Home Erik's Asia Pindasaus

Pindasaus

zelfgemaakt het allerlekkerst!

door SmaakMenutie
Pindasaus

Patatje pinda

Heb jij in het buitenland wel eens een patatje pinda op? Of wat dacht je van een berenhap met pindasaus. Of een stuk stokbrood in de pindasaus gedipt? Waarschijnlijk niet, want Nederland is een echt pindasaus-land. Niet voor niets dat de supermarkt vol staat met ‘handige’ bakjes pindasaus die je in 60 seconden opwarmt in de magnetron. Persoonlijk vind ik zo een beetje alle niet-zelfgemaakte pindasaus vreselijk. En eerlijk gezegd begrijp ik ook niet waarom mensen niet zélf de pindasaus maken. Want echt, het is hartstikke simpel mensen. Net als satésaus, ook hartstikke makkelijk. Deze pindasaus maken we met (geroosterde) pinda’s. Maar je kan ook pindakaas gebruiken. Heerlijk voor bij de gado gado, bij de barbecue of bij je patatje oorlog 😉

Pindasaus

Pindasaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 52 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g pinda's
  • 300 ml kokosmelk
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Laat een koekenpan goed heet worden en rooster 150 g pinda's in een minuut of 5 al omscheppend tot ze vet afgeven en mooi geroosterd zijn. Let op: blijf schudden anders verbranden ze.
  • Laat ze even afkoelen en mix ze met een hakmachine of staafmixer fijn.
  • Snijd een sjalot en een teen knoflook fijn en fruit deze een paar minuten aan in een beetje olie.
  • Zet het vuur wat lager en voeg vervolgens 1 tl (of meer) sambal toe, 1 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi, 1/2 tl zout en 1 el gula djawa toe.
  • Meng alles (liefst met een kleine garde) even goed door elkaar en voeg ook 3 flinke el ketjap manis toe.
  • Schenk nu 300 ml (dikke) kokosmelk bij het geheel en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu de fijngemalen pinda's toe en blijf roeren tot het geheel wat dikker wordt. That's it!

Pindasaus recept Zelf pindasaus maken Pindasaus maken Zelfgemaakte pindasaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

S Koopmans 20 april 2025 - 22:13

We hebben de pinda saus gemaakt voor bij de gado gado. Was lekker maar persoonlijk vind ik de kokos smaak te overheersend. Kan ik ook een andere soort melk gebruiken voor de pinda saus ipv kokosmelk.

Reply
SmaakMenutie 23 april 2025 - 11:25

Zie het antwoord hierboven 😉

Reply
Annemarie 30 oktober 2024 - 12:19

Dag, wij vonden de smaak van de kokosmelk te overheersend. Kan je dit (deels) vervangen door kookroom of melk

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2024 - 10:49

Jahoor! Wij zouden dan wel kiezen voor kookroom

Reply
1 2 3