Sneller klaar
Eerder maakten we al de traditionele rendang van rund, maar vandaag gaan we voor een variant die minstens zo lekker is: rendang van kip (ajam rendang). Het voordeel van deze versie is dat ‘ie net wat sneller klaar is. Daar waar de beef rendang minstens 3-4 uur moet smoren, is deze twee keer zo snel klaar. Maar ook hier geldt: hoe langer, hoe malser het vlees. Wij hebben trouwens kipdij gebruikt, maar je kan ook kippenpoten, drumsticks of een combinatie gebruiken. Onze variant is met 2-3 pepers mild-pittig te noemen. Maar wil je hem echt spicy hebben? Voeg dan gerust extra pepers toe of gebruik rawit pepertjes en laat de suiker achterwege. Je kan ook halverwege een paar scheppen sambal toevoegen om de smaak tijdens het koken aan te passen. Selemat makan!
71 reacties
lijkt me heerlijk ga het zeker proberen
Het is inderdaad heerlijk! Leuk, laat je ons weten of het in de smaak viel?
Hoi, bedankt voor al die lekkere recepten van jullie. Heb er al heel wat gemaakt, met veel succes. Ik lees dat je voor de ajam rendang, kippendij, poten of drumsticks moet gebruiken. Misschien een stomme vraag van mij, maar kan het ook met kipfilet?
Hoi Chris, wat leuk om te horen dat je zo geniet van onze recepten. Kipfilet kan zeker ook, maar met de andere soorten maakt het gerecht net wat malser. Geniet ervan!
Is dit pikant, er eten vijf kinderen van mee
Hoi Monique, door de 2 pepertjes is het redelijk pikant. Gebruik er 1 voor een minder pittige variant of laat ze desnoods beide achterwege als je niet wil dat het pittig wordt. Door de overige specerijen zal het gerecht dan alleen kruidig zijn. Eet smakelijk! Groet, Tim – SmaakMenutie
Hi, hoe krijgen jullie die boemboe zo glad? Ligt het aan mijn keukenmachine of doen jullie er iets van vocht bij? Groeten Maartje
Die van ons is ook niet super glad, maar anders kan je er een scheutje olie bij doen Maartje. Succes!
Er staat “mild pittig”. Niet iedereen is het eens met ‘mild’ . Maar bij het eten een schaaltje Yoghurt serveren blust goed. Verder erg lekker!
Mannen! Jullie geweldige recepten worden wekelijks gekookt. Maar… ipv kokosmelk gebruik ik Santen. Is er naar jullie smaak/ervaring een verschil of ben ik een zeik…d😜
Wat leuk om te horen Peter! Wij moedigen aan om santen te gebruiken, echter zitten de grote verschillen vaak in alle soorten kokosmelk 🙂
lekker
Ik ga dit vanavond maken voor morgen. Ga drumsticks en kipdijfilet gebruiken. Moet de deksel laatste half uur nog van de pan af om te laten inkoken?
Groet, Patty
Hoi Patty, goed idee om drumsticks en kipdijfilet te gebruiken. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht kan je ervoor kiezen om de deksel er inderdaad op het laatst even vanaf te halen zodat het wat kan indikken. Veel kook- en eetplezier! Groet, Erik- SmaakMenutie
Pas geleden voor het eerst gemaakt met kippenbouten en het was heeeeeeerlijk. Op het allerlaatst nog even de bouten onder de grill gedaan voor een lekker knapperig korstje. Het water staat alweer in de mond!! Vanavond maar weer eens maken.
Groeten Mike.
Hi Mike, geweldig leuk om te horen! 🙂 Goed idee om ze nog even onder de grill te doen. Mmmm! Groet, Erik- SmaakMenutie
In de foto zie ik daon salam of djeroek poeroet in de pan maar niet in de ingredientenlijst. Kan dat toegevoegd worden voor extra smaak?
Hoi Marianne, dat is salam inderdaad! Dat geeft extra smaak maar is niet verplicht. Thanks voor je oplettendheid. Ik ga het erbij zetten 🙂
Hoi! Is het ook mogelijk dit in de slowcooker te maken? Moet ik dan wat minder vocht gebruiken?
Hoi Claudia! Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, aangezien wij niet met een slowcooker werken. Maar ik denk dat het wel zou moeten lukken hoor. Veel andere gerechten kunnen namelijk ook goed in de slowcooker.
Hoi Claudia,
Ik had het zelfde idee. Heb je het inmiddels al gemaakt met de slowcooker, en hoe was het?
Tips of ideen die je wil delen?
