Home Erik's Asia Ajam rendang

Ajam rendang

Indisch mild-pittig stoofgerecht met kip

door SmaakMenutie
Ajam rendang

Sneller klaar

Eerder maakten we al de traditionele rendang van rund, maar vandaag gaan we voor een variant die minstens zo lekker is: rendang van kip (ajam rendang). Het voordeel van deze versie is dat ‘ie net wat sneller klaar is. Daar waar de beef rendang minstens 3-4 uur moet smoren, is deze twee keer zo snel klaar. Maar ook hier geldt: hoe langer, hoe malser het vlees. Wij hebben trouwens kipdij gebruikt, maar je kan ook kippenpoten, drumsticks of een combinatie gebruiken. Onze variant is met 2-3 pepers mild-pittig te noemen. Maar wil je hem echt spicy hebben? Voeg dan gerust extra pepers toe of gebruik rawit pepertjes en laat de suiker achterwege. Je kan ook halverwege een paar scheppen sambal toevoegen om de smaak tijdens het koken aan te passen. Selemat makan!

Ajam rendang

Ajam rendang

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 144 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g kipdijfilet
  • 300 ml kokosmelk
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 kruidnagels
  • 3 rode pepers (of meer)
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kurkuma

Zo maak je het

  • Maak een boemboe (met de kom van de staafmixer of keukenmachine) door 3 á 4 sjalotten, 4 tenen knoflook, 2-3 rode pepers (of meer), 1 tl gemalen laos, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en 3-4 kruidnagels goed fijn te malen tot een gladde pasta.
  • Verwarm wat olie in de wok en fruit de boemboe op laag tot matig vuur 5 tot 7 minuten aan.
  • Voeg 300 ml kokosmelk toe, 2 tl kristalsuiker en 1 flinke el ketjap manis. Roer goed door elkaar en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu 700 g kippendij en 2 blaadjes salam toe en laat het geheel nu minstens 75-90 minuten sudderen op matig vuur. Roer geregeld even. Je mag overigens ook op laag vuur het geheel nog veel langer laten sudderen, dan valt de kip letterlijk uit elkaar
  • Serveer met witte rijst en een lekkere frisse groente als urap urap of ketoprak. Eet smakelijk!

Rendang kip ingrediënten Rendang kip boemboe Rendang kip makenAjam rendang Rendang kip Rendang van kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

71 reacties

ans 4 juni 2018 - 16:58

lijkt me heerlijk ga het zeker proberen

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2018 - 17:18

Het is inderdaad heerlijk! Leuk, laat je ons weten of het in de smaak viel?

Reply
Chris 8 juni 2021 - 00:23

Hoi, bedankt voor al die lekkere recepten van jullie. Heb er al heel wat gemaakt, met veel succes. Ik lees dat je voor de ajam rendang, kippendij, poten of drumsticks moet gebruiken. Misschien een stomme vraag van mij, maar kan het ook met kipfilet?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 10:57

Hoi Chris, wat leuk om te horen dat je zo geniet van onze recepten. Kipfilet kan zeker ook, maar met de andere soorten maakt het gerecht net wat malser. Geniet ervan!

Reply
monique vertongen 24 juni 2018 - 20:48

Is dit pikant, er eten vijf kinderen van mee

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2018 - 09:30

Hoi Monique, door de 2 pepertjes is het redelijk pikant. Gebruik er 1 voor een minder pittige variant of laat ze desnoods beide achterwege als je niet wil dat het pittig wordt. Door de overige specerijen zal het gerecht dan alleen kruidig zijn. Eet smakelijk! Groet, Tim – SmaakMenutie

Reply
Maartje 24 mei 2021 - 17:51

Hi, hoe krijgen jullie die boemboe zo glad? Ligt het aan mijn keukenmachine of doen jullie er iets van vocht bij? Groeten Maartje

Reply
SmaakMenutie 25 mei 2021 - 10:18

Die van ons is ook niet super glad, maar anders kan je er een scheutje olie bij doen Maartje. Succes!

Reply
Sikko 9 maart 2023 - 19:35

Er staat “mild pittig”. Niet iedereen is het eens met ‘mild’ . Maar bij het eten een schaaltje Yoghurt serveren blust goed. Verder erg lekker!

