren!
Gelukkig ben ik jullie site tegen gekomen ??
Erg leuk om te horen Wouter, thank! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Het was erg bitter… wat heb ik fout gedaan?
Hi Barbara. Dan is de bloem naar alle waarschijnlijkheid niet voldoende gegaard, waardoor deze een bittere smaak kan geven
Ik krijg bij het lezen van het gerecht nu al zin om morgen te gaan koken en te eten. De dij filet is dat met of zonder vel?
Leuk Tanja! De kippendij is zonder vel 🙂
Hoi ik heb dit recept al een paar keer gemaakt en is echt super lekker!
Nou zou ik het morgen met een kilo kip willen maken, kan ik dan gewoon alle ingredienten x 2,5 doen?
Leuk Martijn, fijn dat ons recept in de smaak valt 🙂 Wij zouden x2 aanhouden. Succes!
Eenvoudig, snel en smaakt heerlijk.
Heb de gefrituurde kip samen met een rode paprika en halve ui, beide grof gesneden in de
ketjap saus geroerd, en dit een 15 min op een zacht vuurtje laten doorwarmen, wel goed blijven roeren.
Leuk om te horen Henk, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