Indische variant van babi pangang
Babi pangang kent waarschijnlijk iedereen wel uit de Chinese keuken. Dit zoet-pittige varkensvlees wordt vaak geserveerd met een krokant laagje en een lekker dikke saus.
Maar wist je dat er ook een heerlijke Indische variant bestaat, genaamd babi ketjap? Het is een smakelijke twist op het traditionele gerecht en zeker de moeite waard om uit te proberen. De Indische versie heeft een rijkere, meer uitgesproken smaak door de toevoeging van ketjap manis, een zoete sojasaus die het gerecht een dieper umami-karakter geeft.

Simpel en snel
Het mooie van babi ketjap is dat het helemaal niet ingewikkeld is om te maken. Je hebt geen urenlange bereidingstijd nodig, wat het ideaal maakt voor een doordeweekse maaltijd. Het vlees hoeft namelijk niet zo lang te stoven zoals bij sommige andere gerechten. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar simpele ingrediënten: varkensvlees (meestal schouder of hamlappen), ketjap manis, knoflook, sjalotten en een beetje sambal voor de pittigheid. Dit alles meng je in de pan en laat je op middelhoog vuur in een korte tijd garen. Het resultaat is een smakelijk gerecht dat niet alleen snel klaar is, maar ook fantastisch ruikt!
Niet te lang stoven
Hoewel het de bedoeling is dat babi ketjap snel klaargemaakt wordt, is het dus belangrijk om niet te lang te stoven. Het vlees moet gaar zijn, maar als je het te lang laat koken, kan het taai worden. De sleutel is om het vlees in een goede balans van hitte en kooktijd te bereiden, zodat het lekker mals blijft zonder dat het uit elkaar valt. Kort stoven zorgt ervoor dat de saus goed intrekt in het vlees, wat bijdraagt aan de diepe, rijke smaak van het gerecht.
Serveer met klassieke bijgerechten
Babi ketjap wordt vaak geserveerd met witte rijst en een frisse sajoer boontjes, die wat pit en crunch toevoegen. Een andere populaire bijgerecht is atjar, een ‘pickled’ groente zoals atjar ketimoen of atjar tjampoer. Deze zurige en frisse smaken vormen een heerlijk contrast met de zoete en hartige babi ketjap, waardoor je een heerlijke maaltijd krijgt.
58 reacties
Waarom geen kokosolie gebruikt, wordt het toch nog malser van??
Hoi Geert, je kan ook kokosolie gebruiken maar zover wij weten wordt het vlees daar niet per se malser van
Ipv hamlappen, die zijn veel te droog, de helft procureur (karbonade zonder bot) en de helft speklapjes gebruiken. Het vlees wordt dan heerlijk zacht en mals. Je gebruikt een beetje zonnebloemolie om de uien en knoflook te fruiten, na t fruiten gelijk t vlees erbij doen en regelmatig omscheppen. Als t vlees goed aangebakken is dan doe je er ketjap manis bij en een kopje water, laten sudderen en af en toe roeren én proeven natuurlijk.
Ik gebruik liever verse gember in plaats van poeder Of siroop Hoeveel verse gember moet je dan gebruiken
Hoi Elvira, dan zou ik een stukje van 2 a 3 cm nemen. Reken op ongeveer 1 cm per tl 😉 Succes!
Het recept op babiketjap.nl was lekker, maar dit is verrukelijk. Dank je!
Hoi Heni, nou dat is wel een heel groot compliment! Dankjewel 🙂
ook erg lekker ?
Thanks Brenda!
Yummie in my tummy??
Bedankt voor dit supermakkelijke maar heerlijke recept!
Haha leuk om te horen! Uiteraard heel graag gedaan 😀
Lijkt me heerlijk! Bij gebruik van meer vlees, ook de rest verdubbelen?
Het is ook heerlijk Joke! Als je 2x zoveel vlees gebruikt, kan je voor de overige ingrediënten x 1,5 aanhouden. Succes!
Heerlijk! Vandaag gemaakt. Het vlees even aangebakken en daarna met de overige ingrediënten in de slowcooker gedaan. Voor herhaling vatbaar.
Leuk om te horen Liesbeth, fijn dat het gelukt is in de slowcooker 🙂
Hoelang doe je het in de slowcooker Liesbeth? En op high of low?
Babi ketjap echt een favoriet hier in huis. Zoals ik hem maak volgens Moluks recept hoort er trassi, laos en verse tomaten nog in. En we gebruiken speklapjes die eerst worden uitgebakken en in dat vet wordt de ui, knoflook en de rest gebakken. Het spek gaat er dan als laatst weer bij. Echt de moeite waard om ook eens te proberen. Maar jullie versie ook heerlijk hoor!☺️
Klinkt ook heerlijk Moreen, gaan we een keer maken! 🙂
Kun je ook kipfilet gebruiken?