Groetjes Dirk
Moin,even een kort bericht uit noord Duitsland ik ben nu jullie recept aan het bereiden,
als het net zo smaakt als het ruikt is het 100% umwerfend.danke im voraus
Schöne Grüße Erik
Leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 En smaakte het net zo goed als dat het rook?
Heerlijk gerecht! Heb het in de slowcooker gedaan en 8 uur op low laten stoven…
Mmm lekker Priscilla zo lang stoven, fijn dat het ook in de slowcooker kan. Heel goed! 🙂
Echt super lekker! Straks lekker eten samen met de zelf gemaakte sambal roedjak en rijst. Kijk er nu al naar uit
Herstel het is uiteraard de sambal Badjak, tevens de kip eerst lekker laten stoven en daarna geplukt om daarna toe te voegen aan de boemboe toe te voegen.
Gr,Erik
Zo lekker zeg Erik! Heerlijk met zelfgemaakte sambal 🙂 We hopen dat het in de smaak viel!
Dit was weer eens een lekker gerecht dank je wel. Maar ik heb toch een vraagje.Gebruiken jullie weinig of geen zout in de recepten?
Of mag ik dat zelf bepalen?
gebruik nu vissaus
Fijn dat de rendang in de smaak viel Berend! Wij gebruiken praktisch geen zout hoor, de kruiden geven al smaak genoeg aan de gerechten. En vissaus is an sich al zout van zichzelf. Maar uiteraard ben je vrij om wat zout toe te voegen, smaken verschillen immers en onze recepten dienen slechts als leidraad 🙂
Heerlijk gerecht!! In combinatie met jullie suggestie, urap urap ……… onvoorstelbaar lekker!!!
Meer dan een aanrader ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dat horen we graag Mieke, fijn dat het in de smaak viel! 🙂
Wij vonden de saus wat flauw ( stond ook geen peper en zout bij) wat soya saus bij gedaan! Saus erg dun gebonden met maïzena…….. heerlijk met Urap?
Hoi Marleen. Kruiden zouden voldoende moeten zijn, vandaar dat wij geen peper en zout hebben gebruikt. Maar smaken verschillen dus voeg het gerust toe of gebruik meer kruiden. Onze recepten dienen slechts als leidraad, dus leef je uit! Het vocht zou je overigens ook wat langer kunnen laten inkoken.
Hoi, even een vraagje:
Er moet salamblad in het recept.
Waar krijg ik dat? Ik heb geen toko in de buurt. Of waar kan ik het mee vervangen?
Groetjes Angelique
Salamblad is inderdaad verkrijgbaar bij de toko, als je er echter moeilijk aan kan komen dan gewoon achterwege laten hoor Angelique! Het heeft namelijk een vrij specifieke smaak en is niet lastig te vervangen door iets anders 🙂
De saus ik neem aan dat het nog in gaat koken? Het moet ongeveer nog z’n 50 min sudderen maar de saus is nog heel dun.
Jahoor Ilona, de saus kookt nog in! Je kan ook het laatste half uurtje de deksel van de pan laten. Succes!
Hoi! Ik heb dit gerecht de vorige keer gemaakt en het was erg lekker!! Hoeveel heb ik nodig voor 7 personen?
Hoi Cindy,
Goed om te horen! Ik zou voor 7 man de onderstaande hoeveelheden aanhouden.
1,5 kilo kipdij (of meer als het grote eters zijn)
6 sjalotten
6 tenen knoflook
5 kruidnagels
5 rode pepers (of meer)
3 salam blad
3 tl ketoembar
3 tl suiker
2 tl laos
2-3 tl koenjit (kurkuma)
2-3 el ketjap manis
500 ml kokosmelk + 200-300 ml water
En vooral even proeven als het staat te pruttelen (dat moet overigens ook wat langer!). Niet pittige genoeg? Dan wat sambal erbij. Teveel pit? Beetje suiker of ketjap.
Succes!
Rendang met rund gebruik ik altijd sereh, waarom doen jullie dit nu niet?
Wij ook! Dat we het hier achterwege hebben gelaten is geen bewuste keuze dus voeg het vooral toe 🙂
Ik heb kruidnagelpoeder, hoeveel moet ik daarvan gebruiken,
Ik heb gemalen kruidnagel poeder, hoeveel moet ik er dan voor gebruiken.
Verheug mij op dit recept.
Ga zo door.
Groet Henny
Kleine theelepel Henny! Geniet ervan 🙂
Bedankt voor de reactie, misschien toch eens hele kruidnagels gaan kopen.
Laat het weten hoe het was, als het net zo lekker is als jullie andere recepten dan gaat het helemaal goed komen.