Peter van Raaij 19 januari 2023 - 18:35

Mannen! Jullie geweldige recepten worden wekelijks gekookt. Maar… ipv kokosmelk gebruik ik Santen. Is er naar jullie smaak/ervaring een verschil of ben ik een zeik…d😜

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2023 - 13:15

Wat leuk om te horen Peter! Wij moedigen aan om santen te gebruiken, echter zitten de grote verschillen vaak in alle soorten kokosmelk 🙂

Reply
Cees 27 oktober 2018 - 12:24

lekker

Reply
Patty 6 november 2018 - 18:50

Ik ga dit vanavond maken voor morgen. Ga drumsticks en kipdijfilet gebruiken. Moet de deksel laatste half uur nog van de pan af om te laten inkoken?
Groet, Patty

Reply
SmaakMenutie 6 november 2018 - 20:35

Hoi Patty, goed idee om drumsticks en kipdijfilet te gebruiken. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht kan je ervoor kiezen om de deksel er inderdaad op het laatst even vanaf te halen zodat het wat kan indikken. Veel kook- en eetplezier! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Mike 8 december 2018 - 10:04

Pas geleden voor het eerst gemaakt met kippenbouten en het was heeeeeeerlijk. Op het allerlaatst nog even de bouten onder de grill gedaan voor een lekker knapperig korstje. Het water staat alweer in de mond!! Vanavond maar weer eens maken.

Groeten Mike.

Reply
SmaakMenutie 10 december 2018 - 09:36

Hi Mike, geweldig leuk om te horen! 🙂 Goed idee om ze nog even onder de grill te doen. Mmmm! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Marianne 12 december 2018 - 01:12

In de foto zie ik daon salam of djeroek poeroet in de pan maar niet in de ingredientenlijst. Kan dat toegevoegd worden voor extra smaak?

Reply
SmaakMenutie 13 december 2018 - 19:08

Hoi Marianne, dat is salam inderdaad! Dat geeft extra smaak maar is niet verplicht. Thanks voor je oplettendheid. Ik ga het erbij zetten 🙂

Reply
Claudia 23 oktober 2019 - 15:23

Hoi! Is het ook mogelijk dit in de slowcooker te maken? Moet ik dan wat minder vocht gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2019 - 11:26

Hoi Claudia! Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, aangezien wij niet met een slowcooker werken. Maar ik denk dat het wel zou moeten lukken hoor. Veel andere gerechten kunnen namelijk ook goed in de slowcooker.

Reply
Dirk 19 juli 2020 - 15:54

Hoi Claudia,
Ik had het zelfde idee. Heb je het inmiddels al gemaakt met de slowcooker, en hoe was het?
Tips of ideen die je wil delen?

Groetjes Dirk

Reply
Erik de Lang 1 april 2020 - 13:47

Moin,even een kort bericht uit noord Duitsland ik ben nu jullie recept aan het bereiden,
als het net zo smaakt als het ruikt is het 100% umwerfend.danke im voraus
Schöne Grüße Erik

Reply
SmaakMenutie 2 april 2020 - 11:07

Leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 En smaakte het net zo goed als dat het rook?

Reply
Priscilla 26 april 2020 - 10:18

Heerlijk gerecht! Heb het in de slowcooker gedaan en 8 uur op low laten stoven…

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:34

Mmm lekker Priscilla zo lang stoven, fijn dat het ook in de slowcooker kan. Heel goed! 🙂

Reply
Erik 31 mei 2020 - 15:38

Echt super lekker! Straks lekker eten samen met de zelf gemaakte sambal roedjak en rijst. Kijk er nu al naar uit

Reply
Erik 31 mei 2020 - 15:43

Herstel het is uiteraard de sambal Badjak, tevens de kip eerst lekker laten stoven en daarna geplukt om daarna toe te voegen aan de boemboe toe te voegen.

Gr,Erik

Reply
SmaakMenutie 1 juni 2020 - 11:17

Zo lekker zeg Erik! Heerlijk met zelfgemaakte sambal 🙂 We hopen dat het in de smaak viel!

Reply
Berend 30 juni 2020 - 10:13

Dit was weer eens een lekker gerecht dank je wel. Maar ik heb toch een vraagje.Gebruiken jullie weinig of geen zout in de recepten?
Of mag ik dat zelf bepalen?
gebruik nu vissaus

Reply
SmaakMenutie 30 juni 2020 - 11:38

Fijn dat de rendang in de smaak viel Berend! Wij gebruiken praktisch geen zout hoor, de kruiden geven al smaak genoeg aan de gerechten. En vissaus is an sich al zout van zichzelf. Maar uiteraard ben je vrij om wat zout toe te voegen, smaken verschillen immers en onze recepten dienen slechts als leidraad 🙂

Reply
Mieke Von Harenberg 12 juli 2020 - 16:10

Heerlijk gerecht!! In combinatie met jullie suggestie, urap urap ……… onvoorstelbaar lekker!!!
Meer dan een aanrader ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Reply
SmaakMenutie 13 juli 2020 - 11:42

Dat horen we graag Mieke, fijn dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Marleen 14 juli 2020 - 13:24

Wij vonden de saus wat flauw ( stond ook geen peper en zout bij) wat soya saus bij gedaan! Saus erg dun gebonden met maïzena…….. heerlijk met Urap?

