Home Hoofdgerechten Provençaalse traybake

Provençaalse traybake

met kip en groenten

door SmaakMenutie
Provençaalse traybake

Precies wat je nodig hebt

Soms heb je van die dagen waarop je écht geen zin hebt om uitgebreid te koken. Maar je wil wel iets op tafel zetten dat lekker is, goed vult én weinig afwas oplevert.

Dan is deze Provençaalse traybake met kip, groenten en aardappeltjes precies wat je nodig hebt. Alles op één bakplaat en je laat de oven het meeste werk doen. De smaak? Die brengt je in gedachten zo naar Zuid-Frankrijk.

Provençaalse ovenschotel met kip

Wat maakt ‘m Provençaals?

De kruiden doen het hem. Denk aan basilicum, oregano, rozemarijn, knoflook… Klassiekers uit de Franse Provence die samen zo’n herkenbare geur en smaak geven. In deze traybake mengen we olijfolie met een flinke theelepel gedroogde basilicum, oregano, wat zout, paprikapoeder en cayennepeper voor een klein beetje pit.

Ingrediënten Provençaalse ovenschotel

En uitaard knoflook erbij. Deze simpele mix geeft alles, van de kip tot de groente, dat kruidige tintje waar we geen genoeg van krijgen. En de verse rozemarijn? Die ruikt niet alleen heerlijk, maar maakt het helemaal af.

Wat gaat er op de plaat?

Wij kiezen voor een kleurrijke combinatie van groenten: rode en gele paprika, rode ui, wortels en radijsjes. Vooral die laatste zijn super lekker uit de oven. Ze verliezen namelijk wat van hun scherpte en bitterheid en worden bijna zoet.

Ovenschotel groenten met Provençaalse kruiden

Samen met aardappelpartjes (of krieltjes) en kipdrumsticks vormt het een complete maaltijd. Geen sausjes of bijgerechten nodig. En het fijne is, je hoeft geen van deze ingrediënten vooraf te koken of voor te garen. Snijden, mengen, verdelen, klaar.

Makkelijker wordt het niet

Even alles op een grote bakplaat leggen met bakpapier. De groenten en aardappeltjes verdelen, de kip er tussen. Bestrooi goed met de Provençaalse kruidenmix en leg hier en daar een takje rozemarijn tussen.

Ovenschotel met kip en groenten

Dan schuiven we de plaat 40 tot 45 minuten de heteluchtoven in op 200 graden. Halverwege scheppen we alles even om, zodat de smaken zich goed verdelen en alles mooi gaart. Terwijl wij alvast de tafel dekken of even op de bank ploffen, gebeurt de rest dus lekker vanzelf.

Makkelijk aan te passen

Nog een voordeel van deze Provençaalse traybake? Je kunt hem eindeloos aanpassen. Meer kip? Geen probleem. Geen fan van radijs? Vervang ze door courgette of cherrytomaten. En wil je het vega houden, dan laat je de kip weg en voeg je bijvoorbeeld falafelballetjes of halloumi toe.

Provençaalse kip met groenten

Het principe blijft hetzelfde: alles op één plaat, alles tegelijk klaar. En na afloop? Eén bakplaat afwassen. Kijk, daar worden wij blij van. Eet smakelijk!

Provençaalse traybake

Provençaalse traybake met kip en groenten

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 46 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g voorgekookte aardappel(partjes)
  • 200 g wortels
  • 6-8 drumsticks
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • Paar takjes verse rozemarijn
  • Paar radijsjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Snijd 1 rode en 1 gele paprika in hapklare stukjes. Snijd 1 rode ui in grove stukken en 200 g worteltjes in kleine ringetjes. Snijd de radijsjes (optioneel) in vieren.
  • Verdeel alle gesneden groenten over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Voeg tevens 250-300 g voorgekookte aardappelpartjes of krieltjes toe.
  • Bestrooi de drumsticks rondom met zout en verdeel tussen de groenten.
  • Meng in een kommetje ruim 4-5 el olijfolie met 1 tl gedroogde basilicum, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl zout, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl cayennepeper en 2 tenen uitgeperste knoflook.
  • Verdeel de gemaakte kruidenmix gelijkmatig over alle groenten en kip. Plaats tot slot een paar takjes rozemarijn tussen het geheel.
  • Zet de bakplaat nu 40-45 minuten in de oven. Hussel alles halverwege een keertje door elkaar.

Provençaalse traybake

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Annelore de Groot 30 december 2024 - 18:28

Echt heerlijk!! Smaakt naar meer😉
Jullie recepten zijn echt geweldig!

Reply
Wilma van Bergen 26 november 2024 - 19:57

Ik hou niet van ‘kluiven’ 😉 zijn de drumstick te vervangen voor bijv. kippendij?

Reply
SmaakMenutie 27 november 2024 - 11:12

Jazeker! Kies inderdaad dan wel voor kippendij, dat is wat vetter.

Reply
Mike Metselaar 3 november 2021 - 07:15

Geweldig lekker

Reply
Linnie 2 augustus 2021 - 18:21

Dit was niet lekker, dit was heerlijk!!
Gemaakt zoals het staat beschreven.
Dit is het zoveelste recept wat overheerlijk is. 👌👌

Reply
SmaakMenutie 3 augustus 2021 - 11:22

Haha dat horen we graag Linnie, leuk!!

Reply
Ineke Gerritsen 9 juni 2022 - 21:23

Kun je ipv de wortels ook andere groentes nemen, zoals courgette of aubergine ?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 12:05

Dit kan je prima toevoegen, let dan wel even op de baktijd 🙂

Reply
€rnie 29 augustus 2023 - 12:08

Moet de baktijd dan juist korter of langer?

Reply
SmaakMenutie 29 augustus 2023 - 16:11

Korter! Maar dat heeft ook weer te maken met hoe grof je het snijdt. Het is echt een kwestie van proeven 🙂