18,8K
Neem de tijd
We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag. Dit heerlijke Indische stoofgerecht ken je wellicht van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het enige wat je nodig hebt is wat geduld. Want hoe langer je stooft hoe malser het vlees. En zorg natuurlijk dat je kwalitatief goed vlees en goede ketjap manis gebruikt 😉
97 reacties
kom er geen zout en peper aan te pas??
Hoi Rene, nee geen extra zout en peper. De gebruikte ingrediënten geven voldoende smaak af. Naar smaak kan je eventueel zout toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk. Als je toch wat zout wil toevoegen dan zou ik het vlees als je aanbakt op dat moment wat bestrooien met zout.
Als ik i.p.v.800 gram rundvlees,1600 gram wil gebruiken,moet ik dan ook 2× zoveel ingrediënten gebruiken? Mvg.joop
Ik zou alles ongeveer x1,5 aanhouden 🙂
Hi, ziet er lekker uit en wil ik zeker eens proberen. Hebben jullie een goede suggestie voor wat je erbij eet?
Groetjes jeroen
Hoi Jeroen, leuk! Een frisse Indische salade (bijvoorbeeld petjil https://smaakmenutie.nl/petjil/) met witte rijst. En uiteraard met wat atjar (https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/). Of wat dacht van een groentegerecht als urap urap https://smaakmenutie.nl/urap-urap/ of sajoer boontjes (https://smaakmenutie.nl/sajoer-boontjes/ of https://smaakmenutie.nl/sambal-goreng-boontjes/). Kijk vooral eens tussen onze Indische recepten https://smaakmenutie.nl/tag/indisch/ Geniet ervan!
Hallo, recept ziet er goed uit, dus ik dacht kom laat ik het eens proberen. Uiteindelijk staat het nu allemaal nog wel een flinke tijd te pruttelen.
Maar tijdens het bereiden kreeg ik toch enige vragen.
Gebruiken jullie hiervoor een braad- of wokpan? Ik heb een gietijzeren braadpan gebruikt.
Tijdens het aanbraden van het vlees op hoog vuur kwam er steeds meer vocht uit het vlees waardoor het op het laatst meer op koken dan aanbraden leek. Ik heb zoveel mogelijk vocht weggeschept en een beetje olie toegevoegd totdat op het laatst het vlees weer begon te sissen. Maar door het vochtverlies lijkt het vlees wel een stuk geslonken. Hopelijk gaat dat geen smaakverlies opleveren.
Hoe doen jullie dit nou?
Bedankt vast.
Groetjes,
Emma
Dankje Emma! Wij gebruiken net als jij een braadpan (zie afbeeldingen). Er komt altijd vocht vrij maar dat is geen probleem tijdens het stoven. Heb je wellicht mager vlees gebruikt? Want dan zal het geheel nooit lekker sudderen en mals worden.
Moet het vlees helemaal onder water staan of mag het er wat boven uit steken?
Klein beetje geeft niet maar het moet wel zoveel mogelijk onder staan!
Goed bezig zeg ?
Hoi Famyr, dankje leuk om te horen! 🙂
Hoi Erik! Wat een heerlijke recepten allemaal, fantastisch! Ben een rijsttafel aan het voorbereiden en kan bijna niet kiezen… Heb jij tips? Wat moet er sowieso op een rijsttafel staan? Heb nu al ajam opor en rendang gemaakt… Groetjes
Hoi Tineke, bedankt voor je berichtje en leuk om te horen dat je al zoveel gemaakt hebt! Eigenlijk kan je helemaal zelf bepalen wat je op ren rijsttafel zet, maar sommige dingen zijn gewoon heel lekker bij elkaar. Wat ik zou maken naast de rendang en opor is: Atjar ketimoen en/of atjar tjampoer. En verder bijvoorbeeld sajoer boontjes of Urap Urap. En de eitjes natuurlijk! Je kan evt nasi of bami erbij maken maar witte rijst is ook echt prima hoor. De nasi, bami en mihoen kan je ook vinden op onze site. Wat mij betreft bestaat een complete rijsttafel uit 2 soorten vlees, 1 of 2 groente gerechten, de eitjes, atjar en witte rijst. En natuurlijk kroepoek en gebakken uitjes. Veel plezier met koken en eet smakelijk alvast!
Het klinkt erg lekker! Er staat een goede ketjap manis. Welk merk gebruik jij er dan voor? Dankje!
