Home Vlees en kip Varkenshaas met spek en champignonroomsaus

Varkenshaas met spek en champignonroomsaus

feestelijk ovengerecht

door SmaakMenutie
Varkenshaas met spek en champignonroomsaus

Dit kan iedereen

Deze heerlijke varkenshaas met katenspek en champignonroomsaus kan echt iedereen maken. Dit feestelijke ovengerecht zal het bovendien goed doen tijdens de feestdagen. Ook als je veel gasten hebt is dit gerecht een uitkomst. Makkelijk, snel en uitermate smaakvol. De varkenshaas bestrijken we met grove mosterd en vervolgens omwikkelen het met katenspek. Samen met de champignonroomsaus laten we het vervolgens verder garen in de oven. Serveer met groenten, frietjes of bijvoorbeeld aardappeltjes met rozemarijn en klaar!

Varkenshaas met spek en champignonroomsaus

Varkenshaas met spek en champignonroomsaus

Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 88 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g katenspek (of pancetta)
  • 150 ml kookroom
  • 2 varkenshazen
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 3 el grove mosterd
  • 2 el bloem
  • Roomboter
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 170-180 graden.
  • Bestrooi 2 varkenshazen (bij voorkeur op kamertemperatuur) met zout en peper en bak in een klont boter rondom bruin. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Snipper ondertussen 2 sjalotten, snijd 2 tenen knoflook fijn en snijd 250 kastanjechampignons in plakjes.
  • Smelt een extra klont boter in de pan en fruit de sjalot en knoflook kort aan. Voeg de champignons toe en bak al omscheppend bruin.
  • Zet het vuur laag en voeg 2 ruime el bloem toe en bak al omscheppend gaar.
  • Maak een geconcentreerde bouillon van 1 runderbouillon blokje en 200 ml water. Schenk in etappes al roerend de runderbouillon toe tot de saus bindt.
  • Voeg 150 ml kookroom toe en blijf geregeld roeren tot de saus romig en gebonden is. Dit duurt circa 10 minuten.
  • Verdeel ondertussen op een snijplank de katenspek en plaats daar het varkenshaasje op. Bestrijk elk varkenshaasje rondom met grove mosterd. Voeg ook wat blaadjes verse tijm toe en vouw het geheel dicht.
  • Schenk de champignonroomsaus over de bodem van een ovenschaal. Leg de varkenshazen erbij, samen met wat takjes verse tijm en plaats 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Varkenshaas receptChampignon roomsaus varkenshaasVarkenshaas uit de oven mosterdVarkenshaas makenVarkenshaas met spek en champignonroomsausVarkenshaas uit de ovenVarkenshaasje oven

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Mieke 16 mei 2020 - 20:04

Vanavond jullie varkenshaas met spek en champignonroomsaus gemaakt, aangevuld met sperzieboontjes en gebakken aardappeltjes en natuurlijk ook genuttigd. Onze waardering een dikke 9. HEERLIJK!!!!

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 10:04

Zo dat is een heel groot compliment, dankjewel! Leuk om te horen. Fijn dat ons recept in de smaak viel Mieke 🙂

Reply
Mart 6 juni 2020 - 17:38

Heute für uns beide gekocht mit Pellkartoffeln und Rosenkohl,volles Lob von mein Freundin. echt lecker

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:35

Vielen dank Mart! Wir freuen uns, dass alles gut geschmeckt hat 🙂

Reply
Henrike Poutsma 26 december 2020 - 20:29

Heerlijk gerecht! Vandaag op Tweede Kerstdag gegeten en het viel zeer goed in de smaak

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:18

Leuk om te horen Henrike, fijn dat iedereen ervan gesmuld heeft 🙂

Reply
Ellen 5 april 2021 - 21:25

Vandaag gemaakt, het was super. Lekker!!!
En makkelijk te maken.

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 10:57

Leuk te horen Ellen! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Tineke 17 november 2022 - 12:11

Mijn gasten en ik hebben ontzettend genoten van deze manier van varkenshaas bereiden. Ik ga het zeker nogmaals maken. Tineke

Reply
Kees 26 december 2022 - 18:52

Op eerste kerstdag gemaakt en gegeten. Heel lekker hoor. Gasten hebben genoten.

Reply
Anique 26 november 2023 - 18:03

Hoi, kan ik dit ook ‘s morgens (kerstdag)voorbereiden en dan ‘s avonds in oven doen als de gasten komen?

Reply
SmaakMenutie 28 november 2023 - 15:24

De saus kan wel, maar het vlees droogt dan uit. Het lekkerst is dus op het moment zelf het vlees bereiden en de saus kan later toegevoegd worden en dan samen de oven in 🙂

Reply
Marijke 30 januari 2024 - 13:45

Wat een heerlijk recept we hebben heerlijk gegeten voor herhaling vatbaar.
Dank U voor het recept.

Reply
Jacqueline moederscheim 18 juli 2024 - 16:15

Vorige week dit gerecht gemaakt, wat was dit goddelijk zeg, makkelijk te maken ook.👍🏻

Reply