Reply
SmaakMenutie 14 juli 2020 - 15:34

Hoi Marleen. Kruiden zouden voldoende moeten zijn, vandaar dat wij geen peper en zout hebben gebruikt. Maar smaken verschillen dus voeg het gerust toe of gebruik meer kruiden. Onze recepten dienen slechts als leidraad, dus leef je uit! Het vocht zou je overigens ook wat langer kunnen laten inkoken.

Reply
Angelique 14 september 2021 - 18:43

Hoi, even een vraagje:
Er moet salamblad in het recept.
Waar krijg ik dat? Ik heb geen toko in de buurt. Of waar kan ik het mee vervangen?
Groetjes Angelique

Reply
SmaakMenutie 15 september 2021 - 08:38

Salamblad is inderdaad verkrijgbaar bij de toko, als je er echter moeilijk aan kan komen dan gewoon achterwege laten hoor Angelique! Het heeft namelijk een vrij specifieke smaak en is niet lastig te vervangen door iets anders 🙂

Reply
Ilona Castagna 24 augustus 2020 - 15:19

De saus ik neem aan dat het nog in gaat koken? Het moet ongeveer nog z’n 50 min sudderen maar de saus is nog heel dun.

Reply
SmaakMenutie 24 augustus 2020 - 15:39

Jahoor Ilona, de saus kookt nog in! Je kan ook het laatste half uurtje de deksel van de pan laten. Succes!

Reply
Cindy 12 september 2020 - 09:22

Hoi! Ik heb dit gerecht de vorige keer gemaakt en het was erg lekker!! Hoeveel heb ik nodig voor 7 personen?

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 15:50

Hoi Cindy,

Goed om te horen! Ik zou voor 7 man de onderstaande hoeveelheden aanhouden.

1,5 kilo kipdij (of meer als het grote eters zijn)
6 sjalotten
6 tenen knoflook
5 kruidnagels
5 rode pepers (of meer)
3 salam blad
3 tl ketoembar
3 tl suiker
2 tl laos
2-3 tl koenjit (kurkuma)
2-3 el ketjap manis
500 ml kokosmelk + 200-300 ml water

En vooral even proeven als het staat te pruttelen (dat moet overigens ook wat langer!). Niet pittige genoeg? Dan wat sambal erbij. Teveel pit? Beetje suiker of ketjap.

Succes!

Reply
Ghis 3 februari 2021 - 14:23

Rendang met rund gebruik ik altijd sereh, waarom doen jullie dit nu niet?

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 15:45

Wij ook! Dat we het hier achterwege hebben gelaten is geen bewuste keuze dus voeg het vooral toe 🙂

Reply
Henny 16 februari 2021 - 16:14

Ik heb kruidnagelpoeder, hoeveel moet ik daarvan gebruiken,
Ik heb gemalen kruidnagel poeder, hoeveel moet ik er dan voor gebruiken.
Verheug mij op dit recept.

Ga zo door.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 17 februari 2021 - 10:08

Kleine theelepel Henny! Geniet ervan 🙂

Reply
Henny 17 februari 2021 - 21:07

Bedankt voor de reactie, misschien toch eens hele kruidnagels gaan kopen.
Laat het weten hoe het was, als het net zo lekker is als jullie andere recepten dan gaat het helemaal goed komen.

Fijne avond,

Groet Henny

Reply
Judy 20 maart 2021 - 09:48

Staat nu te sudderen, ruikt heerlijk! Dank voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2021 - 12:55

Lekker Judy! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂

Reply
Thierry 22 februari 2021 - 17:30

Ipv op vuur, kan ik het ook in de oven bereiden voor een langere tijd (tussen 4-8 uur)? Zo ja, hoeveel graden is dan aan te raden?

Reply
SmaakMenutie 23 februari 2021 - 12:35

Het zou wel moeten kunnen Thierry! Echter hebben wij dat zelf nog niet eerder gedaan, dus vind het lastig je hierin te adviseren. Ik geloof dat het op ongeveer 80-90 graden dan moet (niet te hoog).

Reply
Tim 12 april 2021 - 23:43

Misschien iets te laat voor Thierry, maar ik heb inmiddels al een hele hoop van de recepten hier gemaakt in de oven. Ik doe in ieder geval altijd de oven op 80 graden en dan komt het mooi uit. Wel laat ik de deksel er al een stuk sneller af, anders blijft de saus te dun. Of je kookt het natuurlijk nog in zonder de kip erbij.

