Home <30 minuten Pita falafel

Pita falafel

vegetarische streetfood

door SmaakMenutie
Pita falafel

Gefrituurde kikkererwtenballetjes

We zijn inmiddels een paar keer in Israël geweest en elke keer als we in Tel-Aviv zijn nemen we steevast een pita falafel bij de beste falafelzaak van de stad. Dit heerlijke vegetarische broodje met gefrituurde kikkererwtenballetjes is daar al jaren het populairste streetfood dat praktisch op elke hoek te verkrijgen is. Na vaak proberen (en even vaak mislukken) en tal van recepten en tips gelezen te hebben, maken we vandaag dé perfecte falafel helemaal zelf.

Geen onnodige toevoegingen

De eerste tip: gebruik echt nooit kikkererwten uit een potje, maar kies altijd voor de gedroogde variant. Dit voorkomt dat de balletjes uit elkaar vallen tijdens het frituren. Bovendien heb je geen onnodige toevoegingen nodig zoals bloem of paneermeel. Zet ze gewoon ’s ochtends vroeg of de avond van te voren in een bak met water en 8 tot 12 uur later kan je ze gebruiken. Daarnaast gebruiken wij een falafeltang, dat maakt het allemaal nog net wat makkelijker en bovendien zijn de balletjes allemaal dezelfde grootte.

“Let overigens op dat het pure sesampasta is en er geen dikke laag olie op drijft”

De tahina (pasta van vermalen sesamzaadjes) maken we aan met citroensap zodat er een mooie gebonden saus ontstaat die vaak geserveerd wordt bij andere pitasnacks als sabich en shoarma en is onmisbaar in hummus. Let overigens op dat het pure sesampasta is en er geen dikke laag olie op drijft, want de kwaliteit van deze tahina-merken laat nogal eens te wensen over. Vul de pita naast de falafel en tahina met een heerlijke frisse Israëlische salade en eventueel verse knoflooksaus!

Pita falafel

Pita falafel

Print dit recept
Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 33 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g gedroogde kikkererwten
  • 6 pita's
  • 4 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 citroen (sap)
  • 5 el tahina
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el ras el hanout
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl baksoda (5 g)
  • Verse bladpeterselie
  • Frituurolie

Zo maak je het

  • Week 300 g gedroogde kikkererwten 8 tot 12 uur in 1,5 liter koud water. Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Mix de kikkererwten fijn in de kom van een (keuken)machine en schep in een mengkom. 
  • Mix vervolgens 2 sjalotten,  4 tenen knoflook, 1 el gemalen komijnzaad, 1 el gemalen koriander, 1 el ras el hanout, 1 tl cayennepeper, 2 tl zout, 1 tl baksoda, sap van 1 citroen en een flinke hand verse peterselie met de staafmixer tot een gladde massa en vermeng met de gemalen kikkererwten.
  • Schenk 75 ml koud water bij het geheel en kneed tot een enigszins nat beslag.
  • Verhit ondertussen in een ruime (frituur)pan een flinke laag olie op 175-180 graden.
  • Gebruik een falafeltang (of 2 lepels) en vul deze met het falafelbeslag. Je kan ook balletjes draaien van het beslag.
  • Frituur de balletjes 4-5 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak ondertussen de tahina door 5 el (pure) tahina met 1-2 el citroensap los te kloppen met een garde. Voeg steeds een beetje water toe tot er een mooie (witte) saus ontstaat. Voeg tot slot een snuf zout toe.
  • Rooster de pita's (in de broodrooster of oven). Bestrijk eerst met een laag tahina en vul afwisselend met falafel en Israëlische salade. Serveer eventueel met knoflooksaus.

Falafel receptFalafel makenPita falafelBroodje falafelFalafel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Peter 12 maart 2022 - 09:39

Ha mannen, wat een goed recept weer! Bij Falafel Frishman geweest op Dizengoff?
Heb meteen een falafelpers besteld bij Amazon….😉
Nu nog een recept voor sabich en dan hebben we de heilige drie-eenheid van Israël compleet: hummus, falafel en sabich….
Mooi weekend!

Reply
SmaakMenutie 14 maart 2022 - 10:36

Wat leuk dat je dat kent Peter! Dat is inderdaad de falafeltent die we bedoelen. Slim dat je direct een falafeltang hebt besteld, wij kunnen niet meer zonder. Sabich staat toevallig al een tijdje op onze to-do om te maken, mijn persoonlijke favoriet 🙂

Reply
Arrle den Toom 13 maart 2022 - 00:01

Heel normaal dat er olie op de Sesampaasta staat. Gewoon even roeren en klaar. Er zit nou eenmaal olie in Sesam, zonder dat zou je ook geen Sesam olie hebben. Zelf eet ik de lekkerste in Amman.

Reply
SmaakMenutie 14 maart 2022 - 10:37

Zolang het maar niet meer dan 1 duimbreedte dik is!

Reply
Hennie 14 april 2022 - 16:54

Heerlijke falafel en salade! Die ga ik vaker maken! Ik kreeg alleen een hele dunne saus van de tanina ….hij werd ook niet wit….wat kan ik fout gedaan hebben?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2022 - 10:58

Dat zou aan de kwaliteit van de tahina kunnen liggen denk ik… Als de smaak maar goed was! 🙂

Reply
Thomas 13 januari 2023 - 22:18

Mannen, zou ik ook in een grote batch kunnen maken en voor óf na frituren – en afkoelen – kunnen invriezen? Uiteraard niet zo lekker als vers, maar tikkeltje handig wellicht. Thanks!

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2023 - 10:02

Ik denk het wel! Zou ze dan voor het frituren invriezen. Maar zelf hebben we het niet eerder gedaan, dus het is echt uitproberen of het lukt. We zijn benieuwd en geniet ervan!

Reply
Monique en Marian 9 maart 2023 - 18:54

Hoi allebei, vanavond geprobeerd dit recept te maken maar ons beslag blijft te nat en te los en konden er geen balletje’s van malen. Alles viel uit elkaar in de pan. Zonde we hebben alles weg moeten gooien. Help, wat doen we fout?

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2023 - 10:56

Wat vervelend! Heb je wel gedroogde kikkererwten gebruikt (zie intro bovenin)?

Reply