Hi Sita, het gerecht moet eigenlijk wel echt met varkensvlees (babi), maar kip zou ook moeten kunnen. Let wel op dat het goed gaar wordt. Geniet ervan!
Lijkt mij heerlijk, maar kan je dit ook met kip maken? Van varkensvlees krijg ik nl. puistjes.
Hi Mark, het gerecht moet eigenlijk wel echt met varkensvlees (babi), maar kip zou ook moeten kunnen. Let wel op dat het goed gaar wordt. Geniet ervan!
Als je speklappen erbij doet dan wordt het lekker smeuig. Hamlappen zijn meestal droog. Ik doe het altijd met schouderkarbonade en wat speklappen. Mmm echt lekker😉
Dat is een hele goede combinatie, dat doen wij ook wel eens 🙂
Als ik die reacties lees, dan moet ik dit recept een keer gaan maken!! Klinkt heerlijk!😋
Absoluut! Lekker een keer maken 😉
Top recept. Smaakte voortreffelijk. Volgende keer ietsjes minder ketjap en dan perfect !
Leuk te horen Gert, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Ik mis nog een beetje kentjur en kaffirlimoenblaadjes in dit gerecht, mespunt laos, veel uien. En een beetje laten doorstoven, niet tekort; dan wordt het varkensvlees heerlijk zacht….
Voeg vooral toe wat je lekker vindt Barbera! 🙂
IK ga. Het morgen met haasje maken.
Ben benieuwd
Lekker Carry, geniet ervan! 🙂
Wij eten dit met mie en bamigroenten,ook heerlijk en eenvoudig,mijn dank
Klinkt heerlijk Gerard! Fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂
Ik gebruik in plaats van hamlappen, karbonade of speklap, omdat ik het anders te droog vind met hamlap.
Ook lekker!
Het heeft heerlijk gesmaakt. Vanaf de ketjap en de rest er bij ingaat, toen na 10 minuten en 15 minuten het vlees gecontroleerd op de zachtheid. Na 15 minuten al oke
Was heerlijk. Voor herhaling vatbaar👍
Leuk om te horen Rianne, fijn dat je van ons recept genoten hebt 🙂
Net gemaakt! Heerlijk!
Fijn Judy! 🙂
Bij mij is hij helaas erg zout geworden, maar ik heb geen zout toegevoegd. Kan dit door de ketjap komen?
Als je verder geen zout hebt gebruikt, zou dat kunnen Astrid! Overigens is varkensvlees soms wat zouter van zichzelf.
Als ik hier witte rijst bij toe zou willen voegen, hoeveel gram zou dat ongeveer zijn per 4 personen?
Wij gebruiken inderdaad ook altijd speklap, heerlijk!
Volgens mijn schoonmoeder is bouillonpoeder ook onmisbaar, dus dat doen wij in (bijna) alle gerechten ipv zout. Wordt de smaak nog dieper van.
Hier in huis echt een succesgerecht, onze zoon die al uit huis woont vraagt vaak of ik het voor hem wil maken 🙂
Waar haal je zoveel jus vandaan? Mag maar 75ml water bij? Grts Hans
Vergeet de ketjap niet Hans! 🙂
Heel lekker recept! Wij maken het met speklapjes, en eten het met gekookte aardappelen. Dan krijg je een soort ketjap-stamppot ;-). Echt een aanrader!
Hoi, kan ik voor dit gerecht ook ketjab medja gebruiken? Of toch liever ketjab manis.
Is nog wel iets zoeter misschien, liever dus manis. Maar kan wel hoor ik denk ik! 🙂
Iets teveel ketjap erbij gedaan. Hoe compenseer ik dat? Net als bij Moluks, tomaat toevoegen?
Over het algemeen is het niet heel erg als er wat te veel ketjap erbij is gedaan. Desnoods een beetje water toevoegen 🙂
Kun je ook vakenshaas gebruiken?
Zeker! Als het maar varkensvlees is.
Heerlijk recept, ik voeg op het einde nog wat in repen gesneden groene paprika en in halve maantjes gesneden rode ui toe zodat ze nog net knapperig zijn bij het opdienen.
Babi ketjap speklapjes wordt hier graag gegeten met stamppot andijvie of hutspot 😁
Wij eten het op broodjes, 1 ui extra en de saus iets binden met maizena.
Heerlijk !
Geen recept om nog is te maken. De ketjapsaus was veel te dun, wat aangedikt met allesbinder en het vlees was net tegen droog.
O wat vervelend, maar dan vrees ik dat het te lang heeft gestoofd!