Zelf maken is veel lekkerder
Er zijn van die gerechten die je met één hap terugbrengen naar vroeger. Je herkent de smaak maar maakt het eigenlijk veel te weinig. Dit is er zo een.
Ajam paniki is zo’n klassieker uit de Indische keuken: kip gestoofd in een licht pittige saus op basis van kokosmelk. Je hebt het misschien weleens gekocht in de supermarkt, maar geloof me… zelf maken is veel lekkerder én hartstikke eenvoudig.
Deze versie komt uiteraard zonder zakjes of pakjes, maar mét een verse boemboe die binnen een paar minuten klaar is. Het resultaat? Een rijke saus met die typische combinatie van fris, romig en pittig die zo kenmerkend is voor deze keuken.
Wat is ajam paniki eigenlijk?
‘Ajam’ betekent kip in het Indonesisch. ‘Paniki’ verwijst naar de oorsprong van het gerecht in de Molukken, een eilandengroep in Oost-Indonesië. Daar wordt het traditioneel gemaakt met vleermuisvlees (ja, echt). Gelukkig gebruiken we hier gewoon kip, maar de kenmerkende smaak van limoen, kokos en specerijen blijft trouw aan de oorsprong.
Het gerecht draait volledig om de saus. Geen ingewikkelde technieken, maar puur op smaak gestoofde kip in een geurige mix van sjalotten, knoflook, rode peper en kruiden. Door de kokosmelk krijgt het geheel een zachte, romige ondertoon die het pittige mooi in balans brengt.
De boemboe
De basis is een zelfgemaakte boemboe: een kruidenpasta van 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 tot 4 rode pepers (naar smaak), 2 theelepels gemalen gember (djahé), 1 theelepel gemalen laos en 2 theelepels palmsuiker (gula djawa). Alles even pureren tot een gladde pasta.
Daarna bak je de boemboe kort bij de kip in een beetje zonnebloemolie zodat de smaken loskomen. Vervolgens voeg je het sap van een halve limoen en 250 ml kokosmelk toe. Laat dit 30 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan.
Serveren en combineren
Na het sudderen laat je het gerecht nog zo’n 15 minuten zonder deksel indikken. Wat overblijft is een rijke, iets stroperige saus die zich perfect hecht aan de kip. Heerlijk met gestoomde witte rijst en bijvoorbeeld urap urap (knapperige groenten met kokos) of sajoer boontjes.
Het fijne aan ajam paniki is trouwens dat je zelf de controle hebt over de pittigheid. Door de kokos blijft het zacht van smaak, maar met een extra pepertje geef je het net wat meer pit. Selamat makan!
10 reacties
Ik zie dat er geen kokosmelk gebruikt wordt maar een combinatie van water en santen. Kun je dit gewoon vervangen door kokosmelk of is er een reden voor dat het op deze manier gedaan wordt?
Nee hoor Biko, je kan ook kokosmelk gebruiken 🙂
Dit staat voor vanavond op het menu! Heb het vlees met de boemboe eerst in de pan aangebraden! En laat het nu tot etenstijd in de slowcooker verder sudderen! Wel op de lage stand!
Mmm lekker Channa! Is het gelukt in de slowcooker?
Ja het is zeker gelukt! We hebben gesmuld!
Fijn, leuk om te horen!
Super lekker!Ik heb iets minder water toegevoegd dan recept. Bij mij hebben ze met lepels de laatste druppels uit de pan zitten eten! 😉
Leuk om te horen Jessica! Fijn dat ons recept in de smaak viel bij iedereen 🙂
Lijkt een beetje op Opor?
Lijkt er wellicht een beetje op maar de smaak is toch wel echt anders! En de kurkuma geeft ook de kenmerkende kleur van opor 🙂