Zomerse diners buiten
Shaslick, ook wel sjasliek genoemd, is een gerecht dat zijn oorsprong kent in Centraal-Azië en inmiddels op veel barbecues niet meer weg te denken is.
Het principe is eenvoudig. Namelijk gemarineerd vlees en groenten aan een spies, maar de smaak is allesbehalve eenvoudig. De combinatie van kruidige marinade, geroosterde groenten en een vleugje rooksmaak maakt het tot een vaste favoriet op menig barbecue.
De marinade
De smaak begint bij de marinade. Wij maken een marinade van citroensap, gerookt paprikapoeder, komijn, oregano, knoflook en een scheutje olijfolie. Het citroensap zorgt voor een fris accent en maakt het vlees lekker mals, terwijl de gerookte paprikapoeder die kenmerkende, ‘warme’ smaak geeft waar shaslick zo om bekend staat. Minstens 30 minuten laten intrekken is een must, maar langer mag zeker. Want je weet, hoe langer, hoe beter de smaak doordringt.
Varkenshaas en spek
Voor de spiesjes gebruiken wij varkenshaas (of hamlappen). Dit magere, zachte vlees is ideaal, want het blijft mals op de grill en combineert goed met de zoute, rokerige smaak van het ontbijtspek. Door af te wisselen tussen vlees, spek, paprika en rode ui ontstaat een mooie balans van smaken en texturen. De groenten garen mee en krijgen die typische licht gekaramelliseerde randjes.
Grillen of barbecueën
Hoewel shaslick vaak op de barbecue wordt bereid, doen wij het net zo lief op de contactgrill (dit is onze favoriet). Dat werkt snel, gelijkmatig en je hebt geen houtskool nodig. De spiesjes leg je eenvoudig naast elkaar op de hete plaat, en in zo’n vijf minuten per kant zijn ze goudbruin en gaar. De spek zorgt voor extra vet, waardoor het vlees niet uitdroogt en heerlijk mals blijft.
Serveer met klassiekers
Shaslick serveer je zoals het hoort. Dus met een paar eenvoudige, frisse bijgerechten. Denk aan een zelfgemaakte aardappelsalade, een huzarensalade of krokant stokbroodje met knoflookboter. Wil je het extra feestelijk maken, zet dan verschillende sausjes op tafel, van barbecuesaus tot knoflooksaus. En een frisse tomatensalade maakt het helemaal af.
1 reactie
Hoi in de keuken heb ik mijn recepten graag op papier.
jammer dat er geen printmogelijkheid is.
Verder niets dan lof ben een groot fan.
Rob.