Fijne avond,
Groet Henny
Staat nu te sudderen, ruikt heerlijk! Dank voor het recept!
Lekker Judy! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂
Ipv op vuur, kan ik het ook in de oven bereiden voor een langere tijd (tussen 4-8 uur)? Zo ja, hoeveel graden is dan aan te raden?
Het zou wel moeten kunnen Thierry! Echter hebben wij dat zelf nog niet eerder gedaan, dus vind het lastig je hierin te adviseren. Ik geloof dat het op ongeveer 80-90 graden dan moet (niet te hoog).
Misschien iets te laat voor Thierry, maar ik heb inmiddels al een hele hoop van de recepten hier gemaakt in de oven. Ik doe in ieder geval altijd de oven op 80 graden en dan komt het mooi uit. Wel laat ik de deksel er al een stuk sneller af, anders blijft de saus te dun. Of je kookt het natuurlijk nog in zonder de kip erbij.
Thanks Tim voor je tip en leuk dat je al veel recepten van ons in de oven hebt bereid 🙂
Hoi! Wat een heerlijke recepten hebben jullie toch! Ik heb al zo vaak jullie recepten gebruikt als vrienden kwamen eten. Bedankt! Even een vraagje, kan dit recept ook met kipfilet of wordt dit te droog?
Thanks Linda, erg leuk te horen dat je met regelmaat een recept van ons maakt voor je vrienden! Deze rendang kan je met kipfilet maken, maar kipdij is altijd net wat malser 🙂
Hoi, ik heb een vraagje…. Als ik de dubbele hoeveel wil maken moet ik dan alles verdubbelen?
Bedankt voor jullie heerlijke recepten! Ik ben fan van jullie 😉
Leuk om te horen Eline, fijn dat je zo geniet van onze recepten 🙂 Toevallig hebben we net een artikel geschreven over hoeveelheden aanpassen https://smaakmenutie.nl/de-basisingredienten-van-de-indische-keuken/ Deze tips zullen je hierbij helpen. Overigens lees ik in de comments hierboven ook een suggestie voor verdubbelen. Succes en geniet ervan!
De kip staat nu lekker te pruttelen, dan hoef ik het vanavond alleen nog maar even warm te maken. En dan kunnen de smaken lekker intrekken. Maar als het net zo lekker smaakt als het ruikt zit het helemaal goed!! Het water loopt me al in de mond.
Het smaakte nog lekkerder dan dat het rook!
Dit recept komt bij mijn favorieten.
Ik zou zeggen ga het maken, het smaakt heerlijk.
Ik ben fan van jullie site.
Deze rendang van kip gemaakt omdat de runder versie zo lang moet stoven. Heerlijk.
oh ziet er heerlijk uit, ga ik van het weekend maken.
vraagje, moet je de zaadjes uit de peper halen of lekker laten zitten? in sommige recepten moet je ze er wel uithalen en ik weet eigenlijk niet waarom 🙂
Leuk Rintze! Nee hoor, zaadjes lekker laten zitten en mee mixen. Rendang moet wel pit hebben, tenzij je daar niet tegen kan 😉 Geniet ervan!
Lekker! Heb 1 pepertje erin gedaan (had niet meer in huis), daarna (na 1,5 uur sudderen) nog twee tl sambal manis erin gedaan en beetje zout en peper naar smaak. Volgende keer ga ik na het aanbakken van de boemboe alles in de slowcooker gooien, nog makkelijker!
Heel veel gemaakt met jullie recepten en allemaal lekker, dit lijkt wel wat flauw, geen zout buiten de sojasaus? Ben het nu aan het maken🙂
Er gaat geen sojasaus in Sandra! De gebruikte ingrediënten zouden meer dan voldoende smaak moeten geven. Maar voeg vooral wat extra toe mocht je dat toch nodig vinden. Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂
Hoi, gebruiken jullie dikke kokosmelk 10% of dun 6%
Wij gebruiken altijd volle kokosmelk, nooit dunne. Dus de eerste!
Klopt het dat jullie de kip in hele stukken in de pan doen of snijden jullie deze eerst?
Kan beide hoor, wij snijden ze grof. Kip valt toch helemaal uit elkaar tijdens het stoven 🙂
Moet er geen zout in?
Nee hoor, kruiden zorgen voor genoeg smaak!
Hoi, ik heb een vraag….zou ik dit ook met vegetarische kipstukjes kunnen maken?
Jahoor! Houd wel rekening met de kooktijd, geen idee of het ook zo lang moet/kan sudderen 🙂