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 10:26

Thanks Tim voor je tip en leuk dat je al veel recepten van ons in de oven hebt bereid 🙂

Reply
Linda 19 april 2021 - 09:02

Hoi! Wat een heerlijke recepten hebben jullie toch! Ik heb al zo vaak jullie recepten gebruikt als vrienden kwamen eten. Bedankt! Even een vraagje, kan dit recept ook met kipfilet of wordt dit te droog?

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:47

Thanks Linda, erg leuk te horen dat je met regelmaat een recept van ons maakt voor je vrienden! Deze rendang kan je met kipfilet maken, maar kipdij is altijd net wat malser 🙂

Reply
Eline 15 augustus 2021 - 15:57

Hoi, ik heb een vraagje…. Als ik de dubbele hoeveel wil maken moet ik dan alles verdubbelen?

Bedankt voor jullie heerlijke recepten! Ik ben fan van jullie 😉

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:18

Leuk om te horen Eline, fijn dat je zo geniet van onze recepten 🙂 Toevallig hebben we net een artikel geschreven over hoeveelheden aanpassen https://smaakmenutie.nl/de-basisingredienten-van-de-indische-keuken/ Deze tips zullen je hierbij helpen. Overigens lees ik in de comments hierboven ook een suggestie voor verdubbelen. Succes en geniet ervan!

Reply
joyce 31 oktober 2021 - 14:35

De kip staat nu lekker te pruttelen, dan hoef ik het vanavond alleen nog maar even warm te maken. En dan kunnen de smaken lekker intrekken. Maar als het net zo lekker smaakt als het ruikt zit het helemaal goed!! Het water loopt me al in de mond.

Reply
joyce 31 oktober 2021 - 19:49

Het smaakte nog lekkerder dan dat het rook!
Dit recept komt bij mijn favorieten.
Ik zou zeggen ga het maken, het smaakt heerlijk.
Ik ben fan van jullie site.

Reply
Peter 10 februari 2022 - 16:22

Deze rendang van kip gemaakt omdat de runder versie zo lang moet stoven. Heerlijk.

Reply
Rintze 3 maart 2022 - 14:10

oh ziet er heerlijk uit, ga ik van het weekend maken.
vraagje, moet je de zaadjes uit de peper halen of lekker laten zitten? in sommige recepten moet je ze er wel uithalen en ik weet eigenlijk niet waarom 🙂

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2022 - 09:57

Leuk Rintze! Nee hoor, zaadjes lekker laten zitten en mee mixen. Rendang moet wel pit hebben, tenzij je daar niet tegen kan 😉 Geniet ervan!

Reply
Fran 20 december 2022 - 18:04

Lekker! Heb 1 pepertje erin gedaan (had niet meer in huis), daarna (na 1,5 uur sudderen) nog twee tl sambal manis erin gedaan en beetje zout en peper naar smaak. Volgende keer ga ik na het aanbakken van de boemboe alles in de slowcooker gooien, nog makkelijker!

Reply
Sandra 19 februari 2023 - 16:05

Heel veel gemaakt met jullie recepten en allemaal lekker, dit lijkt wel wat flauw, geen zout buiten de sojasaus? Ben het nu aan het maken🙂

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2023 - 15:10

Er gaat geen sojasaus in Sandra! De gebruikte ingrediënten zouden meer dan voldoende smaak moeten geven. Maar voeg vooral wat extra toe mocht je dat toch nodig vinden. Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Ik 22 februari 2023 - 14:02

Hoi, gebruiken jullie dikke kokosmelk 10% of dun 6%

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2023 - 14:04

Wij gebruiken altijd volle kokosmelk, nooit dunne. Dus de eerste!

Reply
Jurgen 1 mei 2023 - 08:45

Klopt het dat jullie de kip in hele stukken in de pan doen of snijden jullie deze eerst?

Reply
SmaakMenutie 1 mei 2023 - 10:31

Kan beide hoor, wij snijden ze grof. Kip valt toch helemaal uit elkaar tijdens het stoven 🙂

Reply
Marion 20 maart 2024 - 16:07

Moet er geen zout in?

Reply
SmaakMenutie 21 maart 2024 - 11:17

Nee hoor, kruiden zorgen voor genoeg smaak!

Reply
Baukje 20 november 2024 - 19:27

Hoi, ik heb een vraag….zou ik dit ook met vegetarische kipstukjes kunnen maken?

Reply
SmaakMenutie 22 november 2024 - 16:31

Jahoor! Houd wel rekening met de kooktijd, geen idee of het ook zo lang moet/kan sudderen 🙂

Reply