Hoi Bonita, deze smoor is ook heerlijk! Wij gebruiken altijd ketjap manis van Vanka Kawat. Dat is wat ons betreft de beste. Groet, Team SmaakMenutie
Valt mij op dat de optie garen in de oven zo weinig voorkomt, heel makkelijk brand niet aan en af en toe omroeren.
Ik hou rond de 120 graden op hete lucht.
Reken wel op minstens 4 uur.
Kan ook prima Ronny! Wat je zelf wil 🙂
Wat een heerlijke recepten.ik mag alleen natriumarm eten.ben heel blij met jullie site heb al heel veel gemaakt nammie. bedankt
Erg leuk om te horen Ada! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Er komt nog een hoop lekkers aan 🙂 Groet, team SmaakMenutie
Het was heerlijk! Gisteren gemaakt exact volgens jullie recept. Super bedankt.
Ik heb trouwens de ABC ketjap gebruikt. Die vind ik altijd het lekkerst.
Graag gedaan! Fijn dat onze Daging Smoor in de smaak viel 🙂 ABC is inderdaad ook goed om te gebruiken! Groet, Team SmaakMenutie
Bedankt voor dit recept! Vraagje, ik heb de aanwijzingen precies zo opgevolgd maar uiteindelijk de pan 6 uur op laten staan, omdat het vlees nog taaiig was en er bijna nog geen vocht uit was, de pan stond op zacht vuur, het borrelde niet. Het laatste half uur heb ik het pitje op middelhoog vuur gedraaid en volgens mij is hierdoor het vlees zachter geworden. Kan het zijn dat het pitje te laag stond? Ook omdat er erg weinig vocht verloren ging?
Hoi Sander, ja dan stond het pitje misschien toch wat te laag. Het is altijd even aftasten want het mag best een beetje borrelen. Omdat elk fornuis verschillend is zal dat de oorzaak zijn. Zeker omdat het zo vochtig bleef. Overigens is het slim om dan inderdaad het laatste half uurtje het vuur wat hoger te zetten zonder deksel, dan dikt het ook lekker in ;). Uiteindelijk wel gelukt dus? Groet, Erik – SmaakMenutie
Dit gerecht nu al twee keer gemaakt, echt overheerlijk!!!
Hoi Ellen, fijn dat de daging smoor zo in de smaak valt dat je ‘m al twee keer hebt gemaakt! Leuk om te horen 🙂
Kan je dit gerecht ook klaarmaken in crockpot? En dan met de zelfde hoeveelheid water?
Hoi Ellen, ja hoor dat zou moeten kunnen. Wij hebben geen slowcooker, maar als het een uur of 4 nodig heeft dan zou de hoeveelheid water ook voldoende moeten zijn lijkt me.
Klopt twee eetlepels tamarinde wel?
Jazeker! 🙂
Ik zou minder vocht doen. In de crockpot verdampt niets.
Bedankt voor de tip Jan!
Ik vraag me af, als ik de dubbele hoeveelheid wil maken, of ik alles dubbel moet nemen?
Of krijg ik dan teveel saus en te sterke smaken?
Ik ben van plan zo’n 2 kg smoor te maken.
Bedankt voor je reactie.
Hoi Gitta. Nee dat zou ik niet doen hoor! Houd maar dezelfde hoeveelheid aan. Voeg hooguit wat extra ketjap toe en 100-200 ml water. Zou uitstekend moeten lukken dan. Succes!
En als ik ipv meer juist minder zou willen maken (we zijn met z’n tweetjes), kan ik dan wel gewoon overal de helft van nemen?
Dan zouden we echt aanraden om de andere helft lekker in te vriezen! Dat kan prima en dan heb je voor de volgende keer lekker nog wat. Wij zijn ook met z’n tweeën en vriezen regelmatig wat in 🙂
Op jullie foto ziet de saus er een stuk donkerder en meer gebonden uit. Heb ik misschien iets fout gedaan? Ik heb wel het recept aangehouden…
Wat vreemd Priscilla! Heb je wel ketjap manis gebruikt (dikke saus)? En wellicht wat langer laten pruttelen om het te binden. Hopelijk was de smaak wel goed? 🙂
Há Erik,
De semur staat te pruttelen!
We gaan vandaag weer genieten!
Groeten aan onze tante Veronique!
Hoi Jac-Mirko,
Wat leuk om te horen!
Geniet ervan, het is echt weer om lekker in de keuken te staan 🙂
Hoi, het gerecht staat op het ogenblik lekker te pruttelen. Ook bij mij is het wat lichter van kleur dan op het plaatje hierboven. Dat maakt de geur in huis er niet minder heerlijk op. Mooi dat je deze smaak krijgt met een beperkt aantal ingrediënten. Als je dan tóch meer spice wilt wat zou dat dan zijn?
