Home Erik's Asia Indische saté

Indische saté

van ajam en babi

door SmaakMenutie
Indische saté marinade

Verfijnde stokjes vlees

In Nederland zijn we dol op een goede satéschotel. Een bord met een aantal stokjes met grote stukken kip, een royale schep pindasaus (dat moet natuurlijk eigenlijk satésaus zijn), kroepoek erbovenop en vaak wat gefrituurde uitjes.

Lekker hoor, maar het heeft weinig te maken met de saté zoals je die in Indonesië eet. Daar zijn het juist lange stokjes, met een paar malse stukjes vlees, subtiel gekruid en vaak veel minder saus. Maar die smaak… die is zó vol en intens dat je eigenlijk helemaal geen saus nodig hebt.

Saté maken

Combinatie kip én varkensvlees

Wat deze Indische saté zo bijzonder maakt, is de combinatie van twee vleessoorten: kip (ajam) en varkensvlees (babi). We gebruiken hiervoor blokjes kipfilet en hamlappen. De kip zorgt voor een zachte structuur, de hamlap voor een vleugje vet en extra smaak. Juist die afwisseling maakt elk stokje zo mals en lekker. Het is een recept dat we al jaren in de familie maken, altijd op dezelfde manier. Mijn vader staat ze te grillen zodra het mooi weer is en wij gezellig komen eten.

De marinade doet het werk

De basis van deze saté is een geurige marinade waar de blokjes vlees minimaal een uur in liggen. Liefst langer, een nachtje bijvoorbeeld. We gebruiken grove stukjes ui en knoflook, ketjap manis, ketoembar (koriander), djahé (gember), djintan (komijn), gemalen laos, citroensap, gula djawa en een beetje sambal oelek. Daardoor trekt de smaak er goed in en krijgt het vlees een kruidige basis.

Saté marinade

Terwijl het vlees ligt te marineren, leggen we de houten satéstokjes (ongeveer 30 minuten) in koud water, zodat ze straks niet verbranden. En als de smaken goed zijn ingetrokken, halen we de grofgesneden knoflook en ui eruit. Daarna rijgen we om en om een stukje kip en een stukje ham aan de stokjes, meestal zo’n vier of vijf per prikker.

Grillen, serveren, genieten

Het lekkerst is het om de saté op de barbecue of een contactgrill te roosteren (bekijk hier welke wij gebruiken voor onze saté). Dan krijg je die mooie, licht gekaramelliseerde randjes en blijft het vlees mals. Maar als het moet werkt de oven ook. Wel even de grillstand gebruiken en goed in de gaten houden. Het vlees is vaak na maximaal tien minuten al gaar.

Recept saté

Wij serveren de Indische saté graag gewoon met witte rijst of bijvoorbeeld met mihoen of nasi goreng. Een beetje satésaus erbij (maar niet teveel!) en een frisse atjar voor wat pit en zuur. Meer heeft het eigenlijk niet nodig.

Indische saté marinade

Indische saté

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 266 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g hamlappen
  • 350 g kipfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 citroen (sap)
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Snijd de knoflook en ui in grove stukjes en meng in een kommetje samen met 4 el ketjap manis, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, sap van een halve citroen, 1 tl gula djawa en 1 tl sambal oelek. Meng goed door elkaar zodat een mooie marinade ontstaat.
  • Snijd de hamlappen en kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Meng de blokjes kipfilet en hamlap door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Leg ondertussen de satéprikkers in koud water.
  • Na het intrekken verwijder je de grove stukjes ui en knoflook. Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje.
  • Grill de stokjes op de barbecue of contactgrill rondom circa 5-7 minuten of tot ze gaar en bruin zijn. Serveer met gebakken uitjes, atjar en wat satésaus.

Indische saté marinade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

37 reacties

Arnold 9 april 2021 - 09:53

Jullie maken lekkere recepten
Chapeau hiervoor
Ik vraag me af , kan ik de saté ook met kippendij en varkenshaas maken?
Of is de varkenshaas dan te snel gaar ten opzichte van de kippendij?

Reply
SmaakMenutie 9 april 2021 - 13:22

Thanks Arnold voor compliment, leuk te horen! 🙂 Ja hoor, dat moet kunnen! Een beetje spelen met de temperatuur wellicht. Succes!

Reply
Bonnie 6 december 2021 - 10:56

Goedemorgen, ik heb een kilo kipfilet hoe zal ik dan de ingrediënten doen? Gewoon een beetje extra van alles ?

Bedankt alvast.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 11:17

Ja klopt Bonnie, gewoon een beetje extra van alles op gevoel. Geniet ervan! 🙂

Reply
carl 27 december 2021 - 10:40

voor hoeveel stokjes zijn de aantallen in dit recept ongeveer?

Reply
SmaakMenutie 27 december 2021 - 16:06

Rond de 25! Maar wij rijgen de stokjes niet helemaal vol 🙂

Reply
Carl 28 december 2021 - 19:00

Dank jullie! Nog één vraagje. Ik ga deze oudejaarsavond maken: kan ik ze vooraf grillen op een grillplaat en in de avond opwarmen in de oven?

Reply
SmaakMenutie 29 december 2021 - 14:39

Leuk om ze met Oudejaarsavond te serveren Carl! Op zich zou het wel moeten kunnen maar pas op dat het niet te taai wordt (door te lang verwarmen).

Reply
Nancy 13 december 2022 - 18:36

Wij gaan hier een kleinere variant van maken voor het gourmetten met kerst. Heb er nu al zin in!

Reply
1 2 3 4