Een bord vol lekkers
Ajam kerrie is zo’n gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Het is lekker kruidig maar toch fris en heeft precies genoeg pit.
Het is bovendien een hartstikke makkelijk receptje. En dat is precies waar dit gerecht om draait, lekker eenvoudig maar toch heel smaakvol. Deze versie doet denken je misschien denken aan zowel de Indische kare ajam als de Surinaamse kip kerrie.
Toch is het geen van beide. Waar kare ajam echt een curry is, met kokos en milde specerijen, heeft deze ajam kerrie juist een krachtige smaak, namelijk door het royale gebruik van kerriepoeder.
De kracht van kerriepoeder
Wist je dat kerriepoeder is geen specerij op zich is maar een mengsel van onder andere kurkuma, koriander, komijn en fenegriek? Die combinatie geeft het niet alleen kleur en geur maar heeft ook een aantal voordelen.
Kurkuma bijvoorbeeld, bevat curcumine – een stof die bekendstaat om de ontstekingsremmende eigenschappen. Komijn ondersteunt de spijsvertering en koriander zou zelfs bloedzuiverend werken. Kortom, kerriepoeder is dus niet alleen smaakvol, maar ook een verantwoorde aanvulling op je dagelijkse menu. Ideaal toch?
Zo maak je het
We beginnen met stukjes kipdijfilet die kort worden aangebakken tot ze goudbruin kleuren. Daarna gaan ze even uit de pan. In dezelfde pan fruiten we vervolgens de fijngesneden sjalotten en een tenen knoflook aan.
Dan komen de smaakmakers: een theelepel sambal (voor pit), trassi, laos voor wat frisheid en natuurlijk een flinke lepel kerriepoeder. Water, limoensap en kokosmelk erbij, een half bouillonblokje, en de kip mag weer terug. Laat het dan rustig sudderen tot de saus indikt en de kip alle smaken goed heeft opgenomen.
Serveer met of zonder ananas
De ananas? Die is optioneel. Wij vinden het net dat tropische tintje dat het gerecht compleet maakt. Maar laat het gerust achterwege als je niet zo van de ananas bent. Serveer sowieso met witte rijst, gebakken uitjes en wat frisse atjar ketimoen.
Hoe je het ook serveert, ajam kerrie is zo’n gerecht dat je vaker gaat maken. Misschien past het wel prima in de categorie comfortfood, maar dan met een kruidige knipoog. Precies zoals je het soms nodig hebt!
57 reacties
Hij is overheerlijk!!
Leuk om te horen, dankjewel! 🙂
Jullie recepten zijn altijd overheerlijk en deze lijkt me ook weer bijzonder lekker! In het recept hebben jullie het over dikke kokosmelk, welke gebruiken jullie?
Dankjewel Heidi, leuk om te horen 🙂 Wij gebruiken altijd de kokosmelk van de toko, maar die van Go-Tan is ook prima en gewoon bij de supermarkt te koop. Veel kook- en eetplezier alvast!
We hebben het net op en het is werkelijk heerlijk! Schaam me een klein beetje door te vertellen dat ik altijd de knorr kip madras pakjes kocht. Die komen er niet meer in. 😀 Dit in combinatie met lekkere komkommersalade en bali kroepoek was zo lekker dat we bijna onze vingers bij hebben opgegeten.
Leuk om te horen Culpa, bedankt voor het compliment! Fijn dat het in de smaak viel. Had je nu deze ajam kerrie gemaakt of onze kip madras? En inderdaad, maken van je eigen boemboe is heel eenvoudig en zoveel lekkerder! 🙂
Kan ik de kokosmelk veranderen door kookroom, want we er hebben hier eentje die dat niet lust?
Ja hoor dat kan!
Graag gedaan en dank jullie wel! Jullie recepten zien er zo goed uit, de uitleg is goed en alles vinden we lekker. Het helpt ons variatie in ons eetpatroon te krijgen. Iets waar ik enorm veel moeite mee had. Ik heb deze ajam kerrie gemaakt. Ik wist niet dat jullie ook een kip madras hadden haha. Ik ga even zoeken. Vast ook weer heerlijk!
Dat is een heel groot compliment, dankjewel! 🙂 Fijn dat we jullie daar bij kunnen helpen. Er komt nog veel meer lekkers aan!
Heerlijk!?
Leuk om te horen Petra! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Kan trassi vervangen worden, of weggelaten? Ik heb het niet…
Kan je achterwege laten hoor Corrie!
Het was heerlijk!!Lekker met de zure komkommer!!
Fijn dat de ajam kerrie in de smaak viel Anneke! Atjar mag inderdaad niet ontbreken op een Indische rijsttafel 🙂
Was heerlijk… Met sperziebonen en paprika
Ga ik vaker maken
Mmm lekker Marco met sperzieboontjes en paprika! 🙂
Heerlijk , vandaag gemaakt en viel hier erg in de smaak blijverdje dus?
Leuk om te horen Brenda! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Ondanks dat mijn man erg van kip kerrie houd aten we het zelden omdat ik het uit pakjes, potjes en zakjes niet lekker vind. Dit nu een aantal keren gemaakt en we vinden het echt heerlijk!