Lekker Bart! Om het wat meer pit te geven kan je wat meer sambal oelek toevoegen.
Kan ik in plaats van 2 blaadjes salam ook gewone laurier blaadjes gebruiken?
Nee helaas Michelle, Indisch laurier heeft echt zijn kenmerkende smaak en is dus ook anders dan het laurier dat wij kennen. Laat het dan liever achterwege 🙂
Ook dit was weersuper lekker met witte rijst en sperciebonen.
Wij aten het met 6 personen en het ging schoon op.
Fijn Mieke dat iedereen ervan gesmuld heeft! 🙂
Ik heb het opstaan, alles volgens recept! Maar ik vind het erg sterk ruiken, klopt dat?
Als je het volgens recept gemaakt hebt moet het kloppen Shannon! 🙂
Ik had me er erg op verheugd om dit gerecht te gaan maken. Het vlees staat nu dan ook te pruttelen. Ik heb erg getwijfeld over de hoeveelheid. Het leek me erg veel en ik was bang dat het zuur zou worden. Uiteindelijk heb ik toch besloten om het recept te volgen. Ik heb net de saus even geproefd en inderdaad is het gerecht er zuur door de tamarinde. Heel jammer. Ik hoop dat ik er later nog iets aan kan doen met zout en/of ketjap. Hebben jullie anders nog een idee? Alvast bedankt.
Er is een stukje weggevallen in mijn vorige bericht. Er moet staan: Ik heb erg getwijfeld over de hoeveelheid tamarinde. Maar waarschijnlijk was dat wel duidelijk.
Hoi Maya, wat vreemd dat het zo zuur geworden is. Daar hebben wij nooit eerder last van gehad. Misschien dat het straks sowieso wel minder wordt. Het moet nog even op staan neem ik aan? En anders idd ketjap manis of wat gulu djawu. Hoop dat het lukt!!
Hoi, ik heb precies het recept gevolgd. Maar inderdaad, wie weet wordt het wat minder zuur naarmate het langer opstaat. Bedankt voor de tip en ik laat het nog wel even weten. In ieder geval bedankt voor het recept.
Ik heb er aardig wat zout en ketjap bij ingedaan. Uiteindelijk was het toch lekker. Wel heel anders dan ik daging smoor ken maar absoluut lekker.
Fijn Maya!
Vandaag de Daging Smoor en daar bij de Urap Urap gemaakt. Was heerlijk, mijn buikje vol gegeten.
Heerlijke combinatie met de urap Bianca! Fijn dat je van beide recepten genoten hebt 🙂
De smoor staat op. Ik heb de marinade er ook bij gedaan. Is dat de bedoeling? Of had ik het vlees uit de marinade moeten halen en zonder marinade moeten bakken?
Nee hoor, met! 🙂
Waar koop je de salam?
Salam blad koop je bij de toko!
Ik heb het potje tamarinde even opengemaakt om te ruiken.
Maar wauw wat ruikt dat vies zeg en ff beproeft met mijn vinger.
Ik durf het bijna niet te gebruiken in het gerecht.
Smaakt het anders als je het in het gerecht doet?
Je moet er ook niet aan ruiken Christel 🙂 Maar als je het niet wil, laat het dan vooral achterwege!
Als ik salam er niet in doe is dat dan erg misbaar voor de smaak?
Ik heb geen toko in de buurt namelijk
Salam blad kan je eventueel achterwege laten!
Pan staat op het vuur, het smaakt nu al heerlijk! Bedankt! 😁👍
Leuk om te horen Patricia, hopelijk heb je ervan genoten 🙂
krijg je het gerecht wat zoeter door extra ketjap manis bij te voegen?
Dat klopt Onno!
Helemaal top! ik had het 3 uur in de slowcooker, en toen nog 45 minuten op een laag vuurtje in de wokpan,( ik heb niet heel veel pannen in huis 🙂 toen zag je het helemaal loskomen en inkoken..
Fijn dat de smoor gelukt is Onno!
Hoiihoii,
Ik wil vandaag dit recept graag maken maar heb net geen 700gram vlees maakt dat heel erg uit met de boemboe?
En ik heb ook geen tamarinde, dat maakt denk ik niet zo veel ui toch?
Hoi Bonnie! Nee hoor, iets minder is geen probleem! Tamarinde achterwege laten is ook niet erg. Geniet ervan 🙂
Hoii, Ik had het gemaakt en was heerlijk we hebben zeker genoten. Ik Ga het vandaag weer maken zo lekker vonden we het!
