Home Bijgerechten Aardappelgratin

Aardappelgratin

Franse aardappelschotel

door SmaakMenutie
Aardappelgratin

Gratin Dauphinois

Deze heerlijke aardappel gratin (ook wel ‘gratin dauphinois’ genoemd) is echt onmisbaar bij het kerstdiner. Maar ook op een willekeurige doordeweekse dag is deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen en room heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld stoofvlees. Of wat denk je van deze malse beenham of hele gevulde kip. Gratineren (of overbakken) is een kooktechniek waarbij de bovenkant een mooi krokant bruin korstje krijgt, in dit geval van de kaas. Kies voor Gruyère of Emmentaler, maar een belegen Goudse is ook prima. Zolang ‘ie maar lekker pittig is. En het zal je misschien verbazen maar het is echt super makkelijk om te maken, de voorbereidingen kosten slechts 5 minuten en de oven doet de rest!

Aardappelgratin

Aardappelgratin

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 122 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • 75 g geraspte kaas
  • 250 ml kookroom
  • 200 ml melk
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 1 tl scherpe mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Doe 250 ml room, 150-200 ml melk, 1 ei, 1 geperste teen knoflook, 1 tl mosterd, 1/2 tl nootmuskaat, de blaadjes van een paar takjes tijm in een kom en kluts los met een garde. Voeg tevens wat zout toe en een flinke draai van de pepermolen.
  • Vet een middelgrote ovenschaal in met olijfolie en wrijf in met een teen knoflook.
  • Begin met een één laagje aardappelschijfjes en giet er wat room-mengsel over en bestrooi met wat geraspte kaas.
  • Herhaal de vorige stap en eindig met een goede laag geraspte kaas. 
  • Plaats het geheel 35-40 minuten in de voorverwarmde oven en bak goudbruin.

Aardappelgratin recept Aardappelgratin maken Aardappelgratin Gegratineerde aardappelen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

26 reacties

Davidos 15 november 2023 - 17:56

Kan je ook alleen maar kookroom gebruiken dus ipv 200 ml gew 400 en dan geen melk ?

Reply
SmaakMenutie 16 november 2023 - 12:22

Jahoor!

Reply
Johanna 5 juni 2023 - 16:05

Gemaakt met een eitjes zoals jullie zeiden maar nog steeds veel te dun. De melk loopt er zo uit. Jammer want verder is de smaak echt wel oké

Reply
SmaakMenutie 6 juni 2023 - 15:02

Heb je toevallig een light variant kookroom gebruikt? En anders volgende keer wat minder vocht toevoegen.

Reply
Eva 26 december 2022 - 11:20

Gisteren deze aardappelgratin gemaakt, smaakte heel erg goed en eindelijk een aardappelgratin die goed stevig is geworden. Thanks voor het recept!

Reply
Leny 23 december 2022 - 11:31

Mag de kookroom ook light zijn?

Reply
SmaakMenutie 23 december 2022 - 11:43

Zou ik niet doen Lenny!

Reply
surinamer 29 maart 2022 - 14:59

dankuwel voor dit recept

Reply
1 2 3