Gratin Dauphinois
Deze heerlijke aardappel gratin (ook wel ‘gratin dauphinois’ genoemd) is echt onmisbaar bij het kerstdiner. Maar ook op een willekeurige doordeweekse dag is deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen en room heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld stoofvlees. Of wat denk je van deze malse beenham of hele gevulde kip. Gratineren (of overbakken) is een kooktechniek waarbij de bovenkant een mooi krokant bruin korstje krijgt, in dit geval van de kaas. Kies voor Gruyère of Emmentaler, maar een belegen Goudse is ook prima. Zolang ‘ie maar lekker pittig is. En het zal je misschien verbazen maar het is echt super makkelijk om te maken, de voorbereidingen kosten slechts 5 minuten en de oven doet de rest!
24 reacties
Ik vind de room altijd zo dun. Dat is voor mij helaas de reden waarom ik voor de kant en klare versie kees.
Hebben jullie een idee om die dikker te krijgen.
Onze versie maken 😉 Wij klutsen er een ei doorheen die zorgt voor de binding en de kaas die we er ook halverwege al doorheen strooien. Gegarandeerd geen waterige gratin maar lekker romig!
Vroeger vaak genoeg gemaakt met rauwe aardappel, om dan na uren bakken toch nog rauwe aardappel te moeten eten. Gekookte aardappelschijfjes zijn een oplossing, maar wat ook heel goed lukt is om de rauwe schijfjes in de melk en room voor te koken in een diepe anti-aanbak koekenpan of wok. (Zonder ei!) De saus dikt dan ook al mooi in. Evtl moet je zelfs nog wat room of melk toevoegen. Het voorgekookte mengsel in de ovenschaal doen en met kaas bestrooien en bakken tot het bubbelt. Je hebt zo eigenlijk geen ei nodig.
Hoe lang laat je dit dan voorkoken? Tot de aardappelen zacht zijn?
Aardappelschijfjes uit een zakje zijn al voorgegaard 🙂
Kan ik de gratin ook al smiddags een half uur voorbakken in de oven. Zodat deze savonds nog maar 10minuten hoeft op te warmen voor het diner?
Waarschijnlijk kan het wel (geen garantie) maar ik zou dat niet doen Kirsten. Vers lijkt mij het allerlekkerst. Want dan is ‘ie half gaar en dan ga je ‘m ’s avonds afbakken. Weet ook niet wat het met de krokante laag doet. Dus persoonlijk zou ik ‘m er ’s avonds een half uur eerder inzetten 🙂
Zou dit ook met rösti (uit de diepvries) kunnen? Ik vind zelf de structuur lekkerder.
Je kan het altijd een keer proberen! Zelf hebben we het nog nooit gedaan, maar denk dat het wel zou kunnen. Vergeet ze niet te ontdooien. Ben benieuwd! 🙂
Goed gelukt!!!! De rösti heeft wel een flinke snuf zout nodig.
Ik maak het altijd met rauwe aardappelschijfjes , als je deze door de mandoline of rasp haalt worden ze echt 100% gaar in de oven, een ei hoeft er niet bij want de room en de melk worden volledig opgenomen door de aardappel en de aardappel zelf zorgt voor de binding.
dankuwel voor dit recept
Mag de kookroom ook light zijn?
Zou ik niet doen Lenny!
Gisteren deze aardappelgratin gemaakt, smaakte heel erg goed en eindelijk een aardappelgratin die goed stevig is geworden. Thanks voor het recept!
Gemaakt met een eitjes zoals jullie zeiden maar nog steeds veel te dun. De melk loopt er zo uit. Jammer want verder is de smaak echt wel oké
Heb je toevallig een light variant kookroom gebruikt? En anders volgende keer wat minder vocht toevoegen.
Kan je ook alleen maar kookroom gebruiken dus ipv 200 ml gew 400 en dan geen melk ?
Jahoor!
hallo,
als je geen room in huis hebt en dit recept van aardappelgratin wilt maken, kun je dan de melk niet iets binden met bloem of maïzena? En de plakjes moeten juist niet afgespoeld worden, alleen de hele gesneden aardappels om het zetmeel juist te behouden?
Alleen melk (en met binden met bloem/maizena) zou denk ik moeten kunnen. Weet alleen niet of je dan de romige smaak behoudt…
Kan ik deze tegelijk met de zalm Wellington in de oven doen?
Qua graden en duur tijd in de oven zou dit perfect zijn.
Ja hoor, als je ze naast elkaar kan zetten zeker!
Helaas zo de vuilnisbak in na het bakken. Doe er nooit ei in, maar dacht laat ik jullie recept proberen. Vocht onder de aardappelplakjes en klontjes tussen de schijfjes met melk. En nee, ik ben niet onervaren in de keuken en heb verse aardappels voorgekookt en de rest op kamertemperatuur gebruikt.