Stevig avondmaal
We maakten al eens shakshuka als ontbijt, maar dit keer voegen we er onder meer rundergehakt aan toe en maken we er zo een complete avondmaaltijd van.
Hoewel het tegenwoordig vaak wordt geserveerd als brunchgerecht in hippe restaurantjes, was shakshuka oorspronkelijk eigenlijk bedoeld als voedzaam avondmaal. Noord-Afrikaanse Joden die in de jaren ’50 naar Israël migreerden, brachten het recept mee.
Na een lange werkdag was zo’n pan vol gestoofde groenten en eieren precies wat ze nodig hadden. Pas later begonnen Israëlische restaurants het gerecht te herinterpreteren en werd het de ontbijtklassieker die het nu is. Maar shakshuka kan dus méér zijn dan dat. En deze versie bewijst het.
Gestoofd mengsel
Shakshuka betekent letterlijk ‘mengsel’, en dat is het ook: een robuuste pan vol smaken, kleuren en geuren. De basis is hetzelfde: rijpe tomaten, paprika en sjalot worden langzaam gestoofd tot een zachte, zoetige saus. In die saus laat je de eieren pocheren, zodat het eiwit nét stolt en de dooier zacht en romig blijft.
Maar om er echt een diner van te maken voegen we rul gebakken rundergehakt toe. Het vlees maakt het geheel voller en voedzamer, en vormt een mooie tegenhanger voor de zachte groentestoof.
Kruidig met een vleugje pit
De smaken van shakshuka komen pas echt tot leven met de juiste kruiden. Harissa zorgt voor een voor een vleugje pit – een beetje of een beetje meer, afhankelijk van hoe scherp je ‘m wil. En de gerookte paprikapoeder geeft die beetje rokerige ondertoon (let dus op dat je gerookte paprikapoeder gebruikt).
Za’atar, een kruidenmix op basis van onder andere oregano en sesamzaad, voegt nóg meer smaak toe (en is echt typerend). En dan is er nog sumak: een citrusachtig (zelfs beetje zurig) poeder dat het geheel een frisse touch geeft. Strooi dat er op het einde pas overheen!
Serveer met brood (en koriander)
Shakshuka met gehakt eet je niet met bestek alleen; brood is natuurlijk een must! Ga helemaal traditioneel voor challe, dat mooie gevlochten Joodse feestbrood dat zacht en lichtzoet is. Of neem Turks brood met een lekkere krokante korst. Daarmee schep je alles uit de pan: de saus, het gehakt, het ei.
En vergeet de verse koriander niet. Als je overigens niet van koriander houdt dan laat je het gewoon achterwege. Wil je nog iets erbij? Denk aan een simpele salade met komkommer, munt en citroen of deze Israëlische salade.
Eén pan, veel smaak, weinig gedoe
Deze versie met gehakt is ideaal voor een doordeweekse avond waarop je weinig zin hebt om lang in de keuken te staan maar wel iets vers en voedzaams wilt eten. Eén pan, veel smaak, weinig gedoe. En de volgende ochtend? Als er wat over is smaakt shakshuka koud of opgewarmd minstens zo goed als lunch.
15 reacties
Top! Gemaakt met alle aanbevolen kruiden en Turks brood! Dit is één van mijn favorieten gerechten samen met de kip in romige tomatensaus! Ga ik zeker opnieuw maken.
Hebben jullie nog oosterse gerechten met deze lekkere kruiden?
Leuk om te horen Marleen, fijn dat deze en andere recepten van ons in de smaak vallen. Het is ook een favoriet van ons 🙂 We hebben nog niet heel veel gerechten met deze kruiden samenstelling gemaakt. Behalve dan de brunch versie van de shakshuka. Maar er staat zeker nog een hoop op stapel van deze heerlijke keuken!
Heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar, we hebben gesmuld!
Dat horen we graag Martha, fijn dat de shakshuka in de smaak viel! 🙂
Spannend om met de (mij onbekende) kruidenmengsels za’atar en sumak te koken. Het resultaat heeft mij zeker verrast. Wat een bijzonder en heerlijk gerecht! Ik heb het met zelf gemaakt flatbread met knoflook en kruiden gegeten.
Fijn dat het in de smaak viel Marlein! Zelf zijn wij ook gek op deze Oosterse kruiden 🙂 Lekker dat je er zelf flatbread bij hebt gemaakt, verser kan niet!
Wat is za’atar en sumak?
Za’atar zelf is een aromatisch kruid maar als gedroogde variant zoals wij het hier gebruiken is het een kruidenmelange (van za’atar, sumak, sesamzaadjes en een vleugje olijfolie). Sumak is een specerij die wordt verkregen door de besjes van de sumakplant te drogen en te vermalen. Beide zijn overigens gewoon in de supermarkt te koop!
Heerlijk gerecht we hebben er van genoten zoals meestal met jullie recepten
Leuk te horen Frans! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂
Hoi, deze heb ik gisteren gemaakt. Heerlijk zég! Za’atar kruiden heb ik zelf gemaakt want het was op bij AH. Gelukkig had ze wel sumak in voorraad en de rest v kruiden had ik allemaal in huis. Wel moeilijk om met turk brood uit pan scheppen. dus maar op turks brood gedaan 😉
Fijn dat je ervan genoten hebt Sandra! Wat goed dat je eigen za’atar kruiden hebt gemaakt, kan ook prima 🙂
Hallo, wat kan ik gebruiken ipv bruine suiker, ik ben suikervrij.
Vriendelijke groet,
Yvon
Suiker is wel essentieel, want dat karameliseert. Je zou bijvoorbeeld honing kunnen gebruiken
Heerlijk recept! Wel beetje kruidig netzoals Nicocado Avocado’s voetjes.