Gefrituurde kikkererwtenballetjes
We zijn inmiddels een paar keer in Israël geweest en elke keer als we in Tel-Aviv zijn nemen we steevast een pita falafel bij de beste falafelzaak van de stad. Dit heerlijke vegetarische broodje met gefrituurde kikkererwtenballetjes is daar al jaren het populairste streetfood dat praktisch op elke hoek te verkrijgen is. Na vaak proberen (en even vaak mislukken) en tal van recepten en tips gelezen te hebben, maken we vandaag dé perfecte falafel helemaal zelf.
Geen onnodige toevoegingen
De eerste tip: gebruik echt nooit kikkererwten uit een potje, maar kies altijd voor de gedroogde variant. Dit voorkomt dat de balletjes uit elkaar vallen tijdens het frituren. Bovendien heb je geen onnodige toevoegingen nodig zoals bloem of paneermeel. Zet ze gewoon ’s ochtends vroeg of de avond van te voren in een bak met water en 8 tot 12 uur later kan je ze gebruiken. Daarnaast gebruiken wij een falafeltang, dat maakt het allemaal nog net wat makkelijker en bovendien zijn de balletjes allemaal dezelfde grootte.
De tahina (pasta van vermalen sesamzaadjes) maken we aan met citroensap zodat er een mooie gebonden saus ontstaat die vaak geserveerd wordt bij andere pitasnacks als sabich en shoarma en is onmisbaar in hummus. Let overigens op dat het pure sesampasta is en er geen dikke laag olie op drijft, want de kwaliteit van deze tahina-merken laat nogal eens te wensen over. Vul de pita naast de falafel en tahina met een heerlijke frisse Israëlische salade en eventueel verse knoflooksaus!
10 reacties
Ha mannen, wat een goed recept weer! Bij Falafel Frishman geweest op Dizengoff?
Heb meteen een falafelpers besteld bij Amazon….😉
Nu nog een recept voor sabich en dan hebben we de heilige drie-eenheid van Israël compleet: hummus, falafel en sabich….
Mooi weekend!
Wat leuk dat je dat kent Peter! Dat is inderdaad de falafeltent die we bedoelen. Slim dat je direct een falafeltang hebt besteld, wij kunnen niet meer zonder. Sabich staat toevallig al een tijdje op onze to-do om te maken, mijn persoonlijke favoriet 🙂
Heel normaal dat er olie op de Sesampaasta staat. Gewoon even roeren en klaar. Er zit nou eenmaal olie in Sesam, zonder dat zou je ook geen Sesam olie hebben. Zelf eet ik de lekkerste in Amman.
Zolang het maar niet meer dan 1 duimbreedte dik is!
Heerlijke falafel en salade! Die ga ik vaker maken! Ik kreeg alleen een hele dunne saus van de tanina ….hij werd ook niet wit….wat kan ik fout gedaan hebben?
Dat zou aan de kwaliteit van de tahina kunnen liggen denk ik… Als de smaak maar goed was! 🙂
Mannen, zou ik ook in een grote batch kunnen maken en voor óf na frituren – en afkoelen – kunnen invriezen? Uiteraard niet zo lekker als vers, maar tikkeltje handig wellicht. Thanks!
Ik denk het wel! Zou ze dan voor het frituren invriezen. Maar zelf hebben we het niet eerder gedaan, dus het is echt uitproberen of het lukt. We zijn benieuwd en geniet ervan!
Hoi allebei, vanavond geprobeerd dit recept te maken maar ons beslag blijft te nat en te los en konden er geen balletje’s van malen. Alles viel uit elkaar in de pan. Zonde we hebben alles weg moeten gooien. Help, wat doen we fout?
Wat vervelend! Heb je wel gedroogde kikkererwten gebruikt (zie intro bovenin)?