Jeej, tempeh
Een jaar of twee terug werd tempeh (of tempé) ineens gebombardeerd tot dé vegetarische ontdekking van het jaar. Heel vegetarisch en veganistisch Nederland was om en de tempeh was niet aan te slepen in de biologische winkels. Grappig. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het een ‘superfood’ was. Net als kurkuma. En zo eet ik dus al heel mijn leven onbewust super-gezond 😉 Koop je tempeh overigens het liefst bij de toko. Kost bijna niks en is dus ook nog eens hartstikke voedzaam. Tempeh is trouwens een blok van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden eerst geweekt dan gekookt en daarna vermengd met een schimmel om te fermenteren. Het heeft wel iets van tofu maar toch heel anders. Wij maken er sambal goreng tempeh kering van. Een heerlijke Indische snack of bijgerecht als onderdeel van je Indische rijsttafel. Het is een combi van zoet en mild-pittig en lekker sticky.
33 reacties
Ik heb dit recept in het weekend gemaakt, samen met de spicy sambal goreng telor en de sambal goreng boontjes.
Het was allemaal even lekker. Mijn man vond vooral de tempeh heel erg lekker, en dat terwijl hij bij voorbaat dacht dat hoef ik niet. We hebben er weer een favoriet recept bij. Dank jullie wel.
Groetjes Joyce.
Hoi Joyce, wat leuk! Fijn dat de tempeh in de smaak viel 🙂 Was een goede spicy rijsttafel zo te horen. Bedankt voor je reactie!
Gisteren geprobeerd en het was lekker maar ik twijfel of ik niet een te klein blok tempeh had. Ons blok was 250 gram, werken jullie daar ook mee? De rode peper weggelaten en nu was het een milde toevoeging aan onze vega rijsttafel!
Hoi Michèle, leuk om te horen! Wij werken met een blok tempeh van de toko van ca. 400 gram. Ik heb het even toegevoegd aan de ingrediënten-lijst. Maar in principe volstaat een kleiner blok ook hoor!
Hallo, lijkt me leuk als echte vleeseter dit eens te proberen maar, 1theelepel trassi is dat poedervorm of pasta?
(Verder erg leuke site met erg lekkere gerechten!)
Hoi Ronald, zeker een keer doen! Wij gebruiken de pasta variant (te koop bij de supermarkt of toko). En thanks voor het compliment!
Een makkelijk en heerlijk recept!
Ik had zelf een eigen recept van mijn oma maar
Op zijn tijd ook leuk om andere recepten te proberen.
Een aanrader !
Leuk om te horen dat onze versie ook in de smaak valt 🙂
Als je hier een rijstrecept van maakt, zodat het een volledige maaltijd wordt. Welke groenten passen er dan goed bij/door?
Zelf denken wij aan sambal goreng boontjes! https://smaakmenutie.nl/sambal-goreng-boontjes/
Heerlijk recept! Ik heb er nog wat paksoi and restje broccoli doorheen gedaan, was ook erg lekker. Mijn oma (indisch) deed er ook altijd boontjes doorheen.
Goed idee Chantal, lekker! 🙂
Hoihoi, dankjewel voor dit heerlijke recept!! Het smaakt echt precies zoals het normaal gesproken smaakte bij mijn oma en bij mijn favoriete toko!!
Een groter compliment kunnen we niet krijgen Lea, dankjewel!
Hi ik had sajur lodeh gemaakt en had nog wat tempe en tahoe over. Nu heb ik dit gerecht gemaakt en daarna zowel de tempe als tahoe doorheen gedaan. Ik miste alleen de trassie, die had ik niet in huis. Ook zonder de trassie smaakt het goed (misschien een tip voor degene die allergisch zijn voor garnalen). Ik ga zeker meer van jullie gerechten maken. Dankjewel.
Wat een goed idee om van de ‘restjes’ dit heerlijke gerecht te maken Angela, slim! Fijn dat het in de smaak viel en leuk om te horen dat je meer van ons gaat maken 🙂
mijn kinderen en vrouw zijn nooit zo weg van mijn creaties en experimenten. Deze tempeh echter vonden ze allemaal wel “ok” en dat is een hele overwinning. Ik was alleen de peper op het eind vergeten en dat is jammer want het mocht van mij wel wat heter.
Verder is het een heerlijk gerecht. Deze komt er vaker in bij ons voortaan.
Wat leuk Pieter dat dit recept bij ze in de smaak viel! Op naar de volgende zou ik zeggen, totdat ze helemaal om zijn en nooit meer anders willen 🙂
Gemaakt!!! Zalig!! Ook bij mijn rijsttalel!
Fijn Judy! Altijd lekker op de rijsttafel 🙂
Hoi!
Dit lijkt mij echt ontzettend lekker, maar kan ik als vegan de trassi weglaten of vervangen?
Alvast bedankt!!
Gewoon achterwege laten hoor Diana! 🙂
Hier blijf je van eten…. Zo lekker!!
Echt he! Leuk te horen Jantien. Ook een favoriet van ons 🙂
Mijn tempeh is niet sticky geworden. Wat zou ik fout gedaan hebben?
Wat vervelend Mandy! Heb je goede ketjap manis gebruikt en heb je het laten borrelen zodat het flink op temperatuur gekomen is. Ik vermoed dat het de ketjap is…
Sambal goreng tempéh eet ik mijn hele leven al, ben een Indo. Ik bak er altijd petéhbonen(stinkbommen)bij. Ik vind het lekkerst met lekkere warme rijst, zonder iets erbij. Daar maak je me blij mee. Met zelf gemaakte sambal. Jullie recept is heel goed.
Heerlijk, gisteren voor het eerst gemaakt bij de gado gado. In plaats van pepers iets meer verse sambal trassi gebruikt. Voor herhaling vatbaar!
vergeet de sereh stengel niet mee te fruiten en gebruik ipv suiker aub gula Jawa! Laat de ketjap er uit dat maakt de temphe slap. Kering staat voor krokant het geluid dat je hebt als je er op bijt. met deze aanpassing heb je echt de juiste Indische smaken te pakken en zoals hij vanuit onze familie hoort te zijn 🤗
Dit gerecht blijft een favoriet onderdeel van mijn rijsttafel. Altijd succesvol!
Kan je dit ook een dag van tevoren maken?
Op de dag zelf is het lekkerste maar het kan ook prima een dag van tevoren 🙂
Vanmorgen al gemaakt, lekker voor vanavond bij de rijsttafel. Natuurlijk al geproefd, het smaakt heerlijk.
Dank voor recept!