Deze heerlijke varkenshaas met katenspek en champignonroomsaus kan echt iedereen maken. Dit feestelijke ovengerecht zal het bovendien goed doen tijdens de feestdagen. Ook als je veel gasten hebt is dit gerecht een uitkomst. Makkelijk, snel en uitermate smaakvol. De varkenshaas bestrijken we met grove mosterd en vervolgens omwikkelen het met katenspek. Samen met de champignonroomsaus laten we het vervolgens verder garen in de oven. Serveer met groenten, frietjes of bijvoorbeeld aardappeltjes met rozemarijn en klaar!
Varkenshaas met spek en champignonroomsaus
Personen:2-4Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 103 keer gestemd )
Ingrediënten
250 g kastanjechampignons
150 g katenspek (of pancetta)
150 ml kookroom
2 varkenshazen
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 runderbouillon blokje
3 el grove mosterd
2 el bloem
Roomboter
Verse tijm
Zo maak je het
Verwarm de (hetelucht)oven voor op 170-180 graden.
Bestrooi 2 varkenshazen (bij voorkeur op kamertemperatuur) met zout en peper en bak in een klont boter rondom bruin. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Snipper ondertussen 2 sjalotten, snijd 2 tenen knoflook fijn en snijd 250 kastanjechampignons in plakjes.
Smelt een extra klont boter in de pan en fruit de sjalot en knoflook kort aan. Voeg de champignons toe en bak al omscheppend bruin.
Zet het vuur laag en voeg 2 ruime el bloem toe en bak al omscheppend gaar.
Maak een geconcentreerde bouillon van 1 runderbouillon blokje en 200 ml water. Schenk in etappes al roerend de runderbouillon toe tot de saus bindt.
Voeg 150 ml kookroom toe en blijf geregeld roeren tot de saus romig en gebonden is. Dit duurt circa 10 minuten.
Verdeel ondertussen op een snijplank de katenspek en plaats daar het varkenshaasje op. Bestrijk elk varkenshaasje rondom met grove mosterd. Voeg ook wat blaadjes verse tijm toe en vouw het geheel dicht.
Schenk de champignonroomsaus over de bodem van een ovenschaal. Leg de varkenshazen erbij, samen met wat takjes verse tijm en plaats 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
Heb je dit gemaakt?
Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Wij zijn Tim & Erik van foodplatform SmaakMenutie en delen hier onze állerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische familierecepten tot Franse klassiekers!
15 reacties
Edith vd Berg8 december 2024 - 19:28
Vandaag gemaakt even gekeken of het een menu voor de kerst is. Nu dat is het zeker was heel erg lekker.
De saus kan wel, maar het vlees droogt dan uit. Het lekkerst is dus op het moment zelf het vlees bereiden en de saus kan later toegevoegd worden en dan samen de oven in 🙂
15 reacties
Vandaag gemaakt even gekeken of het een menu voor de kerst is. Nu dat is het zeker was heel erg lekker.
Vorige week dit gerecht gemaakt, wat was dit goddelijk zeg, makkelijk te maken ook.👍🏻
Wat een heerlijk recept we hebben heerlijk gegeten voor herhaling vatbaar.
Dank U voor het recept.
Hoi, kan ik dit ook ‘s morgens (kerstdag)voorbereiden en dan ‘s avonds in oven doen als de gasten komen?
De saus kan wel, maar het vlees droogt dan uit. Het lekkerst is dus op het moment zelf het vlees bereiden en de saus kan later toegevoegd worden en dan samen de oven in 🙂
Op eerste kerstdag gemaakt en gegeten. Heel lekker hoor. Gasten hebben genoten.