Gratin Dauphinois
Deze heerlijke aardappel gratin (ook wel ‘gratin dauphinois’ genoemd) is echt onmisbaar bij het kerstdiner. Maar ook op een willekeurige doordeweekse dag is deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen en room heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld stoofvlees. Of wat denk je van deze malse beenham of hele gevulde kip. Gratineren (of overbakken) is een kooktechniek waarbij de bovenkant een mooi krokant bruin korstje krijgt, in dit geval van de kaas. Kies voor Gruyère of Emmentaler, maar een belegen Goudse is ook prima. Zolang ‘ie maar lekker pittig is. En het zal je misschien verbazen maar het is echt super makkelijk om te maken, de voorbereidingen kosten slechts 5 minuten en de oven doet de rest!
26 reacties
Kan je deze al vast in de schaal klaar zetten en dan ‘s avonds pas afbakken?
Oeh nee dat zou ik niet doen, dan gaat de smeuiigheid ervan af
Helaas zo de vuilnisbak in na het bakken. Doe er nooit ei in, maar dacht laat ik jullie recept proberen. Vocht onder de aardappelplakjes en klontjes tussen de schijfjes met melk. En nee, ik ben niet onervaren in de keuken en heb verse aardappels voorgekookt en de rest op kamertemperatuur gebruikt.
Kan ik deze tegelijk met de zalm Wellington in de oven doen?
Qua graden en duur tijd in de oven zou dit perfect zijn.
Ja hoor, als je ze naast elkaar kan zetten zeker!
hallo,
als je geen room in huis hebt en dit recept van aardappelgratin wilt maken, kun je dan de melk niet iets binden met bloem of maïzena? En de plakjes moeten juist niet afgespoeld worden, alleen de hele gesneden aardappels om het zetmeel juist te behouden?
Alleen melk (en met binden met bloem/maizena) zou denk ik moeten kunnen. Weet alleen niet of je dan de romige smaak behoudt…