Home Bijgerechten Aardappelgratin

Aardappelgratin

Franse aardappelschotel

door SmaakMenutie
Aardappelgratin

Gratin Dauphinois

Deze heerlijke aardappel gratin (ook wel ‘gratin dauphinois’ genoemd) is echt onmisbaar bij het kerstdiner. Maar ook op een willekeurige doordeweekse dag is deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen en room heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld stoofvlees. Of wat denk je van deze malse beenham of hele gevulde kip. Gratineren (of overbakken) is een kooktechniek waarbij de bovenkant een mooi krokant bruin korstje krijgt, in dit geval van de kaas. Kies voor Gruyère of Emmentaler, maar een belegen Goudse is ook prima. Zolang ‘ie maar lekker pittig is. En het zal je misschien verbazen maar het is echt super makkelijk om te maken, de voorbereidingen kosten slechts 5 minuten en de oven doet de rest!

Aardappelgratin

Aardappelgratin

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 122 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • 75 g geraspte kaas
  • 250 ml kookroom
  • 200 ml melk
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 1 tl scherpe mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Doe 250 ml room, 150-200 ml melk, 1 ei, 1 geperste teen knoflook, 1 tl mosterd, 1/2 tl nootmuskaat, de blaadjes van een paar takjes tijm in een kom en kluts los met een garde. Voeg tevens wat zout toe en een flinke draai van de pepermolen.
  • Vet een middelgrote ovenschaal in met olijfolie en wrijf in met een teen knoflook.
  • Begin met een één laagje aardappelschijfjes en giet er wat room-mengsel over en bestrooi met wat geraspte kaas.
  • Herhaal de vorige stap en eindig met een goede laag geraspte kaas. 
  • Plaats het geheel 35-40 minuten in de voorverwarmde oven en bak goudbruin.

Aardappelgratin recept Aardappelgratin maken Aardappelgratin Gegratineerde aardappelen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

26 reacties

Maaike 23 december 2024 - 14:49

Kan je deze al vast in de schaal klaar zetten en dan ‘s avonds pas afbakken?

Reply
SmaakMenutie 23 december 2024 - 14:58

Oeh nee dat zou ik niet doen, dan gaat de smeuiigheid ervan af

Reply
Moon03 26 oktober 2024 - 18:12

Helaas zo de vuilnisbak in na het bakken. Doe er nooit ei in, maar dacht laat ik jullie recept proberen. Vocht onder de aardappelplakjes en klontjes tussen de schijfjes met melk. En nee, ik ben niet onervaren in de keuken en heb verse aardappels voorgekookt en de rest op kamertemperatuur gebruikt.

Reply
Maaike 18 oktober 2024 - 09:45

Kan ik deze tegelijk met de zalm Wellington in de oven doen?
Qua graden en duur tijd in de oven zou dit perfect zijn.

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2024 - 13:41

Ja hoor, als je ze naast elkaar kan zetten zeker!

Reply
Yvonne 26 januari 2024 - 12:07

hallo,
als je geen room in huis hebt en dit recept van aardappelgratin wilt maken, kun je dan de melk niet iets binden met bloem of maïzena? En de plakjes moeten juist niet afgespoeld worden, alleen de hele gesneden aardappels om het zetmeel juist te behouden?

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2024 - 15:06

Alleen melk (en met binden met bloem/maizena) zou denk ik moeten kunnen. Weet alleen niet of je dan de romige smaak behoudt…

Reply
1 2 3