Nou dat is een heel groot compliment Aukelien, leuk om te horen dat je onze variant wél lekker vindt 🙂
Vandaag de bami , nasi kuning en
Ajam kerrie en sambal goreng
Telor en tempeh op het menu.
De kids op visite
Zo je pakt uit William met een behoorlijke rijsttafel, leuk zeg! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂
Het was heerlijk ??
Fijn dat het in de smaak viel!
He Guys, net gemaakt en complimenten aan jullie, super lekker! Mijn vriendin was ook zeer enthousiast.
Thanks voor het compliment Daan! Fijn dat jullie er allebei van genoten hebben 🙂
Hoii al een paar keer gemaakt. Dit keer met kipfilet en zonder limoensap (had ik niet meer) kip is wat taaier. Komt dit echt door de kipfilet of het sap. Verder top recepten!
Hoi Wendy, gebruik kipdij dat is net iets vetter en daardoor malser. Dus kan heel goed daar door komen 🙂 Fijn dat onze recepten in de smaak vallen!
Hallo Erik, ik heb deze kip kerrie (Ajam Kerrie) gisteren gemaakt, eerst volledig jouw recept aangehouden. De smaak was wel erg zuur aan het einde van het proces (wilde het klaarmaken zonder ananas). Dit heb ik opgelost met wat extra kokosmelk toe te voegen en flink wat bio Stevia druppels toe te voegen (had ook bruine suiker of gula djawa kunnen zijn) . Uiteindelijk was het gerecht echt super lekker!!!! Waardoor kan het gerecht bij mij zo zuur zijn geworden? Heb ik het iets teveel in laten koken? Was de sap productie van mijn limoen misschien teveel en daardoor te zuur?
Hoi Natasja, fijn dat je het op hebt kunnen lossen met wat kokosmelk en stevia druppels. Bruine suiker of gulu djawa had ook inderdaad gekund! Lastig te bepalen wat de oorzaak is geweest, wellicht lag het aan (het merk) kokosmelk en verse ananas wil ook nog wel eens zuur zijn. Maar de hoeveelheid limoen kan het ook zijn geweest 🙂 Gelukkig viel het uiteindelijk in de smaak!
Heb al heel veel van jullie recepten gemaakt en mijn gasten zijn zeer tevreden👍🏾
Leuk Toenie! 🙂
Wauw. Wat een succes weer! Ik zal mijn socials eens gaan spammen met reclame voor jullie site. Alles is gewoon lekker. Ook dit was weer heeeeerlijk. Bedankt bedankt bedankt. 👍👍👍
Haha thanks Armin, leuk te horen! En fijn dat deze ajam kerrie ook in de smaak viel 🙂
Klinkt heerlijk maar welke groenten kan ik er aan toe voegen om de maaltijd compleet te maken. Komkommer zag ik maar hebben jullie nog meer ideeën?
Groet Barbara
Kies vooral wat je lekker vindt Barbara! Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor sajoer boontjes, maar kijk ook eens in deze lijst https://smaakmenutie.nl/tag/indisch/ Daar staat vast wel iets tussen 🙂
Jullie zijn geweldig,
Gegeten met Pandan rijst
En gebakken puntpaprika en wat diepvries erwtjes….
Heerlijk
Klinkt heerlijk Ingrid! Thanks voor het leuke compliment 🙂
Echt heerlijk dit gerecht!
Leuk om te horen Monique, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Gebruiken jullie gewone kerriepoeder?
Yes!
Kun je dit soort gerechten met kokosmelk of kookroom ook invriezen als er over is?.
Jahoor Patricia!
Welke kerriepoeder gebruiken jullie? Welk merk?
Maakt niet zoveel uit hoor! Toevallig hebben wij vaak kruiden van Verstegen 🙂
Top recept weer……….. blijvertje👍
Kun je recept ook gebruiken voor een Surinaams broodje kip kerrie.? Of heb je dan teveel vocht? Dezelfde vraag geld ook voor de ajam smoor.
Ja hoor, dat kan! Desnoods wat langer in laten koken zodat het vocht wat minder wordt. Geniet ervan!
Ik wil dit graag maken maar dan met 1 kg. kip. Hoe pas ik het gerecht dan het beste aan?
Ingrediënten ongeveer x 1,5, voorzichtig met de kruiden. Probeer het een beetje op gevoel te doen. En pas de kooktijd wel hier op aan 🙂
Massala kerrie of gewone kerrie of kan beide?
Nee echt pure kerriepoeder!
Gemaakt…..zalig wel wat verse gember mee gebakken en iets gebonden met maizena! Serveren met geroosterde geschaafde amandelen
Heerlijk, maar te pittig voor mensen voor wie mild nog te pittig is. Zou er best even bij mogen staan.
Had de sambal al gehalveerd omdat ik mijn gezinsleden ken, maar het was toch nog te pittig ( zoet kerriepoeder gebruikt trouwens). Nu kan ik er nog 2 porties voor in de vriezer van maken voor mezelf 🤭