Comfort food op z’n Italiaans
Lasagne is typisch zo’n gerecht dat direct een goed gevoel geeft. Het pruttelen van de saus en de geur ervan als het in de oven staat zorgt er echt voor dat je zin krijgt in een flink stuk – het is comfort food op z’n Italiaans.
Vandaag maken we lasagne al forno, wat letterlijk ‘bladen uit de oven’ betekent. Een klassieker die zijn naam dankt aan de bereidingswijze: laag voor laag opgebouwd en vervolgens goudbruin gebakken in de oven.

Waar lasagne Bolognese vooral bekend staat om zijn ragù met rundvlees en Parmezaanse kaas, gaan we bij deze variant nét een andere kant op. We gebruiken plakjes romige mozzarella in plaats van Parmezaan en verrijken de saus met spekreepjes, fijngesneden groenten en natuurlijk een flinke scheut rode wijn.
De basis: een rijke saus
Maar alles begint met een goede saus. In dit geval een rijke vleessaus die z’n smaak dankt aan een combinatie van rundergehakt en dus de gerookte spekreepjes. Voeg daar een klassieke Italiaanse soffritto aan toe – fijngesneden wortel, ui en bleekselderij – en de geur die uit je pan opstijgt is al genoeg om trek te krijgen.
Een blik goede kwaliteit tomatenblokjes vormt de basis van de saus, maar het is de rode wijn die de diepte erin brengt. Deze laten we samen met een bouillonblokje even inkoken zodat de smaken zich goed mengen. Geen ingewikkelde technieken, gewoon een beetje geduld en aandacht. Laat het lekker sudderen terwijl je de bechamelsaus maakt.
Bechamelsaus: romig en onmisbaar
Een goede bechamelsaus maakt of breekt je lasagne. Smelt wat boter, voeg bloem toe en roer tot het een roux vormt. Dan langzaam melk toevoegen en blijven roeren tot de saus dikker wordt. Een snuf nootmuskaat en eventueel een beetje zout maken het af.
De romige bechamel vormt het perfecte contrast met de hartige saus. Waar de tomaten en het vlees voor diepgang zorgen, zorgt de bechamel voor zachtheid en balans.
Opbouwen met liefde
Dan het leukste gedeelte: de lasagne opbouwen. Begin met een dun laagje vleessaus op de bodem van de ovenschaal zodat de bladen niet vastplakken. Vervolgens een laag bechamel en dan de lasagnebladen, en dan nogmaals deze stap herhalen.
Tussen de lagen leg je hier en daar een blaadje verse basilicum voor een fris accent. En in plaats van geraspte Parmezaan eindigen we met plakjes zachte mozzarella bovenop, die in de oven smelten tot een heerlijk goudbruin laagje.
De oven doet de rest
Als alles opgebouwd is mag de schaal de oven in. Twintig minuten op 200 graden is genoeg om de lasagne goed door te warmen en de bovenkant licht krokant te maken. De geuren die zich verspreiden zijn bijna niet te weerstaan, maar probeer toch even te wachten met aansnijden. Lasagne al forno is op z’n lekkerst als hij een beetje is afgekoeld en de lagen stevig zijn geworden.
11 reacties
Hoi Eric en Tim, Dit is echt een top recept. Heel erg lekker. Ik heb 1 ingrediënt een klein beetje veranderd. In plaats van tomatenblokjes heb ik twee tomaten in blokjes gesneden en aangevuld met geroosterde ee gepureerde paprika’s. Die heb ik meestal in de vriezer liggen als basis voor soep of saus.
Hartelijke groet, Elle-Chris
Leuk om te horen Elle-Chris! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂 En goed idee die paprika’s!
Heeeeerlijk. Dit wordt een blijvertje. Ipv tomatenblokjes heb ik tomato frito van Heinz gebruikt, is net wat zoeter. Geen verse basilicum in huis en vervangen door Italiaanse kruiden. Heb het recept verdubbeld en er met 7 personen van gegeten en het viel goed bij degenen die vandaag op het ijs hebben gestaan. Was mijn eerste recept van jullie site .. maar ik kom weer terug.
Fijn dat iedereen ervan genoten heeft Jannie! Dat ging er vast in als zoete koek na al die inspanningen op het ijs 🙂
Zo de knetters! Deze was weer heerlijk jongens! Dubbele hoeveelheid met 2 volwassenen en 4 vreetschuren van jonge zoons helemaal op!😅😁👍👍👍
O ja, 1 aanmerking: de bereidingstijd was bij mij echt wel 40 minuten terwijl ik de groenten al gesneden had. Als je goed naar het recept kijkt kan het ook nooit in 20 minuten, want voor het sudderen staat alleen al 17-22 minuten…
Een heerlijk recept! Maar kun je het ook een dag van tevoren maken? Of in elk geval grotendeels? Of is dat niet mogelijk?
Het kan zeker een dag van tevoren gemaakt worden, maar vers is wel het allerlekkerst 🙂
Lekkere Lasagne, heb het gehakt en de spekjes los gebakken en vervolgens alle stappen doorlopen. Ik wilde een gladde saus dus het mengsel met de wortel en tomatenblokjes door de keukenmachine gedaan. Vervolgens gehakt en spekjes toegevoegd. Door de bechamelsaus nog 50gr parmezaan gedaan. En in de oven de laatste 7 minuten onder de grill voor een lekker bruin korstje. Dit is een blijvertje.
dag heren, als je verse lasagnebladen gebruikt, verandert dit nog iets aan de oventijd?
Jahoor! Qua tijd misschien iets korter, maar niet al te veel.