Bedankt voor je antwoord en voor de heerlijke recepten!
Leuk om te horen Bonnie, fijn dat jullie (ook zonder de tamarinde) ervan genoten hebben!
Oh, wat ruikt dit heerlijk! Dankje wederom voor dit recept! Ga binnenkort ook de frikadel pan proberen!!
De smoor is klaar en smaakt verrukkelijk!!!
Fijn Judy, leuk om te horen! En geniet van de frikadel pan 🙂
Het staat over het vuur hier voor de eerste keer. Ik ben benieuwd, de smaak is nu nog niet echt lekker. Heeft dat tijd nodig?
Zeker, je moet het wel even de tijd geven Carl! Hoe langer je het stooft, hoe lekkerder 🙂
Het staat vandaag voor de 2e keer te pruttelen, en de smaak wordt inderdaad lekkerder en lekkerder naarmate de tijd van sudderen vordert! Heerlijk!
Staat nu te pruttelen in de slow cooker. Eten we morgen samen met atjar ketimoen en sajoer boontjes en witte rijst . Ben benieuwd. Maar ruikt nu al heerlijk
Mmm lekkere combi Trudy, geniet ervan! 🙂
Mijn man wou graag een stoofpotje op zijn kamado maken en omdat wij van de Indische keuken houden werd het Daging Smoor. Echt heerlijk!! Rijst en sperziebonen erbij, echt een top gerecht. Zal zeker vaker voorbij komen!
Heerlijk recept, al is er een maar…; 300ml is veel te weinig water om te stoven. Eerste keer dus mislukt, tweede poging ruim een liter water gebruikt (wel in delen bijgegoten wanneer nodig). Nu kekker eten en zoeken naar het volgende recept!
Hi David, heb je wellicht (veel) meer vlees gebruikt en/of de deksel niet op de pan gedaan? Want anders zou 300 ml water voldoende moeten zijn 🙂
Wat was dit verschrikkelijk lekker, dit is een blijvertje.
Goedendag, Ik zag dit gerecht voorbij komen op instagram en ga deze definitief proberen, heerlijk! Ik zie alleen dat de ingredienten anders zijn op de site dan bij het instabericht. Sereh, laos, ketoember zijn wel echt ingredienten die er qua smaak bij horen toch? Ik ga gewoon lekker aan de slag en hoop dat het net zo watertandend eruit ziet (en zal smaken) als op jullie foto’s. Het resultaat zal te zien zijn op tiktok @dekkers.79. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Ik denk dat je dan de daging roedjak bedoeld! Dit stoofgerecht lijkt een beetje op de smoor, maar de roedjak is iets kruidiger en stooft in de kokosmelk. Minstens zo lekker 😉 Geniet ervan!
Nou, dat is het dan…Op een gloed nieuwe inductie kookplaat staat dit recept nu te garen. Ik heb me aan jullie hoeveelheden gehouden. Vandaag de eerste herfstachtige dag, veel regen. Ben benieuwd hoe de stoof straks zal smaken..Prima recept absoluut niet ingewikkeld..Dank voor deze mooie smaak combinatie.
Laatst dit recept gemaakt en ik ben wel wat Indische eten gewent maar man man wat was dit lekker.
9/10
Heb vergeten kruidnagel te kopen. Kan t ook zonder?
Of weer terug naar de supermarkt?
Is geen ramp hoor, zou het dan zonder doen 🙂
Hoi Tim en Erik,
wat een lekkere recepten hebben jullie, inmiddels al meer dan 40 van jullie site gemaakt en elk gerecht is genieten. Wel een vraagje waarom mislukt zilvervliesrijst meestal in de rijstkoker? Gebruik een maatbeker die erbij geleverd is en neem dan 1,5 keer zoveel water. De rijst is wel gaar, echter steeds een dun laagje dat aankoekt aan de bodem. Hebben jullie tips?
Best Frans, bedankt voor het compliment! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Waarschijnlijk heb je dan toch teveel water gebruikt. Ondanks dat zilvervliesrijst een wat langere garingstijd heeft zou ik gewoon een laagje van een (klein) vingerkootje boven de rijst aanhouden als je het kookt. Het kan ook helpen als de rijst bijna klaar is even het goed te vermengen. Succes!
Hoi! Als ik dit in de ochtend maak en helemaal klaar is. Hoe kan ik dit het beste opwarmen in de avond?
Hi Matthijs, langzaam opwarmen en eventueel nog wat vocht toevoegen. Geniet ervan!