Home Salades en soepen Erwtensoep

Erwtensoep

met varkenskarbonade en rookworst

door SmaakMenutie
Erwtensoep

Snert

Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland bekende variant snert, die wat dikker is. Eerlijk is eerlijk, vroeger at ik ‘m nog wel eens uit blik. Maar stevige zelfgemaakte erwtensoep is zoveel lekkerder (en gezonder). Wij maken de Oud-Hollandse variant; met varkenskarbonade en plakjes rookworst. En hoe langer je de soep laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt. Eet smakelijk!

Erwtensoep

Erwtensoep

Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 107 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g gedroogde spliterwten
  • 2 varkenskarbonades
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 1 knolselderij
  • 1 handje selderij
  • 1 rookworst

Zo maak je het

  • Doe 400 g spliterwten in een grote (soep)pan en schenk er 1,5 liter water bij samen met 1 el zout.
  • Leg de 2 karbonades in de pan samen met 2 laurierblaadjes en breng tegen de kook. Zet het vuur lager en laat met deksel op de pan 45 minuten zachtjes koken.
  • Snijd ondertussen 2 preien in halve ringen en 1 winterpeen en 1 knolselderij in blokjes van dobbelsteen formaat.
  • Haal na 45 minuten de karbonades en het laurierblad uit de pan. Verwijder het bot en losse vet van de karbonades en snijd het vlees in (hele) kleine stukjes. Doe het vlees terug in de pan en roer goed door de spliterwten heen.
  • Doe nu ook de gesneden prei, knolselderij, winterpeen en fijngehakte selderij in de pan en roer goed door elkaar.
  • Laat op laag vuur nog minstens 20-30 minuten met deksel op de pan pruttelen.
  • Doe de rookworst in de pan en laat deze nog 20 minuten gaar worden. Snijd de rookworst en doe terug in de pan.
  • Laat de soep zonder deksel inbinden tot de gewenste dikte. Hoe langer je hem zachtjes laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt!

Erwtensoep ingrediënten Erwtensoep makenErwtensoep Snert Erwtensoep recept

TIP

Erwtensoep is goed in te vriezen. Laat de soep dan helemaal afkoelen en doe gelijk in de diepvriezer. Eenmaal ontdooit voeg je eventueel wat water toe om hem wat minder dik te maken.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

30 reacties

Marion 9 augustus 2023 - 10:23

Heel goed recept voor een heerlijke erwtensoep!
Complimenten!
Wij hebben het alleen niet met varken maar rund gemaakt (schenkel en soepvlees). Wel worst erbij natuurlijk 🙂 Bedankt!

Reply
1 2 3 4