Precies wat je nodig hebt
Soms heb je van die dagen waarop je écht geen zin hebt om uitgebreid te koken. Maar je wil wel iets op tafel zetten dat lekker is, goed vult én weinig afwas oplevert.
Dan is deze Provençaalse traybake met kip, groenten en aardappeltjes precies wat je nodig hebt. Alles op één bakplaat en je laat de oven het meeste werk doen. De smaak? Die brengt je in gedachten zo naar Zuid-Frankrijk.
Wat maakt ‘m Provençaals?
De kruiden doen het hem. Denk aan basilicum, oregano, rozemarijn, knoflook… Klassiekers uit de Franse Provence die samen zo’n herkenbare geur en smaak geven. In deze traybake mengen we olijfolie met een flinke theelepel gedroogde basilicum, oregano, wat zout, paprikapoeder en cayennepeper voor een klein beetje pit.
En uitaard knoflook erbij. Deze simpele mix geeft alles, van de kip tot de groente, dat kruidige tintje waar we geen genoeg van krijgen. En de verse rozemarijn? Die ruikt niet alleen heerlijk, maar maakt het helemaal af.
Wat gaat er op de plaat?
Wij kiezen voor een kleurrijke combinatie van groenten: rode en gele paprika, rode ui, wortels en radijsjes. Vooral die laatste zijn super lekker uit de oven. Ze verliezen namelijk wat van hun scherpte en bitterheid en worden bijna zoet.
Samen met aardappelpartjes (of krieltjes) en kipdrumsticks vormt het een complete maaltijd. Geen sausjes of bijgerechten nodig. En het fijne is, je hoeft geen van deze ingrediënten vooraf te koken of voor te garen. Snijden, mengen, verdelen, klaar.
Makkelijker wordt het niet
Even alles op een grote bakplaat leggen met bakpapier. De groenten en aardappeltjes verdelen, de kip er tussen. Bestrooi goed met de Provençaalse kruidenmix en leg hier en daar een takje rozemarijn tussen.
Dan schuiven we de plaat 40 tot 45 minuten de heteluchtoven in op 200 graden. Halverwege scheppen we alles even om, zodat de smaken zich goed verdelen en alles mooi gaart. Terwijl wij alvast de tafel dekken of even op de bank ploffen, gebeurt de rest dus lekker vanzelf.
Makkelijk aan te passen
Nog een voordeel van deze Provençaalse traybake? Je kunt hem eindeloos aanpassen. Meer kip? Geen probleem. Geen fan van radijs? Vervang ze door courgette of cherrytomaten. En wil je het vega houden, dan laat je de kip weg en voeg je bijvoorbeeld falafelballetjes of halloumi toe.
Het principe blijft hetzelfde: alles op één plaat, alles tegelijk klaar. En na afloop? Eén bakplaat afwassen. Kijk, daar worden wij blij van. Eet smakelijk!
10 reacties
Echt heerlijk!! Smaakt naar meer😉
Jullie recepten zijn echt geweldig!
Ik hou niet van ‘kluiven’ 😉 zijn de drumstick te vervangen voor bijv. kippendij?
Jazeker! Kies inderdaad dan wel voor kippendij, dat is wat vetter.
Geweldig lekker
Dit was niet lekker, dit was heerlijk!!
Gemaakt zoals het staat beschreven.
Dit is het zoveelste recept wat overheerlijk is. 👌👌
Haha dat horen we graag Linnie, leuk!!
Kun je ipv de wortels ook andere groentes nemen, zoals courgette of aubergine ?
Dit kan je prima toevoegen, let dan wel even op de baktijd 🙂
Moet de baktijd dan juist korter of langer?
Korter! Maar dat heeft ook weer te maken met hoe grof je het snijdt. Het is echt een kwestie van proeven 🙂